Ev sinemasından vizyona bu hafta: Yıkıntıların içindeki yabani; Gagarine

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Salgın nedeniyle uzun bir süredir birbirimizden uzak kaldığımız günlerin ardından gelen normalleşme ile birlikte sinema salonlarının açılışı öyle sanıyorum benim gibi pek çok sinemaseveri sevindirdi.

Sinemaseverlerin gönül rahatlığıyla salonlara gidebilmesi ve özlemini yaşadığı beyaz perde ile buluşması için gerekli tüm hijyen ve sağlık prosedürlerini uygulayarak açılış için hazırlıklarını tamamlayan sinemalarda, merakla beklenen yeni filmlerin temmuz ayı itibarıyla gösterimleri nihayet gerçekleşebilecek.

Ayrıca alternatif olarak Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi'nin sinema tarihinin klasik ve kayda değer örneklerinden derlediği özel bir seçkisi de Yıldızlar Altında Sinema deneyimi yaşamak isteyenleri İstanbul'un o güzel yaz gecelerinde bir araya getirecek.

Tabi bu arada sinema keyfini evde sürdürmek isteyenler hiç üzülmesin, sinemaların açılışıyla birlikte rekabetin arttığı bu dönemde izleyicisini kaybetmek istemeyen televizyon kanalları da pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri temmuz ayı boyunca ekranlara getirmeye devam edecek.


Yıkıntıların içindeki yabani; Gagarine

Yönetmen: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh / Oyuncular: Alseni Bathily, Lyna Khoudri, Jamil McCraven, Finnegan Oldfield, Farida Rahouadj, Denis Lavant, Cesar ‘Alex' Ciurar, Rayane Hajmessaoud, Hassan Baaziz, Salim Balthazard, Elyes Boulaïche, Fabrice Brunet, Jacques Cissoko, Mamadou Cissoko, Hassoun Dembele, Jean ‘Charle' Ehiman, Serge Ehiman, Mahamadou Fofana, Sullivan Heng, Houssam Houat, Mahamadou Kebe, Fady Nasser, Victor Prieur Marnier, Mona Benchaouche, Muriel Bodnar, Muriel Bruneau-Thénard, Binta Awa Coulibaly, Dieneba Dagnon, Saïda El Meniawy, Hinda Haidara, Constantina Luwilu, Farida Nasser, Meta Mutela, Ion Roman, Florin ‘Beti' Opasche, Ibrahim Gilbert, Diarra Dagnon, Sara Allazkani, Kessiah Vossah, Bakary Kebe, Michel Pichon, Romain Poulet, Mohamed Sadi, Jérémy Trouilh, Fanny Liatard, Ferrodja Rahmouni, Laurence Rischmann, Aminata Traoré, Nailia Chaal, Thierry Beard, Karim Karaoui, Billal Benredjem, Cabral Moutoudou, Raphaël Techer, Joanna Cebe, Rada Silaghi, Claudiu ‘Raclo' Opasche, Roberto Vasile Roman, Claude Mayer, Raphaël Quenard, Alexey Varlakov, Robert Sahin, Amara Diawara, Sénou Fofana / Süre: 98 dakika
 

 

Hepimiz bataklıktayız ama bazılarımız yıldızlara bakıyor…


Prömiyerini geçen yıl Cannes'da yapan, Türkiye'deki ilk çevrim içi gösterimi İstanbul Modern Sinema'nın Bahar Nöbeti programında gerçekleşen ve akabinde TRT 2'nin Sinema Şöleni kuşağında 4 Temmuz Pazar günü ilk kez televizyon ekranlarına gelecek olan Gagarine adlı bu fantastik unsurlara sahip sosyal drama; kırmızı tuğlalarıyla özdeşleşen Paris'in banliyölerinde yaşayan 16 yaşındaki Yuri'yi kadrajına alıyor.
 


12 Nisan 1961'de Kluşino'da doğan ve uzaya ilk giden insan unvanını taşıyan pilot Yuri Gagarin o dönem soğuk savaşın tüm rekabetlerine rağmen, dünyadaki insanlar için büyük bir ilham kaynağı olur.

Hatta 1960'ların başında Paris'i ziyaret eden Sovyet kozmonotun adı, Fransız Komünist Partisi'nin de bir zamanlar buluşma üssü olarak kullandığı bir sosyal konut projesine verilir.
 


Ancak Paris'in eteklerinde Ivry-sur-Seine'de 370 dairelik bir konut projesi olan ve kırmızı tuğlalarıyla özdeşleşen bu simgesel Cité Gagarine için 2019'da bir yıkım kararı alınır.

Alınan bu kararla birlikte Paris'in bu kenar mahallesinde, haklarından mahrum bırakılmış ve ötekileştirilerek dışlanmış bir topluluk aniden kendilerini köklerinden koparılmış bir halde bulur, üstelik birçok sakinin gidecek hiçbir yeri de yoktur.
 

 

Bir çocuk, bir bina ve ortaya çıkan bir büyük patlama

Babası uzun zaman önce ölen, annesi tarafından ise terk edilen, devletin desteğinden yoksun olan ve Paris'in bu simgesel banliyösünde tek başına yaşayan 16 yaşındaki Yuri de adını aldığı kozmonot gibi uzaya ve astrolojiye tutkundur ve o da Gagarin gibi kozmonot olmanın hayali ile yaşıyordur.
 


Utangaç bir gülümsemeye ve mühendislik yeteneğine sahip bu siyahi çocuk, tüm hayatını geçirdiği bu varoşlarda yıldızların hayalini kuruyordur.

Tüm gençler gibi, yıkıntılar içinde yetişen yabani otlar misali, binanın yıllardır orada yaşayan sakinleriyle birlikte Yuri de onların hayatta kalma ve tehlikeli yerlerden kaçma hikayeleriyle büyümüştür.
 


Buraya çocukken Afrika'dan getirilen Yuri, bu konutları kendi kimliğinin önemli bir parçası, yalnızlığı ve kayıplarına karşı somut bir istikrar ve kendisi için konforlu bir yaşam alanı olarak görüyordur.
 


Ancak bu sosyal konutların binlerce sakini arasında, uzaya seyahat etme hayalleriyle yaşayan Yuri, yetkililerin çürümeye terk ettiği bu eski konutları yıkma kararını öğrendiğinde kaldığı bu yerden ayrılmayı reddeder ve boş apartmanlar, koridorlar ve asansör boşlukları arasında dolaşıp, kendisine yer yokmuş gibi görünen bu dünyadan kaçmak için kendi kapsülünü inşa etmeyi düşünür.
 


Sorunları kendi eliyle çözmekten başka çaresi olmayan Yuri'nin hayal gücü ve zekâsı kalıplarına sığmayınca hayatını sürdürdüğü bu yaşam alanını dünyanın dışındaki bir şeye dönüştürür.
 


Böylelikle evi olarak adlandırdığı bu yerin derinliklerine inşa ettiği bir uzay sığınağında saklanarak yaşam mücadelesini sürdürür.
 


Yaşadığı yerin yıkılma tehdidiyle karşı karşıya kalan Yuri, böylelikle harekete geçmeye karar verir; bir yandan artık her yeri dökülen sitesinin yıkılmasını önlemeye çalışır diğer yandan suç ortakları Diana, Houssam ve semt sakinleri ile birlikte Yuri, çok kültürlü göçmenler ve mültecilerden oluşan dünyayı değiştirebilecek bir genç adamın zekâsı ve hırsıyla yaşam alanlarını kurtarmak için bir direniş başlatır.
 

 

Çarpıcı bir sistem eleştirisi

Hem duygusal açıdan dokunaklı hem de estetik açıdan çarpıcı bir fantastik macera olan Gagarine, çökmekte olan kompleksin harap gerçekliğini Yuri'nin kimi zaman karamsar düşünceleri kimi zaman da uzay fantezileriyle kusursuz bir şekilde harmanlıyor.
 


Temelde annesi tarafından terk edilen içe dönük bir gencin kısmen büyüme hikayesi de olan film, Yuri'nin diğer çocuklarla olan dostluklarına ve bir Roman kızına olan ilk aşkına değinirken giderek derinleşen performanslarla bir sistem eleştirisine dönüşüyor.
 


Uzaydaki yaşam rüyasıyla sosyal gerçekliği, kişisel mücadelelerle toplumsal tarihin iç içe geçtiği bu tatlı ve duygusal film için ilk kez kamera karşısına geçen Alseni Bathily bu ilk rolünde hayat verdiği karakter için gerekli olan enerjiyi ve saflığı başarıyla yakalıyor.

 

Haftanın diğer filmleri

Azap

Yönetmen: Natalie Erika James / Oyuncular: Robyn Nevin, Emily Mortimer, Bella Heathcote, Steve Rodgers, Chris Bunton, Robin Northover, Catherine Glavicic, Christina O'Neill, John Browning, Jeremy Stanford, Ellie Dewhurst, Isabella Clegg, Alex Cotterell, Charly Thorn, Obada Adnan / Süre: 89 dakika
 

 

Acıyı korkuyla kusursuzca harmanlayan bir film…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren, prömiyerinin gerçekleştirildiği Sundance Film Festivali'nde övgü toplayan Relic adlı bu film; bir anda ortadan kaybolan yaşlı annesi Edna'yı bulmak için kızı Sam ile birlikte annesinin evine giden Kay ve sırra kadem basışındaki gibi gizemli bir şekilde geri dönen Edna'nın hikâyesini anlatıyor.

Kay kendi hayatının iniş çıkışları ve kızı arasında gelip giderken bir anda hiç beklemediği bir telefon alır ve yaşlı annesi Edna'nın bir süredir ortalarda gözükmediğini eski kasabalarının şerifinden öğrenir.

Şerif ona bir an önce kasabaya dönmesini ve annesini bulmalarına yardım etmesini söyleyince Kay kızı Sam ile birlikte çocukluğunun geçtiği, annesinin yaşadığı eve gider.

Anne-kız, Edna ile ilgili bir haber almayı umarak çürümekte olan bu eski aile evinde onu beklemeye başlar, aradan geçen birkaç günün ardından Edna sanki hiç kaybolmamış gibi birden ortaya çıkar.

Nerede olduğunu hatırlamayan ve açıklayamayan Edna, göğsündeki büyük çürük dışında zarar görmemiş gibidir.
Kay ise annesinin iyice bunadığına kanaat getirir ve olayın üzerinde fazla durmaksızın hemen annesine kalabileceği bir yaşlılar evi bulmaya koyulur.

Ancak günler geçtikçe Edna'nın tuhaf davranışlar sergilemesi Kay ve Sam'i tedirgin etmeye başlar.

Çok geçmeden Kay ve Sam, evde sinsi bir varlığın Edna'nın kontrolünü ele geçirmeye çalıştığını anlar.

 

Batman: Uzun Cadılar Bayramı, Bölüm 1

Yönetmen: Chris Palmer / Oyuncular: Jensen Ackles, Josh Duhamel, Naya Rivera, Troy Baker, Billy Burke, Frances Callier, Greg Chun, David Dastmalchian, Alastair Duncan, Gary LeRoi Gray, Amy Landecker, Julie Nathanson, Jim Pirri, Jack Quaid, Fred Tatasciore, Titus Welliver / Süre: 85 dakika
 

 

Tatil günlerinde ortaya çıkan bir seri katilin peşinde…


Tivibu'nun Fantastik Filmler kuşağında bu hafta gösterime giren Batman: The Long Halloween, Part One adlı gizemi-entrikası-aksiyonu bol bu yepyeni macerada; Gotham'ın adalet savaşçıları Gordon, Dent ve Batman, Halloween'de işlenen cinayeti Falcone Ailesi'nin faaliyetlerine bağlar.

Cadılar Bayramı'nda acımasız bir cinayet işlendiğinde, Gotham'ın kanun adamı Batman, şehrin ahlaksız kanun adamları olan Yüzbaşı James Gordan ve Savıc Harvey Dent ile iş birliği yapmak zorunda kalır.

Ancak Şükran Günü ve Noel'de daha fazla ölüm meydana geldiğinde, yaşananların sıradan bir çete teröründen kaynaklı değil, bir seri katilin işi olduğu anlaşılır.

Böylelikle yolu en azılı düşmanlarıyla kesişen Batman sadece tatil günlerinde cinayet işleyen bu seri katilin gizemini çözmeye çalışır.

 

Bir Yılan Hikayesi

Yönetmen: Ramsey Nouah / Oyuncular: Stan Nze, Osas Ighodaro, Bucci Franklin, Efa Iwara, Emeka Nwagbaraocha, Odera Adimorah, Chiwetalu Agu, Tobi Bakre, Nengi Rebecca Hampson, Omotola Jalade-Ekeinde, Ayo Makun, Elma Mbadiwe, Sonny McDon, Brutus Richard, Chinyere Wilfred, Gloria Young, Norbert Young / Süre: 135 dakika
 

 

Dünya bu kadar acımasız bir yer iken insan neden burada yaşamak ister?..


Netflix'in Afrika Yapımı Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren RattleSnake - The Ahanna Story adlı bu çarpıcı yeni çevrimde; hüsrana uğramış bir adam topladığı ekiple dikkat çekici soygunlar gerçekleştirir, ama işlediği suçlar ona ziyadesiyle düşman kazandırır.

 

Bu Benim Küçük Aşkım

Yönetmen: Christine Luby / Oyuncular: Saskia Hampele, Liam McIntyre, Lynn Gilmartin, James Blee, Lennox Broadley, Zara Goodman, Andrey Goulter, Craig Horner, Monette Lee, Tiriel Mora, Lawrence Ola, Martin Portus, Jessi Robertson, Sophie Tilson, Rajan Velu, Sarah Woods / Süre: 91 dakika
 

 

Yüreğinin götürdüğü yere git…


Çekimleri Far North Queensland'de gerçekleşen ve Netflix'in Romantik Filmler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen This Little Love of Mine adlı bu göz alıcı filmde; parlak bir iş avukatı olan Laura'ya ortaklık teklif edilir.
Ancak ortaklık öncesinde büyüdüğü küçük tropik adaya geri dönmeli ve çocukluk arkadaşı Chip'i, kurduğu şirketin başındaki milyarder dedesinin yerine geçmesi için ikna etmelidir.

En yakın arkadaşları Chip ve Gem ile tropik bir adada büyümesine rağmen çocukluğundaki dünyadan çok uzaklaşan Laura Price, kariyerinin zirvesinde çalışkan, başarılı bir San Francisco avukatıdır.

Firmanın en büyük müşterisi - Chip'in büyükbabası - Laura'dan büyüdüğü adaya seyahat etmesini ve Chip'i varisi yapmak için bir sözleşme yapmasını istediğinde, Laura işini ve nişanlısı Owen'ı çocukluk arkadaşını onu milyarder yapacak bir sözleşme imzalamaya ikna etmesi için geride bırakır.

İlk başta, Chip sözleşmeyi okumayı reddeder, ancak Laura ve Chip sonunda Laura'nın yaptığı her "eğlenceli ve rahatlatıcı" etkinlik için Chip'in bir sayfa okuyacağı konusunda bir anlaşmaya varırlar.

Bu süre içinde iki eski arkadaş yakınlaşıp birbiriyle yeniden bağlantı kurduklarında, ikisi arasındaki kimya hemen ortaya çıkar ve Laura hayatındaki pek çok şeyi sorgulamaya başlar.

Daha da önemlisi hayatta neyin önemli olduğunu anlar; ev, kalbini bıraktığın yerdir.

 

Cruella

Yönetmen: Craig Gillespie / Oyuncular: Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry, Paul Walter Hauser, John McCrea, Emily Beecham, Mark Strong, Kayvan Novak, Kirby Howell-Baptiste, Jamie Demetriou, Niamh Lynch, Andrew Leung, Ed Birch, Dylan Lowe, Paul Bazely, Abraham Popoola, Leo Bill, Ninette Finch, Sarah Crowden, Harrison Willmott, Jack Barry, Asmara Gabrielle, Tom Turner, Thomas Padden, Carl Rice, Chris Ryman, Javone Prince, Hannah Stokely, Haruka Abe, Steve Edge, Richard David-Caine, Waleed Akhtar, Janet Henfrey, Elizabeth Marcano-Mortlock, Camilla Roholm, Joey Akubeze, Linette Beaumont, Conor Moloney, Robert Cawsey, Ed Kear, Sid Sagar, Jacqueline Chan, Hermione Gulliford, Surinder Duhra, Peter Singh, Geoffrey Burton, Helena Dowling, Paul Chowdhry, Tim Steed, John Mackay, Nathan Amzi, Trevor Laird, Joshua Hill, Michelle Greenidge, Jane How, Angela Sims, Tipper Seifert-Cleveland, Maeve Chadwick, Nell Chadwick, Billie Gadsdon, Ziggy Gardner, Joseph MacDonald, Florisa Kamara, Bobby, Quince, Cooper, Gizmo, Alfie, Bluebell, Nala, Dane, Dixie, Mozart, Amber, Siren, Captain, Patch, Willow, Marley, Parker, Ralph, Roscoe Burr / Süre: 134 dakika
 

 

Cruella'nın isyankâr ilk günlerini konu alan yepyeni bir film…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Cruella adlı bu film; Disney'in klasik animasyonlarından 101 Dalmaçyalı'da yavru köpeklerin peşine düşen kötü karakter Cruella'nın, daha punk esintiler taşıyan alternatif bir orijin hikâyesini anlatıyor.

Animasyon dünyasının en kötü şöhretli ve modaya düşkünlüğüyle bilinen ikonik karakterlerinden biri olan Cruella'ya bu defa Emma Stone hayat veriyor.

1970'lerin Londra'sında punk rock devriminin ortasında geçen Cruella, tasarımlarıyla adını duyurmaya kararlı zeki ve yaratıcı bir kız olan Estella adında genç bir dolandırıcıyı konu alıyor.

Estella, onun haylazlık hevesini beğenen iki genç hırsızla arkadaş olur ve birlikte Londra sokaklarında kendilerine bir hayat kurarlar.

Estella'nın moda yeteneği, Emma Thompson tarafından canlandırılan, son derece şık ve korkutucu bir moda efsanesi olan Barones von Hellman'ın dikkatini çeker.

Ancak ilişkileri, Estella'nın karakterinin kötü tarafını kabul etmesine ve kaba, modaya düşkün ve intikam peşinde koşan Cruella'ya dönüşmesine neden olacak bir dizi olayı başlatır.

 

Ehrimen: Kanlı Yol

Yönetmen: Kemal Danacı / Oyuncular: Mustafa Aydın, Sevim Çömlek, Erol Sertel, Duhan Çetin, Metin Köse, Turgut Çömlek, Aykan Sağ, Murat Yılmaz / Süre: 93 dakika
 

 

Bu filmi izlemeyi düşünenler bilsin ki bu hikâyede anlatılan her şey gerçektir…


Çekimleri Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde gerçekleşen ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Ehrimen: Kanlı Yol adlı bu filmde; bir korku filmi çekimi için gidilen Anadolu kasabasında ekibin başından geçen olaylar konu ediliyor.

Kanlı Yol adında bir korku filmi çekmek için Anadolu'da bir köye giden film ekibi, çekimin başlayacağı günün gecesinde aynı kabusla uyanır.

Bunun iyiye işaret olmadığını düşünen ekip İstanbul'a geri döner, ancak olayı araştırmak için filmin yönetmeni Fatih, görüntü yönetmeni Gürsel, sanat yönetmeni Meyra ve sesçisi İsmail köyde kalmaya karar verirler.

İçine düştükleri bu sırrı çözmek için ise gecenin karanlığında ormanın derinliklerine doğru ilerlerler.

 

Gal Gadot ile Etki Yaratan Kadınlar
 

 

Cesur kadınların ilham veren hikayesi…


Yaşadıkları toplumda olağanüstü etkileri olan altı kadının muhteşem hikayelerini konu alan Gal Gadot ile Etki Yaratan Kadınlar, National Geographic ekranlarında izleyicilerle buluşuyor.

Ünlü oyuncu Gal Gadot'un hem yapımcılığını hem de sunuculuğunu üstlendiği film; içinde bulundukları topluma dokunan, dünyayı değiştirmek için adım atan ve birçok kişiye ilham veren kadınların güçlü hikayelerini konu alıyor.

Su ve çevre kirliliği, ayrımcılık, yoksulluk ve şiddet gibi birçok probleme rağmen ayakta kalmaya çalışan, karşılaştıkları her türlü problem karşısında kararlı bir duruş sergileyerek sesini duyuran, hayal kuran, üreten ve liderlik eden cesur kadınların ilham veren öyküsü Gal Gadot ile Etki Yaratan Kadınlar'ı 4 Temmuz Pazar akşamı 21.00'de National Geographic ekranlarında seyredebilirsiniz.

Bilimin, keşfin ve hikâye anlatımının gücüne inanarak 130 yılı aşkın bir süredir dünyanın en güvenilir markalarından biri olmayı sürdüren National Geographic'in birbirinden iddialı yapımlarını Digiturk, D-Smart, KabloTV, Tivibu, TV+ ve Vodafone TV platformlarından izleyebilirsiniz.

 

Hababam Sınıfı Yaz Oyunları

Yönetmen: Doğa Can Anafarta / Oyuncular: Giray Altınok, Toygan Avanoğlu, Hakan Meriçliler, Deniz Akkaya, Altan Erkekli, Mehmet Ali Erbil, Yusuf Çim, Fırat Albayram, Öykü Çelik, Mert Denizmen, Reyhan Ulu, Doğan Akdoğan, Baran Bayraktar, Muhammet Ali Kılıç, Muammer Tali / Süre: 103 dakika
 

 

Rıfat Ilgaz'ın ölümsüz eserinden yeni bir uyarlama…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Hababam Sınıfı Yaz Oyunları adlı bu devam filmi; Kıbrıs'ta düzenlenen yaz oyunlarına katılan Hababam Sınıfı'ndan dört kafadarın burada yaşadıklarını anlatıyor.

Kıbrıs'ta her yıl düzenlenen liseler arası geleneksel yaz oyunlarına bu yıl Özel Çamlıca Lisesi de katılma hakkı kazanır.

Okulun sahibi Pinti Lütfullah bu yarışma için Fen bölümünden dört öğrenci seçer, fakat elbette sonrasında Hababam'ın planı devreye girer ve bu dört öğrencinin yerine Yakışıklı, Racon, Format ve Dede Kıbrıs uçağındaki yerlerini alır.

Şampiyon olmayı hiç umursamayan ve tek amaçları güzel bir tatil olan Hababam için bu yarışma, arkadaşlık ve dayanışmanın değerini anladıkları bir maceraya dönüşür.

 

Hızlı ve Öfkeli 9

Yönetmen: Justin Lin / Oyuncular: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Ludacris, Nathalie Emmanuel, Charlize Theron, John Cena, Finn Cole, Sung Kang, Anna Sawai, Helen Mirren, Kurt Russell, Lucas Black, Shad Moss, Thue Ersted Rasmussen, Don Omar, Shea Whigham, Vinnie Bennett, JD Pardo, Michael Rooker, Jim Parrack, Siena Agudong, Isaac Holtane, Immanuel Holtane, Azia Dinea Hale, Juju Zhang, Karson Kern, Igby Rigney, Sophia Tatum, Francis Ngannou, Martyn Ford, Bad Bunny, Jimmy Lin, Jason Tobin, Cardi B, Cered, Ozuna, Oqwe Lin, Bill Simmons, Vincent Sinclair Diesel, Luka Hays / Süre: 145 dakika
 

 

Dünya sürekli değişiyor, haliyle Dom ve ekibi de zamana ayak uyduruyor ve değişiyor…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Fast & Furious 9, F9 adlı bu film; Dom Toretto ve arkadaşlarının bu kez Dom'un kişisel geçmişinden gelen bir tehdide karşı mücadelelerini odağına alıyor.

Artık tek önceliği oğlunu korumak olan Dom Toretto, oğlu küçük Brian ile gözlerden uzakta, sessiz bir hayat sürmektedir, ama huzurlu çevrelerinin hemen ötesinde tehlikenin hep pusuda olduğunu biliyorlardır.

Bu kez tehlike Dom'u, en sevdiklerini kurtarmak istiyorsa geçmişinin günahlarıyla yüzleşmeye zorlayacaktır.

Ekibi, bugüne kadar karşılaştıkları en yetenekli suikastçı ve yüksek performans sürücüsünün, Dom'un terk edilmiş erkek kardeşi olan Jakob'un liderliğindeki dünyayı yıkacak bir planı durdurmak için bir araya gelir.

Ekibi ile yeniden bir araya gelen Dom, kardeşinin lideri olduğu dünyayı yıkacak olan planı durdurmak için zorlu bir mücadeleye girişir.

 

Karınca

Yönetmen: Nazif Tunç / Oyuncular: Murat Akdağ, Jale Arıkan, Turgay Atalay, Oktay Dal, Birgen Engin, Halit Karaata, Yaşar Karakulak, Hacer Kızılhan, Müge Çakır Korkut, Oğuz Tunç / Süre: 116 dakika
 

 

Bundan başka siyaset, oyun, tezgâh falan yok…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Karınca adlı bu film; iyilik niyetiyle yaptığı yardımın, istenilmeyen kötü sonuçlara yol açacağını öğrenen orta yaşta bir adamın, hatasını telafi etmek için giriştiği ölümüne mücadeleyi konu almaktadır.

Nakliye kamyonunda uzun yol şoförü olan Şemsi, dağ yolunda önüne çıkan Fidan adındaki genç kızı İstanbul'a iyilik olsun diye getirmiştir.

Fidan'ın canlı bomba eylemlerinde kullanılmak üzere terör örgütü tarafından ayartıldığını çok sonra öğrenen Şemsi, gerçekleştirilecek katliamlarda kızı İstanbul'a getirmekle sorumluluğu olduğunu düşünür.

Eylem gerçekleşmeden Fidan'ı bulmak, terör örgütünün elinden kurtarmak, sağ salim yuvasına teslim etmek kararlılığındadır.

Ve tabii ki vicdanını rahatlatmak için her türlü kefareti ödemeye hazırdır.

 

Kelebek Nadia

Yönetmen: Pascal Plante / Oyuncular: Katerine Savard, Ariane Mainville, Pierre-Yves Cardinal, Hilary Caldwell, Cailin McMurray, John Ralston, Amélie Marcil, Eli Jean Tahchi, Andrew Di Prata, Marie-José Turcotte, Andrew Simms, Kaoru Matsui, Pascal-Hugo Caron-Cantin, Marcello Di Fruscia, Giorgio Picone / Süre: 107 dakika
 

 

Olimpiyatlar yaklaşırken, sporun beyazperdedeki yansımalarını kutlamaya hazır mısınız?..


MUBI'nin heyecan verici temmuz ayı programında sinemaseverlerle ilk kez buluşan Nadia, Butterfly adlı bu film; mesleğini bırakmak zorunda kalan Olimpik bir yüzücünün hikayesini konu ediyor.

23 yaşındaki Nadia, sürekli fedakârlık gerektiren bir hayattan vazgeçmeye, olimpiyatlardan sonra yüzücülük kariyerine nokta koymaya karar verir.

Son yarışının ardından, hızlı gecelerin coşkusuna kapılır ama yine de içindeki arayışın farkındadır.
Kendine sporun dışında bir kimlik bulmalıdır.

 

Kış Gölü

Yönetmen: Phil Sheerin / Oyuncular: Anson Boon, Charlie Murphy, Emma Mackey, Michael McElhatton, Mark McKenna, Jordan McGuinness, Mark Duffy, Maria McDermottroe, Penelope Robinson, Conor Hamill, Michael Roper, Ally Ni Chiarain / Süre: 92 dakika
 

 

Ortaya çıkmaması gereken aile sırları…


beIN CONNECT'in Gerilim Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren The Winter Lake adlı bu filmde; Holly'nin karanlık sırrı, dengesiz komşusu tarafından yanlışlıkla ortaya çıkarılır.

Bu durum üzerine Holly ve Tom, aile sırlarını gizli tutmak için her şeyi yapmayı göze alan Holly'nin babası ile yüzleşmek zorunda kalır.

 

Komiser Grom: Veba Doktoru

Yönetmen: Oleg Trofim / Oyuncular: Tikhon Zhiznevskiy, Alexander Seteykin, Lyubov Aksyonova, Sergei Goroshko, Aleksey Maklakov, Dmitriy Chebotarev, Oleg Chugunov, Mikhail Evlanov, Vitaliy Khaev, Anton Bogdanov, Ignat Shpatel, Nikita Kologrivyy, Yuliya Parshuta, Oysel More Despaygne, Yuriy Nasonov, Daniil Steklov, Mikhail Bogdasarov, Aleksandra Veleskevich, Konstantin Khabenskiy, Yakov Shamshin, Vladimir Lysenko, Yuriy Vaksman, Vsevolod Bykov, Anna Nevskaya, Anastasiya Nemolyaeva, Viktoriya Fyodorova, Makar Martyanov, Igor Ivanov, Zaza Chichinadze, Evgeniy Kosyrev, Aleksandr Manko, Sanurzhan Suleimen, Andrey Kondratiev, Mikhail Novikov, Artem Karpov, Rodion Vikulin, Nikita Markeev, Romuald Makarov, Victor Grakov, Gocha Gogua, Anna Budanova, Aleksandr Moroz, Aleksandr Udalov, Yuliya Bashorina, Viktor Trubachyov, Alisa Preobrazhenskaya, Ren Hanami, Dylan J. Locke, Vitaly Milonov / Süre: 136 dakika
 

 

Sanki ölümün ta kendisi bu filmde hayat bulmuş gibidir…


Aynı adlı çizgi roman serisinden uyarlanarak St. Petersburg'da çekilen ve Netflix'in Rusya Yapımı Aksiyon ve Macera Filmleri kategorisinde 7 Temmuz'da gösterime girmesi beklenen Major Grom: Plague Doctor adlı bu filmde; seri cinayetleriyle bir şehri kaosa sürükleyen maskeli bir infazcıyı yalnızca kural tanımayan bir dedektif ile onun çaylak ortağı durdurabilir.

Igor Grom, St.Petersburg'da birbirinden tehlikeli suçluların peşine düşen bir dedektiftir.

Kendisini veba doktoru olarak adlandıran bir suçlunun ortaya çıkması Igor'un hayatını değiştirir.

Şehrin "yolsuzluk, hırs ve kanunsuzluk vebasından hasta" olduğunu ilan eden adam, bir zamanlar para ve toplumdaki yüksek statü sayesinde cezadan kaçan insanları öldürmeye başlar.

Bu durum onu şehirde büyük bir fenomene dönüştürürken diğer taraftan herkesi büyük bir korkuya sürükler.
Soruşturmalarında ilk kez bu kadar büyük bir zorlukla karşı karşıya olan Igor zorlukların üstesinden gelmeyi başarıp, bu adamı yakalamaya çalışır.

 

Korku Sokağı 1. Kısım: 1994

Yönetmen: Leigh Janiak / Oyuncular: Maya Hawke, Charlene Amoia, David W. Thompson, Noah Bain Garret, Darrell Britt-Gibson, Ashley Zukerman, Kiana Madeira, Jana Allen, Benjamin Flores Jr., Julia Rehwald, Fred Hechinger, Matt Burke, Christian Bridges, Matthew Zuk, Olivia Scott Welch, Jeremy Ford, Jaime Matthis, Danyon Huntington, Elizabeth Scopel, Tayla Rogers, Maya Rogers, Jordana Spiro, Diane Sellers, Eric Mendenhall, Todd Allen Durkin, Jordyn DiNatale, Lloyd Pitts, Kevin Waterman, Emily Brobst, Keil Oakley Zepernick, Michael Chandler, Lacy Camp, Meghan Packer, Gillian Jacobs, Paul, Christina, Guillermo, Nathan W. Collins, Robert Bryan Davis, Bethany Dixon, Mary Blake Grant, Heaven Hightower, Alex Huff, Alexis Lord, Natalie Maguire, Matt Markopoulos, Emily Rudd, Leslie Sides, Sadie Sink, McCabe Slye / Süre: 105 dakika
 

 

Korkunç geçmişi nedeniyle Amerika'nın katil başkenti olarak anılan Shadyside'a hoşgeldiniz…


Netflix'in Korku Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren, R.L. Stine'ın romanlarından uyarlanan korku üçlemesinin Fear Street: 1994 adlı bu ilk filminde; bir grup genç arkadaş, 300 yıldan uzun süredir kasabalarını kasıp kavuran bir dizi vahşi cinayetten sorumlu çok eski bir kötülükle kazara karşı karşıya gelir.

1994 yılında bir grup genç, nesiller boyunca kasabalarına musallat olmuş olan korkunç olayların hepsinin birbiriyle bağlantılı olabileceğini ve sıradaki hedefin kendileri olabileceğini keşfeder.

Bunun üzerine Shadyside'ın 300 yıldır bir kâbus gibi devam eden uğursuz tarihini anlatan bu hikâyede bir dizi acımasız cinayetin ardından bir genç kız ve arkadaşları, kötü şöhretli kentlerini yüzyıllardır pençesine almış olan uğursuz bir güce karşı savaşırken bulur.

 

Lux Æterna

Yönetmen: Gaspar Noé / Oyuncular: Béatrice Dalle, Charlotte Gainsbourg, Abbey Lee, Claude-Emmanuelle Gajan-Maull, Clara Deshayes, Félix Maritaud, Frédéric Cambier, Karl Glusman, Lola Perier, Loup Brankovic, Luka Isaac, Maxime Ruiz, Mica Argañaraz, Paul Hameline, Stefania Cristian, Tom Kan, Yannick Bono, Ken Yasumoto / Süre: 51 dakika
 

 

Sinema, film aşkı ve setteki histeriler hakkında yapılmış sıra dışı bir çalışma…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren, Gaspar Noé'nin Lux Æterna adlı orta metrajlı bu filmi; Béatrice Dalle ve Charlotte Gainsbourg'u cadılar hakkında çekilen bir filmin setinde odağına alıyor.

2018'de Climax ile ortalığı kasıp kavuran ünlü yönetmen Gaspar Noé'den, sanatçının ortaya koyduğu eser ve film yapma sanatına dair canlı bir deneme!

İki aktris, Charlotte Gainsbourg ve Béatrice Dalle, cadılar hakkında hikayeler anlatan bir film setindedir; ancak hepsi bu kadar değil, iki oyuncu setteyken teknik problemler ve psikotik gecikmeler, çekimin yavaş yavaş kaosa sürüklenmesine neden olur.

Film ayrıca kamera arkasında yaşananları, sinema sevgisini ve bir setin histerisini yansıtıyor.

 

Mars'ta Tatil

Yönetmen: Neri Parenti / Oyuncular: Christian De Sica, Massimo Boldi, Lucia Mascino, Milena Vukotic, Paola Minaccioni, Herbert Ballerina, Denise Tantucci, Fiammetta Cicogna, Francesco Bruni, Alessandro Bisegna, Simone Colombari, Giovanni Guardiano, Taiyo Yamanouchi, Cristina Cappelli, Simone Farinon, Barbara Scoppa / Süre: 93 dakika
 

 

Netflix'in İtalya Yapımı Komedi Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Holiday on Mars (On vacation on Mars / In vacanza su Marte) adlı bu film; 2030 yılında, Mars'ta geçen bir tatilde yaşananları anlatıyor.

Yıllarca eşi ve oğlundan haber alamayan ve onların izini kaybeden Fabio, Mars'taki varlıklı bir kadınla evlenmek üzeredir.

Ama uzaya yapılan bir gezi sırasında bir şeyler ters gidince ve Fabio'nun ortaya çıkan oğlu bir kaza sonucu kara deliğin gizemlerine maruz kalınca aniden son derece neşeli yaşlı bir adama dönüşür.

Böylelikle bu komik, beklenmedik olaylar ve eğlenceli yanlış anlamalar arasında Fabio, kendini yetmiş yaşındaki oğlu ve ters gitme riski olan bir evlilikle mücadele ederken bulur.

 

Possessor: Sahip

Yönetmen: Brandon Cronenberg / Oyuncular: Gabrielle Graham, Hanneke Talbot, Matthew Garlick, Daniel Park, Andrea Riseborough, Jennifer Jason Leigh, Hrant Alianak, Rachael Crawford, Rossif Sutherland, Gage Graham-Arbuthnot, Kathy Maloney, Megan Vincent, Danny Waugh, Christopher Abbott, Tuppence Middleton, Christopher Jacot, Sean Bean, Ayesha Mansur Gonsalves, Raoul Bhaneja, Kaniehtiio Horn, Deragh Campbell, Dorren Lee, Doug MacLeod, Thomas Kane / Süre: 103 dakika
 

 

Bazen kontrolü kaybetmek için küçük bir düşünce yeterlidir…


beIN CONNECT'in Korku Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Possessor adlı bu filmde; Tasya Vos, diğer insanların bedenlerinde yaşamak için beyin implantı yapan ve onları şirketin yararına suikastlar yapmaya yönlendiren gizli bir organizasyonun ajanıdır.

Tasya'nın bu süreçte yaşadıkları, onda dramatik bir değişime neden olur; anılarını ve dürtülerini bastırmak için mücadele etmek zorunda kalan Tasya, zihinsel gerginliği arttıkça kontrolü kaybetmeye başlar.

Çok geçmeden Tasya, kendi kimliğini yok etmekle tehdit eden bir adamın zihninde sıkışıp kalır.

 

Salinger Yılım

Yönetmen: Philippe Falardeau / Oyuncular: Margaret Qualley, Sigourney Weaver, Douglas Booth, Seána Kerslake, Brían F. O'Byrne, Colm Feore, Théodore Pellerin, Yanic Truesdale, Hamza Haq, Leni Parker, Ellen David, Romane Denis, Tim Post, Gavin Drea, Matt Holland, Xiao Sun, Andy Bradshaw, Christine Lan, Andres Romo Salido, Arthur Holden, Suzanna Lenir, Danny Gilmore, Danny Gilmore, Hayley Kezber, Lise Roy, Gillian Doria, Mariya Monakhova, Catherine Kidd, Samantha Hodhod, Elana Dunkelman, Alexandre Dubois, Raphael Grosz-Harvey, Robert Higden, Jonathan Dubsky, Guillaume Martineau, Carlo Mestroni, Sylvia Stewart / Süre: 101 dakika
 

 

Rutine dönüşmek istemeyen bir yazar adayının kendini keşfettiği bir yıl…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren, Margaret Qualley'nin başrolünde yer aldığı ve Joanna Smith Rakoff'un aynı isimli anı kitabından uyarlanan My Salinger Year adlı bu film; 90'lı yılların ikinci yarısında ünlü yazar J.D. Salinger'ın edebiyat ajansında işe başlayan Joanna'nın hikâyesini anlatıyor.

Yazar olma hayali olan Joanna, ünlü yazar J.D. Salinger'ın eski moda edebiyat ajansının huysuz sahibi Margaret'in asistanı olarak işe başlar.

Joanna'nın ana işi Salinger'ın hayranlarından gelen yüzlerce mektubu okumaktır; ancak dünyanın dört bir yanından gelen dokunaklı mektupları okudukça, ajansın standart yanıtlarını bir kenara bırakır ve içinden gelenleri cevap olarak yazmaya başlar.

Joanna mektuplarında büyük bir yazar gibi davranırken aslında kendini keşfettiği bir yolculuğa adım atar.

 

Sekizinci Gece

Yönetmen: Tae-Hyung Kim / Oyuncular: Sung-min Lee, Park Hae-Joon, Kim Yoo-Jeong, Nam Da-Reum, Dong-yeong Kim, Rich Ting, Choi Jin-ho / Süre: 115 dakika
 

 

Kızıl Ay gecesinde Kızıl Olan özgür kalacak ve yedi gece boyunca yedi atlama taşına basarak geri dönüp diğer yarısını bulacak…


Netflix'in ore Yapımı Gerilim ve Korku Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren The 8th Night adlı bu esrarengiz filmde; bir elinde dua tespihi, diğer elinde balta tutan bir keşiş, insanların bedenini ele geçirerek Dünya'ya cehennemi yaşatan binlerce yıllık bir ruhun peşine düşer.

Yaşayanların da ölülerin de çaresizlik ve öfke içinde olduğu, kaygılarla, ıstırapla boğuştuğu bir dünyada uğursuz bir gücü dizginleyen mührün kırılmaması için sekiz günlük bir ölüm kalım savaşı verilir.

Uyanması hâlinde bu varlık, eşiği aşıp dünyaya cehennem azabı yaşatacaktır.

 

Son Kabileler: Himbalar
 

 

Geleneklerinden kopmayan bir topluluk ve doğayla bütünleşmiş saklı yaşamlar…


TRT tarafından hazırlanan, uluslararası alanda çok sayıda ödüle sahip olan Son Kabileler: Himbalar adlı bu belgesel, televizyonda ilk gösterimiyle 4 Temmuz Pazar saat 21.00'de TRT Belgesel'de izleyiciyle buluşacak.

Son Kabileler serisinin ikinci yapımı olan ve TRT İç Yapımlar tarafından hazırlanan belgesel, Namibya'nın Kunene bölgesinde yaşayan Himba halkını konu ediniyor ve günümüzün tek tipleşen dünyasında, binlerce yıllık geleneklerine bağlı yaşamaya çalışan az sayıda etnik topluluktan biri olan Himbaların geleneksel yaşamlarına ve binlerce yıldır korudukları kültür miraslarına odaklanıyor.

Namibya'nın sıra dışı etnik halklarından Himbaların, atalarından günümüze kadar korudukları kültürel miras ve doğayla bütünleşmiş yaşamlarını aktaran belgesel, kabile halkının heyecanlarını, kaygılarını ve mutluluklarını ekrana yansıtıyor.
Dış dünyaya kapalı olan Himbalar, bugün hala atalarının binlerce yıllık ritüellerini sürdürürken, dillerini de bozulmadan kullanmaya devam ediyor.

Küçük yaşta anne ve babasını kaybettikten sonra kabile üyeleri tarafından büyütülen Sukona ve Çiora'nın görkemli düğün hazırlıklarına şahitlik eden belgesel, izleyicileri eşsiz duygulara götürüyor.

Tüm kabile kızların mutlu bir yuva kurması ve geleneklerine uygun görkemli bir düğün töreni için hazırlanırken, kuzenleri Ukambaka da genç kızlığa geçiş töreni için hazırlık yapıyor.

Kabilenin yeni damatları olacak Çure ve Vina ise hem nişanlılarına hem de kabileye iyi eşler olacaklarını kanıtlamaya çalışıyor.

Son Kabileler: Himbalar belgeseli uluslararası alanda katıldığı festival ve yarışmalarda aldığı ödüllerle kendisinden sıkça söz ettirdi.

Belgesel; 2020 Avrupa Sinematografi Ödülleri'nde "En İyi Belgesel", 2020 yılında düzenlenen New York Uluslararası Film Ödülleri'nde "En İyi Etnografik Film", 2021 Berlin Indie Film Festivali'nde "En İyi Belgesel Yönetmeni", 2020 Hollywood Gold Awards'ta "En İyi Uzun Metraj Belgesel" ve 2020 New York Sinematografi Ödülleri'nde "En İyi Belgesel" ödüllerini aldı.

Ayrıca 2020 yılında düzenlenen Falcon Uluslararası Film Festivali'nde birincilik ödülü, 2021 yılında düzenlenen Roma Uluslararası Film Ödülleri'nde birincilik ödülü ve 2020 yılında düzenlenen Los Angeles Sinematografi Ödülleri'nde "En İyi Belgesel", "En İyi Uzun Metraj Film" ödüllerinin de sahibi oldu.

TRT İç Yapımlar imzası taşıyan belgeselin yapımcılığını Güven Aksu, yönetmenliğini ise Ebru Çakırkaya üstleniyor.

 

Son Şaka

Yönetmen: Erkam Bülbül / Oyuncular: Serdar Gökalp, Ege Kökenli, Gökay Müftüoğlu, Perihan Ünlücan, Özer Arslan, Hikmet Körmükçü, Bülent Alkış / Süre: 92 dakika
 

 

Her şakanın altında yatan bir gerçeklik mutlaka vardır…


Bu hafta sinemalarda yeniden gösterime giren Son Şaka adlı bu film; radyo kanalında yaptığı telefon şakalarıyla bilinen Serdar'ın, Ayşen'e evlilik teklifi sırasında yaptığı şaka yüzünden kendini affettirmeye çalışması sonrası yaşananları konu ediniyor.

Bir süredir birlikte olduğu sevgilisi Ayşen'e evlilik teklifi etmeye karar veren telefon şakalarıyla tanınan radyocu Serdar, bunun unutulmaz olmasını arzu eder.

Bu yüzden de sevgilisi Ayşen'e evlilik teklifi ederken de "yüksek prodüksiyonlu" bir şakaya başvuran Serdar akıl oyunlarıyla dolu bir şaka yapmaya karar verir.

Ayşen evlilik teklifini hemen kabul etmez. Üstelik, şaka yüzünden asabı da fena bozulmuştur.

Serdar'ı affetmesi için birlikte tatile çıkmaları gerekmektedir.

Ayşen'in ısrarıyla ortak arkadaşları Yusuf'un da katıldığı bu yolculuk sırasında, üçlü; jandarma komutanı, mafyatik Erol ve otel müdürü Derya'nın yer aldığı karmaşık bir serüvenin ortasına düşer.

 

Tutsak Kalpler

Yönetmen: Vinil Mathew / Oyuncular: Taapsee Pannu, Vikrant Massey, Harshvardhan Rane, Daya Shankar Pandey, Ashish Verma, DJ Farman, Shyam Kishore, Preeti Singh, Mayank Kumar Mishra / Süre: 135 dakika
 

 

Sonsuz aşkı kötülükten korumak için daima birkaç damla kana bulamak gerekir…


Netflix'in Hindistan Yapımı Gerilim Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren Haseen Dillruba adlı bu filmde; romanlardaki gibi bir yaşama özlem duyan bir kadın, eşinin bir cinayete kurban gitmesinin ardından kendini içinden çıkılmaz bir durumda bulur.

Ancak eşinin kurban gittiği cinayette şüpheli olarak soruşturulan bu kadın, zorlu evliliğine dair ayrıntıları açıkladıkça gerçek giderek belirsizleşir.

Çünkü bir hikâye farklı anlamlara gelebilir ve dinleyicinin bu hikâyeyi algılayışı anlatana bağlıdır.

Acaba bu kadın kendi hikayesinde masumiyetini kanıtlayacak parçaları bir araya getirebilecek mi, yoksa bir romana dönüşen gerçek hayatının sayfalarında kaybolup gidecek mi?

 

Undine

Yönetmen: Christian Petzold / Oyuncular: Paula Beer, Franz Rogowski, Maryam Zaree, Jacob Matschenz, Anne Ratte-Polle, Rafael Stachowiak, José Barros, Julia Franz Richter, Gloria Endres de Oliveira, Enno Trebs, Christoph Zrenner, Stefan Walz, Bita Steinjan / Süre: 91 dakika
 

 

Yaşam ve ölüm hakkında bir aşk hikayesi…


Usta sinemacı Christian Petzold'un Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı ve FIPRESCI ödülüne layık görülen, Türkiye sinemalarında ise bu hafta gösterime giren Undine adlı bu film; Berlin'de bir tarihçi olan Undine'nin, sevdiği adam tarafından terk edildiğinde kadim bir mitin kendisini ele geçirmesini konu ediniyor.

Undine, Berlin'in kentsel gelişimi hakkında konferanslar veren bir tarihçidir ve sevdiği adam onu terk ettiğinde antik bir efsane onu ele geçirir.

Şimdi Undine, ona ihanet eden adamı öldürmek ve suya geri dönmek zorundadır.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde temmuz ayının bu ilk haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • En Süper Kahramanlar (Bling, 2016)
  • Hırsızlar (Le casse / The Burglars, 1971)
  • İntikam (Blue Ruin, 2013)
  • Joe (2013)
  • Kestirme Yol (Meek's Cutoff, 2010)
  • Keşke 30 Olsam (13 Going on 30, 2004)
  • Korkusuzlar: Midway Savaşı (Dauntless: The Battle of Midway, 2019)
  • Labirent (Labyrinth, 1986)
  • Sakar Polis (Paul Blart: Mall Cop, 2009)
  • Sakar Polis 2 (Paul Blart: Mall Cop 2, 2015)
  • Shirley (2020)
  • Şarlatan (Charlatan, 2020)
  • Takımada (Archipelago, 2010)
  • Tek Başına (Alone, 2020)
  • Yüksek Risk (Starred Up, 2013)


BluTV

Orijinal içerik üretimini özenle seçilmiş yerli ve yabancı yapımlarla genişleterek Türk SVOD pazarının büyümesine öncülük eden, istediğiniz zaman, istediğiniz yerden, birbirinden farklı dizi, film ve canlı yayını reklamsız izlemenizi sağlayan, Doğan Holding çatısı altında kurulmuş bir dijital televizyon platformu olan BluTV'nin temmuz ayının bu ilk haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • Aşkın Büyüsü (Les enfants du siècle / The Children of the Century, 1999)
  • Bay Hulot'nun Tatili (Les vacances de Monsieur Hulot / Monsieur Hulot's Holiday, 1953)
  • Benim Aşk Pastam (My Blueberry Nights, 2007)
  • Cesur Köpek (Oddball, 2015)
  • Keskin Rakipler: İran ve Suudi Arabistan (Bitter Rivals: Iran and Saudi Arabia, 2018)
  • Kutup Çizgisi Aşıkları (Los amantes del Círculo Polar / The Lovers of the Arctic Circle, 1998)
  • Havuz (Swimming Pool, 2003)
  • NASA & SpaceX: Geleceğe Yolculuk (NASA & SpaceX: Journey to the Future, 2020)
  • Rosa Luxemburg (1986)
  • Rudolf Nureyev. Düşlerinin Adası (Rudolf Nureyev. Island of His Dreams, 2016)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle temmuz ayının bu ilk haftasında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • 10 (Dah / Ten, 2002)
  • Andrey Tarkovski: Bir İbadet Olarak Sinema (Andrei Tarkovsky. A Cinema Prayer, 2019)
  • Arıcı (O melissokomos / The Beekeeper, 1986)
  • Balıklı Bulgur (La graine et le mulet / The Secret of the Grain, 2007)
  • Jeannette (Jeannette, l'enfance de Jeanne d'Arc / Jeannette: The Childhood of Joan of Arc, 2017)
  • Soğuk Savaş (Zimna wojna / Cold War, 2018)
  • Wendy ve Lucy (Wendy and Lucy, 2008)


Netflix

190'dan fazla ülkede 208 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in emmuz ayının bu ilk haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  • Akşam Güneşi (Midnight Sun, 2018)
  • Bir Zamanlar… Hollywood'da (Once Upon a Time… in Hollywood, 2019)
  • Hızlı ve Öfkeli: Hobbs ve Shaw (Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw, 2019)
  • Kapımdaki Aşk (Home Again, 2017)
  • Kar Küreyici (Snowpiercer, 2013)
  • Peter Pan (2003)
  • Ridgemont Lisesinde Hızlı Günler (Fast Times at Ridgemont High, 1982)
  • Ritüel (Midsommar, 2019)
  • Sihirbazlar Çetesi (Now You See Me, 2013)
  • Yasak Bölge (Brick Mansions, 2014)
  • Zor Baba (Meet the Parents, 2000)
  • Zor Baba ve Dünür (Meet the Fockers, 2004)
  • Zor Baba 3 (Little Fockers, 2010)


Tivibu

Tivibu temmuz ayında, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getiriyor.

Kemal Sunal'ın vefatının 21'inci yıldönümünde ünlü sanatçıyı unutmayan Tivibu, 3 Temmuz'dan itibaren sanatçının filmlerini Seç İzle/Film/Tivibu Vitrin/Kemal Sunal Filmleri klasöründe ekranlara getiriyor.

Ödüllü yönetmen Christopher Nolan imzalı filmler de temmuzda Tivibu'nun içerikleri arasında öne çıkıyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nunizleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde temmuz ayının bu ilk haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Beyaz Fil (Elefante blanco / White Elephant, 2012)
  • Biz Böyleyiz (2020)
  • Bu Ben Değilim (The Way We Weren't, 2019)
  • Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001)
  • Harry Potter ve Sırlar Odası (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002)
  • Kara Şövalye (The Dark Knight, 2008)
  • Kare (The Square, 2017)
  • Oyuncak Hikâyesi 4 (Toy Story 4, 2019)
  • Ölümcül (Pernicious, 2014)


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin temmuz ayının bu ilk haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • Ahlat Ağacı (2018)
  • Asla Gözlerini Kaçırma (Werk ohne Autor / Never Look Away, 2018)
  • Batıda Kan Var (C'era una volta il West / Once Upon a Time in the West, 1968)
  • Ben-Hur (1959)
  • Çınar Ağacı (2011)
  • Dağ 2 (2016)
  • Derin Nehirler (Glubokie reki / Deep Rivers, 2018)
  • Desierto (2015)
  • Hıçkırık (Hichki, 2018)
  • Kader Postası (2019)
  • Kasaba (Héraðið / The County, 2019)
  • Son Üç Gün (3 Days to Kill, 2014)
  • Subay ve Casus (J'accuse / An Officer and a Spy, 2019)
  • Turuncu Günler (Rooz-haye Narenji / Orange Days, 2018)


Festival ajandası


12 Punto TRT Senaryo Günleri

TRT'nin bu yıl 22-29 Haziran tarihleri arasında 3'üncüsünü düzenlediği, 9 farklı ülkeden katılımla 3 ayrı platformda gerçekleşen 12 Punto TRT Senaryo Günleri ödül töreni ile sona erdi.

TRT 2'den canlı yayımlanan ve TRT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Eren'in ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine Oscar Adayı TRT Ortak Yapımı Quo Vadis Aida?'nın yönetmeni Jasmila Zbanic, Oscar adayı TRT destekli Makedonya yapımı Honeyland'in yönetmenleri Tamara Kotevska ve Ljubomir Stefanov ile Türk ve dünya sinemasından önemli isimler katıldı.
 


12 Punto'nun sadece Türkiye'de değil uluslararası alanda bir marka haline geldiğini söyleyen Eren, "Bu organizasyonun diğer festivallerden farklı bir yapısı var. Sadece ödül vermek, destek vermek değil, her aşamasında takip ettiğimiz projeler oldu. Geçen sene Karlovy'de destek verdiğimiz film bu sene Macaristan'da ana yarışmaya kaldı. Onu da gelecek sene Macaristan'ın Oscar adayı olarak görmeyi umuyorum. 12 Punto ile seçtiğimiz filmleri, önümüzdeki yıl tamamlandığında Türkiye'nin Oscar adayı olarak göreceğiz" dedi.


"TRT'nin 60 yıllık birikimi ve Türk sinemasının geldiği nokta 12 Punto'yu oluşturdu…"

TRT'nin 1964'te kurulduğu günden beri bağımsız sinema ve Türk sinemasına destek verdiğini, ancak uluslararası festivallerde bir paydaş olmasının ve bu festivallerde katılımcının ötesine giden bir ilişki içerisinde olmasının çok eskiye dayanmadığını belirten Eren, "Bugün burada iki kıymetli misafirimiz var; Honeyland filminin yönetmenleri Ljubomir, Tamara ve Quo Vadis, Aida?'nın yönetmeni Jasmila buradalar. Her ikisi de Oscar'a aday oldular. Sarajevo Film Festivali ile başladığımız destek yolculuğumuz üç sene önce 12 Punto TRT Senaryo Günleri çatısı altında birleşti. TRT'nin bugüne dek 60 yıllık birikimi ve Türk sinemasının dünyada geldiği nokta birleşerek 12 Punto TRT Senaryo Günleri'ni oluşturdu" şeklinde konuştu.


"12 Punto'da seçilen filmler dünyanın en seçkin festivallerinde ödül alacak…"

TRT'nin destek verdiği filmlerin geçtiğimiz yıl 200'den fazla festivalde yarışarak 140'tan fazla ödül aldığına değinen Eren, "Bunların hepsi bizim için gurur vesilesi. 2017'de destek verdiğimiz filmler geçen sene Oscar adayı olmuştu. Ben inanıyorum ki 12 Punto'da seçtiğimiz filmler de sadece Akademi Oscar ödüllerinde değil, dünyanın en büyük, en seçkin festivallerinde de ödül alacak, finale kalacak" dedi.


"Türkiye'de de kadın sinemacıların artmasını istiyoruz…"

12 Punto'da bu sene bütün jüri üyelerinin kadınlardan oluşmasının bir sebebi olduğunu belirten Eren, "Sinemada, uluslararası festival filmlerinde, bağımsız sinemada kadınların rolü her zaman çok büyük. Biz Türkiye'de de kadın sinemacıların artmasını istiyoruz. Jürinin hepsi kadındı ama ödül alanlarda kadınların ağırlığı daha azdı. Ben inanıyorum ki önümüzdeki dönemde etkinliğe yarışmacı olarak daha fazla kadın senarist ve yönetmen katılacak. Jürinin bu şekilde seçilmesi bir nevi kadınlarımızı sinemaya teşvik etmek amaçlı" ifadelerine yer verdi.
 

 

12 Punto'nun usta katılımcılarına teşekkür

Organizasyona ilk günden beri destek veren sektörün ustalarına da teşekkür eden Eren, organizasyonun çok yeni olmasına rağmen sektörde çok büyük tecrübesi olan, uluslararası alanda kendini kanıtlamış ustaların 12 Punto TRT Senaryo Günleri'nde genç yönetmenlerle birlikte zaman geçirdiğini söyleyerek şunları ekledi:

Bu projede ustalarla beraber emek veren, çaba sarf eden, ilk filmi için burada olan genç arkadaşlar bu iki haftanın sonunda başka bir insana dönüştüler ve ben geleceğe daha umutla bakabildiklerine inanıyorum. Bu vesile ile katılan tüm katılımcılara, yarışmacılara ayrıca ustalara da teşekkür ediyorum.


Büyük ödüller sahiplerini buldu

Final töreninde bu yıl tamamı kadınlardan oluşan dünya sinemasının önemli beş ismi; Oscar Adayı TRT Ortak Yapımı "Quo Vadis Aida?" filminin yönetmeni Jasmila Zbanic, Ken Loach'un yapımcısı Rebecca O'Brien, Asya Pasifik Film Ödülleri Başkanı Tracey Vieira, Berlin Film Festivali Ortak Yapım Marketi Direktörü Martina Bleis ve dünyanın en önemli satış ajanslarından Memento'nun Alım Direktörü Sata Cissokho'nun yer aldığı jürinin değerlendirmesi sonucu; iki projeye Uluslararası Ortak Yapım Ödülü, dört projeye TRT Ortak Yapım Ödülü, dört projeye TRT Ön Alım Ödülü ve dört projeye verilen Proje Geliştirme Ödülleri açıklandı.

TRT Ortak Yapım Ödülleri, TRT Ön Alım Ödülü, Proje Geliştirme Ödülü ve TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülleri; TRT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Eren, TRT Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Alcan, TRT 1 Kanal Koordinatörü Cemil Yavuz, TRT Sinema Müdürü Faruk Güven ve jüri üyesi Jasmila Zbanic tarafından kazanan projelerin sahiplerine verildi.
 

 

12 Punto TRT Senaryo Günleri 2021 Ödül Alan Projeler

TRT Ortak Yapım Ödülü

- Gün Yüzü (Hear the Yellow / Yönetmen: Banu Sıvacı / Yapımcı: Zeynep Koray)
- Ölüleri Yakma Cemiyeti (The Cremation Society / Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun / Yapımcı: Gülin Üstün)
- Rahmet (Grace for Sale / Yönetmen: Gözde Yetişkin, Emre Sert / Yapımcı: Suzan Güverte)
- Tereddüt Çizgisi (Hesitation Wound / Yönetmen: Selman Nacar / Yapımcı: Diloy Gülün, Burak Çevik)


TRT Ön Alım Ödülü

- 11 Yıldız Güneş ve Ay (The Sun The Moon and The 11 Stars / Yönetmen: Emir Külal Haznevi / Yapımcı: Emrah Özkan Tellioğlu, Emir Külal Haznevi)
- Can Kuşu (Aqua Vita / Yönetmen: Abdullah Şahin / Yapımcı: Halil Kardaş)
- Harabe (Ruin / Yönetmen: Senem Bay / Yapımcı: Senem Bay)
- Obruk (Sinkhole / Yönetmen: Seyid Çolak / Yapımcı: Emrah Kılıç)


Proje Geliştirme Ödülü
 

- Battal (Battal / Yönetmen: Semih Gülen, Mustafa Emin Büyükcoşkun / Yapımcı: Arda Çiltepe)
- Gülizar (Gulizar / Yönetmen: Belkıs Bayrak / Yapımcı: Ayşe Şahinboy Doğan)
- Kurban (Sacrifice / Yönetmen: İsmail Güneş / Yapımcı: Aynur Güneş, İsmail Güneş)
- Sus Payı (Hush Money / Yönetmen: Erden Kıral / Yapımcı: Murat Bayar)


TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü

- Man vs. Flock (Kuzey Makedonya / Yönetmen: Tamara Kotevska / Yapımcı: Zeynep Atakan)
- Meryem (Azerbaycan / Yönetmen: Elçin Musaoğlu / Yapımcı: Suat Köçer)


Documentarist İstanbul Belgesel Günleri

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri pandemi arasından sonra yakın dönemin nitelikli belgesellerinden oluşan heyecan verici bir programla salonlara dönüyor.

Bu sene 14. kez gerçekleşen festival çevrim içi bir bölümle başlayacak, ardından Beyoğlu civarındaki mekanlarda gerçekleşecek gösterimler ve yan etkinliklerle müdavimlerine belgeselle dolu bir hafta yaşatacak.

Çevrim içi bölümde, festival tarafından on yıldır dağıtılan Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü'nü kazanmış filmler 3-9 Temmuz tarihleri arasında sahneport.com platformu üzerinden dünyanın her yerinde izlenebilecek.
 


Ardından, son dönemin öne çıkan yerli ve yabancı belgesellerinden oluşan geniş bir program 6-11 Temmuz'da salonlarda seyirciyle buluşacak.

Documentarist 14. İstanbul Belgesel Günleri'nin Onur Konuğu, son filmiyle geçtiğimiz haftalarda Berlinale'de Teddy Ödülü'nü kazanan Lübnanlı tanınmış belgeselci Eliane Raheb.

Raheb'in Miguel'in Savaşı (Miguel's War, 2021) adlı yeni filmi, Berlinale'nin en çok ses getiren filmleri arasında yer almış ve Teddy Ödülü'nün yanı sıra Seyirci Ödülleri'nde de ikinci olmuştu.

Eserleri Rotterdam, San Sebastian, Berlinale gibi büyük festivallerde gösterilen, birçok belgesel festivalinden ödüllerle dönen Raheb, filmlerinde Lübnan'ın toplumsal fay hatlarını, yakın tarihte geçirdiği travmaları ve yüzleşmekten kaçındığı sorunları odağına alan bir belgeselci.

Aynı zamanda belgesel eğitmeni ve Beyrut'un aktif bağımsız sinema kurumu Beirut DC'nin kurucularından biri.
Festivalde Raheb'in son filminin yanı sıra iki uzun metrajlı filmi daha gösterilecek: Uykusuz Geceler (Sleepless Nights, 2012) ve Geride Kalanlar (Those Who Remain, 2016).

Bu seneki Documentarist programında XR: Yokoluş İsyanı başlıklı bölüm öne çıkarken, içinde yaşadığımız küresel ekoloji krizinin muhtelif biçimlerine, kapitalist sömürü düzeni ile bağlantısına ve bu alanda verilen mücadelelere dair belgeseller programda geniş bir yer kaplıyor.

Festivale Türkiye'den başvuran 150'den fazla film arasından seçilmiş geniş bir Türkiye Panorama bölümü ise, birçoğu seyirciyle ilk kez buluşacak yerli belgesellerden oluşuyor.

Bu bölüme ilk veya ikinci filmleriyle seçilen yönetmenler, her sene olduğu gibi Johan van der Keuken Yeni yetenek Ödülü'ne aday olacak.

JvdK Yeni Yetenek Ödülü'nün bu yılki jürisi Tarabya Kültür Akademisi sanat yönetmeni Pia Entenmann, yapımcı Armağan Lale, sinema yazarı Ayça Çiftçi, müzik yazarı akademisyen Feyzi Erçin ve geçen sene ödülü kazanan Ardin Diren'den oluşuyor.

IDFA, Berlinale, Visions du Reel gibi saygın festivallerin programlarından seçilmiş uluslararası bir seçkiyi ise Maricke Nieuwdorp (Hollanda), Nadia Meflah (Fransa) ve Ahmet Gürata'dan (Türkiye) oluşan FIPRESCI jürisi değerlendirecek ve bir filme Eleştirmenler Ödülü verecek.

Festivalin Uluslararası Panorama bölümü, yine dünya festivallerinden özenle seçilmiş ve Türkiye'de ilk kez gösterilecek belgesellerden oluşuyor.

Documentarist 14. İstanbul Belgesel Günleri'nde film gösterimleri Pera Müzesi, Fransız Kültür Merkezi ve Arter'de yapılacak.

Hollanda Kraliyeti, İsveç Başkonsolosluğu, İsviçre Başkonsolsoluğu, Goethe Enstitüsü, Portekiz Elçiliği ve Fransız Kültür Merkezi'nin desteği, Pera Müzesi, Arter, Aynalı Geçit, Avam Kahvesi, Bova ve Zeytuna'nın iş birliği gerçekleşen festivalin dijital yayın sponsorluğunu sahneport.com üstleniyor.


İstanbul Modern Uluslararası Sanatçı Filmleri

İstanbul Modern, dünyanın farklı coğrafyalarından sanatçıların video, animasyon ve kısa filmlerinin yer aldığı Artists' Film International (Uluslararası Sanatçı Filmleri) programını çevrim içi (online) bir sergi olarak izleyiciyle buluşturuyor.
14. yılında olan program bu sene "Özen Göstermek" üzerine odaklanıyor.

Programdaki sanatçı filmleri İstanbul Modern'in internet sitesi üzerinden 1-31 Temmuz 2021 tarihleri arasında görülebilir.
İstanbul Modern, her yıl müzede gerçekleştirilen programı alınan tedbirler kapsamında bu yıl da müzenin web sitesi üzerinden çevrim içi bir sergi olarak sunuyor.
 


Program ve içeriğini İstanbul Modern Şef Küratör Öykü Özsoy ve Asistan Küratör Nilay Dursun oluşturduğu Artists' Film International 2021 çevrim içi sergisinde dokuz film yer alıyor.

Sena Başöz (İstanbul Modern, Türkiye); Thania Petersen (Bag Factory, Johannesburg, Güney Afrika); Clare Langan (Crawford Sanat Galerisi, Cork, İrlanda); Giulio Squillacciotti (GAMeC, Bergamo, İtalya); Himali Singh Soin (Project 88, Mumbai, Hindistan); Agnė Jokšė (CAC, Vilnius, Litvanya); Rehana Zaman (Whitechapel Gallery, Londra, İngiltere); Patty Chang (Ballroom Marfa, Teksas, Amerika) ve Kiri Dalena'nın (MCAD, Manila, Filipinler) filmleri 1-31 Temmuz tarihleri arasında izlenebilecek.

Hayatı bir araya getiren tüm ögeleri; doğayı, çevreyi, hayvanları, bitkileri, insanları önemsemenin, aynı zamanda da ülkeler ve bireyler olarak birbirimizle kurduğumuz ilişki biçimlerine dikkatle yaklaşmanın gerekliliği her geçen gün daha da kritik bir hâl alıyor.

Özellikle tüm dünyanın bir virüsün etkisiyle evlere kapandığı ve insanların hayatlarına devam edebilmek için aynı gereksinimler üzerinden kolektif olarak hareket edebilme yetilerine odaklandığı bir senenin ardından "özen göstermek" olgusu iyice hissediliyor.


9 sanatçı filmi

İstanbul Modern internet sitesi üzerinden izlenebilecek programda yer alacak filmler:

  • Bir Arkadaş Buluşması İçin Ortamı Hazırlamak, Hilozoik/Arzular (Himali Singh Soin, 2020)
  • Biz Gittiğimizden Beri Giden (Giulio Squillacciotti, 2020)
  • Gezgin Suyun Çağrısı Bölüm 1 & 2 (Patty Chang, 2016)
  • Kassaram (Thania Petersen, 2020)
  • Kutu (Sena Başöz, 2020)
  • Mag-uuma / Çiftçi (Kiri Dalena, 2014)
  • Sevgili Arkadaş (Agnė Jokšė, 2019)
  • Sharla, Shabana, Sojourner, Selena (Rehana Zaman, 2016)
  • Şehirden Kaçış (Clare Langan, 2015)


22 sanat kurumunun ortaklığıyla

Londra'daki Whitechapel Gallery öncülüğünde 2008 yılında başlayan Artists' Film International farklı coğrafyalardan 22 sanat kurumunun ortaklığıyla devam ediyor.

Bu kapsamda video sanatıyla ilgili araştırmalarını birbirleriyle paylaşan kurumlar, her yıl belirli bir tema çerçevesinde ülkelerinden bir sanatçı ve çalışmasını seçerek programa katılıyor.

İstanbul Modern, geçmiş yıllarda programa Ali Kazma, İnci Eviner, Ergin Çavuşoğlu, Sefer Memişoğlu, Bengü Karaduman, Burak Delier, Vahap Avşar, Zeyno Pekünlü, Cengiz Tekin, Pelin Kırca, Senem Gökçe Oğultekin ve Ergin Çavuşoğlu'nun videolarıyla katılmıştı.


Kamera Elinde Geleceğin Cebinde

TSPB tarafından 2014 yılından bu yana düzenlenen ve gelenekselleşen "7. Kamera Elinde Geleceğin Cebinde" Kısa Film Yarışması'nda halk oylaması başlıyor.

Başvuruların 15 Şubat'ta başladığı ve 28 Mayıs'ta sona erdiği yarışmaya, Türkiye'nin dört bir yanından toplam 108 film katıldı.

Yarı final değerlendirmelerinin tamamlandığı kısa film yarışmasında, finale kalan ilk 10 film belli oldu.
 


Yarışmada ilk 10'a giren film yönetmenleri, yarım günlük Sinema Unsurları üzerine İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü'nden Prof. Dr. Murat İri ile Medcezir, Ufak Tefek Cinayetler, Menajerimi Ara gibi izlenme rekorları kıran dizilerin ünlü yönetmeni Ali Bilgin'in yapacağı söyleşiye katılma hakkı kazanmış oldu.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) bütçe, birikim ve sermaye piyasalarında yatırımın önemi konusunda farkındalık yaratarak, ülkemizde finansal okuryazarlık bilincini sağlamak amacıyla yedi yıldır düzenlediği Kamera Elinde Geleceğin Cebinde kısa film yarışmasında finale kalan ilk 10 filmi şimdi sıradaki halk oylaması bekliyor.

Oylama süreci 4 Temmuz 2021 tarihine kadar www.kameraelindegelecegincebinde.com internet sitesi üzerinden gerçekleştirilecek.

Halk oylamasına katılan 300 kişiye, 1 ay geçerli olmak üzere 4 GB internet hediye edilecek.


Filmler 4 ayrı jüri sınıfı tarafından değerlendirilecek

Finale kalan ilk 10 film, Ana Jüri, TSPB Jürisi, Sektör Jürisi ve Halk Jürisi olmak üzere 4 ayrı grup tarafından değerlendirilecek ve ilk 4'e giren filmler, bu jüri grupları tarafından yapılan oylamayla belirlenecek.


Halk oylamasına nasıl katılım sağlanacak?

Yarışmanın bilinirliğine katkı sağlaması ve etkileşimi artırması amacıyla geçen yıl başlatılan Halk Oylaması'na katılmak isteyen kişiler www.kameraelindegelecegincebinde.com internet sitesinde yer alan HALK OYLAMASINA KATIL butonu üzerinden kendi isimlerine kayıt açarak finale kalan 10 filmi, 4 Temmuz 2021, pazar günü gece yarısı saat 23.59'a kadar oylayabilecek.

Oylamalar 100 üzerinden yapılacak olup, katılımcılardan teknik, içerik ve etki kriterlerine göre puanlama yapmaları bekleniyor.

Ayrıca puanlamaların sonuca etki edebilmesi için finale kalan 10 filmin tamamının oylanması gerekiyor.


Ödül, toplamda 35.000 TL tutarında yatırım fonu olacak

Halk jürisi ve Ana Jüri, TSPB Jürisi ile Sektör Jürisi tarafından yapılacak değerlendirmeler sonucunda, birinci olan film 12.500 TL, ikinci olan film 10.000 TL, üçüncü olan film 7.500 TL değerindeki yatırım fonunun sahibi olacak.
Dördüncü olan film ise Cüneyt Cebenoyan Özel Jüri Ödülü (Dördüncülük Ödülü) olarak 5.000 TL değerinde yatırım fonu kazanacak.


Yıldızlar Altında Sinema

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi'nin 2019 yazında Jak Şalom'un sanat yönetmenliğinde düzenlediği, Kadıköy ve İstanbullular tarafından büyük ilgi gören Yıldızlar Altında Sinema açık hava film gösterimleri geçen sene verilen zorunlu aradan sonra tekrar seyirciyle buluşuyor.

Üstelik sinemada ve büyük ekranda film izlemeye hasret kaldığımız bunca zamanın ardından çok daha genişletilmiş, uzun zamana yayılmış ve zenginleştirilmiş bir programla geri dönüyor.
 


Hazırlanan seçkide onurlu bir hayat mücadelesi veren işçilerden futbol maçı izleme hakkını elde etmek için çalışan kadınlara, cadı avlarına karşı cesurca aklı, hakikati ve hukuku savunanlardan kimliğini özgürce yaşamak için mücadele edenlere, faşizme karşı direnenlerden sadece istediği bir hayatı yaşamak ya da sevdiği bir mesleği icra etmek için yoksunluklarla boğuşanlara, çok geniş bir yelpazede insanın mücadele azmini, onurunu koruma çabasını ve direniş kararlılığını betimleyen ve öven, sinema tarihinin seçkin örnekleri bir araya geliyor.

Tıpkı iki sene önce olduğu gibi bu sene de açılış orkestralı canlı müzik eşliğinde, yine bir Charles Chaplin filmiyle, Şehir Işıkları ile yapılacak.

Ardından, Avrupa Kupası finalinin hemen ertesinde futbol aşkını antifaşist direniş ruhuyla birleştiren bir sinema klasiği Cehennemde İki Devre ile devam edecek.

Seçkinin önemli bir kısmı sinema klasiklerinden oluşmakla birlikte ilk kez bu sene Yıldızlar Altında Sinema etkinliği bir filmin prömiyerine de ev sahipliği yapacak.

Sanat sinemasının kısa sürede vazgeçilmez dijital platformu haline gelen MUBI iş birliği ile Kelly Reichardt'ın uzun süredir beklenen filmi İlk İnek'in Türkiye'deki ilk gösterimi açık havada Kalamış Parkı'nda gerçekleşecek.

03 Temmuz-25 Ağustos 2021 tarih aralığında gerçekleşecek bu etkinlikte izleyiciyle buluşacak filmler şöyle;

  • 3 Temmuz 2021 21.00 Şehir Işıkları (City Lights, 1931)
  • 4 Temmuz 2021 21.00 Cehennemde İki Devre (Két félidö a pokolban / Two Half Times in Hell, 1961)
  • 7 Temmuz 2021 21.00 İlk İnek (First Cow, 2019)
  • 11 Temmuz 21.00 Ofsayt (Offside, 2006)
  • 14 Temmuz 21.00 Rıhtımlar Üzerinde (On the Waterfront, 1954)
  • 18 Temmuz 21.00 Sürü (1979)
  • 21 Temmuz 21.00 Zafer Madalyası (Bad Day at Black Rock, 1955)
  • 25 Temmuz 21.00 Cadı Kazanı (The Crucible, 1995)
  • 28 Temmuz 21.00 Roma Açık Şehir (Roma città aperta / Rome, Open City, 1945)
  • 1 Ağustos 21.00 Ay Carmela! (¡Ay, Carmela!, 1990)
  • 4 Ağustos 21.00 Özel Bir Gün (Una giornata particolare / A Special Day, 1977)
  • 8 Ağustos 21.00 Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru (Die verlorene Ehre der Katharina Blum, 1975)
  • 11 Ağustos 21.00 Muhteşem Kadın (Una mujer fantástica / A Fantastic Woman, 2017)
  • 15 Ağustos 21.00 Persepolis (2007)
  • 18 Ağustos 21.00 Narayama Türküsü (Narayama bushikô / The Ballad of Narayama, 1983)
  • 22 Ağustos 21.00 Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (1990)
  • 25 Ağustos 21.00 Bırak Güneş İçeri Girsin (Hair, 1979)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU