"Bütün dünya Yahudilere boyun eğiyor" diyen Lukaşenko'ya İsrail'den tepki: "Kabul edilemez"

Belarus'un İsrail maslahatgüzarı İsrail Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Belarus'u yaklaşık 27 yıldır yönetiyor (Reuters)

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Yahudilerle ilgili yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.

Lukaşenko'nun ifadelerini "kabul edilemez" diye niteleyen bakanlık, kendilerine bağlı Avrasya ve Batı Balkanlar Departmanı'ndan Gary Koren'in, açıklamaları görüşmek üzere Belarus'un İsrail maslahatgüzarını çağırdığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lukaşenko 3 Temmuz'da II. Dünya Savaşı'nda ölen Sovyet askerleri için düzenlenen anma töreninde, Belarusluların savaştaki rolünü dünyaya hatırlatmak için daha fazla çalışmaları gerektiğini vurgulamıştı. Bu konuda Yahudileri örnek gösteren Cumhurbaşkanı şöyle konuşmuştu:

Yahudiler Holokost'u unutturmamayı başardı. Bütün dünya Yahudilere tek bir yanlış söz etmekten korkuyor ve boyun eğiyor. Bizse hoşgörülü ve kibar davranarak kimsenin duygularını incitmek istemedik. Dolayısıyla zarar gördük.

Lukaşenko, Belarus'un rolünü dünyaya anlatmak için çalışmalara halihazırda başladıklarını söyleyip, "Bu, Belarus halkının Holokost'una benziyor" dedi.

Öte yandan Belarus'un İsrail'deki büyükelçiliği, Cumhurbaşkanı'nın sözlerinin "çarpıtıldığını" öne sürdü. Açıklamada Lukaşenko'nun "Belarus'un savaşta çektiği acılarla Holokost'ta Yahudilerin çektiği acıları karşılaştırdığı ancak eşit tutmadığı" bildirildi.

The Times of Israel'in haberinde, Nazilerin Belarus'ta 800 bini Yahudi 3 milyon sivil katlettiği yazıldı.

 

Independent Türkçe, The Times of Israel, Jerusalem Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU