İran zenginleştirilmiş uranyum üretme sürecine başladı; ABD ve Avrupa'dan tepki geldi

ABD "geriye dönük talihsiz bir adım" derken, Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya dün İran'ın nükleer anlaşmayı ihlal eden kararına dair "ciddi endişeleri" olduğunu açıkladı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) İran'ın zenginleştirilmiş uranyum metali üretme sürecine başladığını açıkladı / Fotoğraf: AA

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) İran'ın zenginleştirilmiş uranyum metali üretme sürecine başladığını açıklarken üç Avrupa ülkesi bunun 2015 İran nükleer anlaşması görüşmelerine tehdit oluşturabileceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'ın zenginleştirilmiş uranyum metali üretmesi nükleer silah geliştirimesine yardım edebilir.

Tahran, İran'ın adımlarının araştırma reaktörüne yakıt üretme amaçlı olduğunu açıklarken ABD bu adımı "geriye dönük talihsiz bir adım" şeklinde niteleyerek eleştirdi.

ABD'li ve Avrupalı yetkililer İran'ın adımlarının ABD ve İran'ın 2015 nükleer anlaşmasına uymasını sağlamayı hedefleyen iki ülke arasındaki dolaylı görüşmeleri karmaşık hale getirerek muhtemelen baltalayabileceğini söylüyorlar.

ABD'nin bir önceki başkanı Donald Trump 2015 nükleer anlaşmasından çekilmişti.

Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya'dan tepki

Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya dün İran'ın nükleer anlaşmayı ihlal eden kararına dair "ciddi endişeleri" olduğunu açıkladı.

Üç ülkenin Birleşik Krallık dışişleri bakanlığı tarafından yayımlanan ortak açıklamasında "İran'ın, nükleer silah geliştirmenin başlıca adımları olan uranyum metali araştırma ve geliştirme ya da üretimi için geçerli bir sebebi yok" denildi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU