İTO Başkanı Şekib Avdagiç: 2025'te yabancıya konut satışında İstanbul için 10 milyar dolarlık gelir hedefliyoruz

"Gayrimenkul İhracatı 2025 Stratejik Eylem Planı"nın tanıtımı yapıldı

GİGDER 1. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç,  "2025'te yabancıya konut satışında İstanbul için 10 milyar dolarlık gelir hedefliyoruz" dedi / Fotoğraf : AA

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği'nin (GİGDER) 1. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirilirken, toplantı kapsamında "Gayrimenkul İhracatı 2025 Stratejik Eylem Planı"nın tanıtımı da yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etkinliğin açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet İhsan Erdem, "Ülke olarak 2003'ten bu yana toplamda 225 milyar dolar düzeyinde uluslararası doğrudan yatırım çektik. Bunun 57 milyar dolarlık kısmı gayrimenkul yatırımlarından oluşmaktadır" dedi.

Türkiye'nin halihazırda otomotivden ilaca, petrokimyadan makineye, gayrimenkulden finansal hizmetlere, gıdadan bilişime, havacılıktan savunmaya kadar birçok sektörde üretim, yatırım ve Ar-Ge üssü konumunda olduğunu dile getiren Erdem, ülkenin sunduğu avantajlardan bahsetti.

"Yabancıya gayrimenkul satışı ihracat sayılsın"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise GİGDER'in 2025 için koyduğu 20 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı hedefinin mütevazi olduğunu belirterek, "Biz, 2025 için, İstanbul'da birim fiyatı 250 bin dolar olmak üzere, 40 bin konut satarak, 10 milyar dolarlık yabancı yatırım geliri hedefliyoruz" dedi.

Gayrimenkul alan yabancının yaptığı harcamalardan bahseden ve konutla birlikte yatırımın halka halka arttığını dile getiren Avdagiç, Türkiye'de gayrimenkul alan yabancıların çok büyük kısmının aynı zamanda bu ülkenin gönüllü bir elçisi olduğunu söyledi.

Avdagiç, yabancıya gayrimenkul satışından sağlanan gelirin çok önemli olduğunu belirterek, "Bu faaliyetin ihracat olarak sayılması için çok özel desteklerinizi (Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati'ye ithafen) istirham ediyoruz. Bu çok önemli ve doğrudan bir gelir" diye konuştu.

İstanbul'un gayrimenkul fiyatında Avrupa metropollerinin gerisinde olduğunu anlatan Avdagiç, orta ve uzun vadede İstanbul'u daha kıymetli ve değerli bir noktaya taşıma noktasında adım atılması gerektiğini vurguladı.

Avdagiç, yabancıya gayrimenkul satışında yaşanan gecikmelere değinerek, bu konuda sürecin hızlandırılması çağrısında bulundu.

gig.jpg
GİGDER'in 1. Olağan Genel Kurulu'na GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet İhsan Erdem ve Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati katıldı / Fotoğraf: AA

 

Yabancıya gayrimenkul satışında 2025 hedefi 20 milyar dolar

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, Gayrimenkul İhracatı 2025 Stratejik Eylem Planı'nın, 2020'de 6 milyar dolar olarak gerçekleşen yabancıya mülk satış gelirini yıllık 20 milyar dolara taşıyacağına inandıklarını söyledi.

“ İngilizler konumu, Almanlar fiyatı önemsiyor"

Ömer Faruk Akbal, AGS Global ile birlikte yürüttükleri "Yurt Dışı Yatırımcı Neden Türkiye'de Gayrimenkul Alıyor" başlıklı araştırmanın sonuçlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Türkiye'de gayrimenkul satın alanların memnuniyet oranı yüzde 83,2 gibi oldukça yüksek bir seviyede. Ülkelerin gayrimenkul satın alırken hangi özelliklerin belirleyici olduğu sorusuna verdiği çoklu yanıtlara göre, İngiltere yüzde 83,3, Ürdün yüzde 62,1 ile gayrimenkulün konumunu önemserken, Irak yüzde 75,7, Almanya yüzde 68, Cezayir yüzde 54,2, İran yüzde 61,5 ile fiyatı önemsiyor. Ülkelerin Türkiye'yi neden tercih ettikleri sorusuna verdikleri çoklu yanıtlar incelendiğinde, Suudi Arabistan yüzde 71,8, Rusya yüzde 77,8, Almanya yüzde 84 ile daha iyi bir iklimi ifade ederken, Irak yüzde 70,3 ile güveni ve istikrarı, Cezayir ise yüzde 50 ile kültür, din ve sosyal yaşamı kriter olarak baz alıyor"

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU