Taliban'ın kuzeye ilerleyişi sürerken, binden fazla Afgan güvenlik personel Tacikistan'a kaçtı

Tacik sınır güvenlik biriminin açıklamasına göre, bin 37 Afgan güvenlik personelinin Tacikistan'a sığındı. Bazı askerler ise Taliban tarafından esir alındı

Fotoğraf: Reuters

Taliban'ın Afganistan'ın kuzeyine ilerleyişi devam ederken, Afgan ordusunda görev yapan bazı askerler de ülkeyi terk etmeye başladı. Haber, Tacik sınır güvenlik biriminin açıklamasına dayandırıldı.

Pazar günü binden fazla Afgan güvenlik personeli Tacikistan'a kaçarken, onlarcası da Taliban tarafından esir alındı.

Tacik sınır güvenlik biriminin açıklamasına göre, bin 37 Afgan güvenlik personelinin Tacikistan'a kaçmasının ardından, Taliban Tacikistan ve Çin sınırına yakın kuzeydeki Badakhshan eyaletinin altı önemli bölgesini ele geçirdi.

ABD ile birlikte Afgan askerleri de çekilmeye başladı

Afganistan'da 20 yıldır devam eden savaşın ardından ve barış görüşmelerinin tıkanmasıyla yabancı askeri birliklerin Afganistan'dan tamamen çıkmasına az bir zaman kala Afgan askeri güçlerinin komşu ülkelere kaçması ülkedeki durumun hızla kötüleştiğine işaret etti.

ABD, ülkedeki tüm yabancı askeri birliklerin 11 Eylül'de ülkeden çıkartılması planı kapsamında Afganistan'daki ana üssünü resmi olarak boşaltmıştı.

ABD'nin ana üssünü boşaltmasından iki gün sonra dün geri çekilen Afgan asker sayısı şu ana kadarki teyit edilen en yüksek sayı oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afganistan Cumhurbaşkanı Ashraf Ghani, gelişmeleri değerlendirmek için Pazar günü Tacik mevkidaşı Emomali Rakhmon ile telefon görüşmesi yapmıştı.

Tacikistan cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamada, "Afganistan'ın Tacikistan'a yakın kuzeydeki bölgelerindeki durumun tırmanmasını özel bir dikkatle takip ediyoruz" denildi.

Ayrıca açıklamada Tacikistan Cumhurbaşkanı Rakhmon'un Taliban'dan kaçan Afgan güvenlik güçlerinin "mecburi olarak sınırdan geçişi" konusundaki endişesi dile getirildi.

Hükümet kaynaklarının verdiği bilgiye göre Tacikistan, Afganistan'dan gelebilecek potansiyel mülteciler için mülteci kampları kurmaya hazırlanıyor.

Afganistan'da son durum

ABD öncülüğündeki NATO kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla birlikte, ülkedeki Taliban güçleri saldırılarını artırmaya başladı.

Afgan hükümeti ile Taliban arasında barış görüşmelerinin başlayamaması sonrası ülkedeki istikrarsızlık sona ermedi.

İlerleyişini sürdüren Taliban, çok sayıda bölgeyi ele geçirmeye başladı.

NATO kuvvetlerinin ülkeden tamamen çıkmasıyla birlikte Taliban ve  Afgan hükümeti arasındaki çatışmaların daha da şiddetlenmesinden endişe ediliyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU