İklimbilimciler, Miami'de çöken binanın bir uyarı işareti olduğunu söyledi

Çökme sonucu ölenlerin sayısı 18'e yükselirken, yetkililer 147 kişiden hâlâ haber alınamadığını söyledi

Florida'da çöken apartmanda hayatını kaybeden 18 kişiden ikisi çocuk (Reuters)

Miami'de ölü sayısının 18'e yükseldiği bina çökmesine neyin sebep olduğu belirsizliğini korurken, iklimbilimciler bunun denizlerin yükselmesinin ve iklim değişikliğinin sonuçlarına dair bir "uyarı işareti" olması gerektiğini söyledi.

Yetkililer teyit edilen 18 ölüden ikisinin 10 ve 4 yaşlarında iki çocuk olduğunu söyledi. Buna karşılık 147 kişiden hâlâ haber alınamadığı belirtilirken, ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'nün faciaya dair bir soruşturma açması bekleniyor.

Araştırmacılar 40 yıllık yüksek katlı binanın çökmesine neyin neden olduğu konusunda henüz bir sonuca varamadı. Öte yandan, binanın yapısının bozulmasında iklim değişikliğinin etkisine dair sorular da gündeme geldi.

Miami Üniversitesi'nde iklim ve hava durumu üzerine araştırmalar yürüten Brian McNoldy, CNN'e açıklamasında Miami'de binanın inşa edildiği yaklaşık 40 yıl öncesinden bu yana deniz seviyesinin 18 ila 20 cm yükseldiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2018 tarihli bir mühendislik raporunda, binanın zemin katındaki havuz bölümünün altındaki beton döşemede önemli yapısal hasar tespit edilmişti. Raporda ayrıca garajdaki beton kolonlarda, kirişlerde ve duvarlarda "bol miktarda çatlama" yaşandığı kaydedilmişti.

Uzmanlar, denizlerin yükselmesinin binaların temelini tehdit ettiğini belirtti.

Alabama Üniversitesi'nden İnşaat ve Çevre Mühendisliği Profesörü Hamed Moftakhari, CNN'e açıklamasında deniz seviyesinin yükselmesinin bina temellerinin maruz kaldığı tuzlu su miktarını artırdığını söyledi.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm da geçen hafta yaşanan trajedide iklim krizinin rol oynamış olabileceğini dile getirmişti. Granholm, "Açıkçası tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz fakat denizlerin yükseldiğini net şekilde biliyoruz. Sadece Florida'da değil, her yerde kumsalları santim santim kaybettiğimizi biliyoruz" demişti.

Morabito Consultants'ın 2018 tarihli raporunda, bina yapısıyla ilgili ana sorunun, havuz alanı ve girişteki araba yolunun altında bulunan su yalıtımının düz bir yapı üzerine döşenmesi olduğu, bu nedenle de suyun buharlaşana kadar su yalıtımının üzerinde kaldığı belirtilmişti.

Raporda şu ifadeler yer almıştı:

Kusurlu su yalıtımı, bu alanların altındaki beton yapı döşemesinde büyük yapısal hasara neden oluyor. Su yalıtımının yakın tarihte değiştirilmemesi, betondaki bozulmanın boyutunun katlanarak artmasına neden olacaktır.

Araştırmacılar, 12 katlı Champlain Towers South binasının onlarca yıldır batmakta olduğunu söyledi. 2020'de Florida International Üniversitesi'nden Profesör Shimon Wdowinski tarafından yapılan bir araştırma, binanın 1990'larda yılda yaklaşık iki milimetre hızla battığını ortaya koymuştu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU