EURO 2020'de çeyrek finaller için geri sayım başladı

Son 16 turunda rakiplerini eleyen İsviçre, İspanya, Belçika, İtalya, Çekya, Danimarka, Birleşik Krallık ve Ukrayna çeyrek final bileti aldı

EURO 2020'de final karşılaşması 11 Temmuz'da Wembley Stadı'nda oynanacak / Fotoğraf: Reuters

Yeni tip koronavirüs salgını (Kovid-19) nedeniyle bu yıla ertelenen 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2020) çeyrek final turu başlıyor.

Bu yıl 16'ncı kez düzenlenen EURO 2020'de boy gösteren 24 takımdan geriye kalan İsviçre, İspanya, Belçika, İtalya, Çekya, Danimarka, Birleşik Krallık ve Ukrayna çeyrek finale kalmaya hak kazanan takımlar oldu.

EURO 2020 çeyrek final maçları, 2-3 Temmuz'da oynanacak. 

2 Temmuz'da Rusya'daki Saint Petersburg Stadı'nda İsviçre ile İspanya; Almanya'daki Allianz Arena'da ise Belçika ile İtalya yarı finale kalma mücadelesi verecek.

3 Temmuz'da ise Azerbaycan'daki Bakü Olimpiyat Stadı'nda Çekya-Danimarka; İtalya'daki Roma Olimpiyat Stadı'nda ise Ukrayna ile Birleşik Krallık'ın milli takımları bir üst tura yükselme mücadelesi verecek.

 

Granit Xhaka1-AP.jpeg
Granit Xhaka, performansıyla turnuvada adından söz ettirdi / Fotoğraf: AP

 

En büyük sürpriz İsviçre'den

Bu yılki turnuva, şimdiye kadar birçok sürprize sahne olsa da hiç şüphesiz en büyük başarılardan birine İsviçre imza attı.

A Grubu'nda Türkiye, İtalya ve Galler ile aynı grupta yer alan ve grup üçüncüsü olarak son 16 turuna yükselen İsviçre, Fransa ile eşleştiğinde kimse onlara şans tanımadı.

Son dünya kupası şampiyonu ve EURO 2020'nin de favorileri arasında yer alan Fransa ile Bükreş'teki Ulusal Arena'da karşılaşan İsviçre, heyecan dolu müsabaka sonrası bir üst tura yükseldi.

Maçın son 10 dakikasına 3-1 geride giren kırmızı-beyazlılar, 81. ve 90. dakikalarda bulduğu gollerle tarihi bir geri dönüşe imza atarak maçı uzatmalara götürdü.

30 dakikalık uzatmalarda da eşitlik bozulmadı ve üst tura yükselecek takımı belirlemek için penaltı vuruşlarına geçildi.

Seri penaltılarda hata yapmayan İsviçre, Fransız yıldız Kylian Mbappe'nin beşinci penaltı vuruşundan yararlanamaması üzerine rakibini turnuva dışına iterek çeyrek finale kaldı.

 

Eriksen-AA.jpg
Eriksen'in yerde tedavi gördüğü sırada takım arkadaşlarının görüntü alınmaması için çember oluşturması takdir topladı / Fotoğraf: AA

 

Eriksen'in rahatsızlığıyla sarsılan Danimarka çeyrek finalde

EURO 2020 B Grubu'nda Belçika, Finlandiya ve Rusya ile üst tura yükselme mücadelesi veren Danimarka, turnuvadaki ilk karşılaşmasında yıldız oyuncusu Christian Eriksen'in ani kalp rahatsızlığı nedeniyle büyük sarsıntı yaşadı.

12 Haziran'da Finlandiya ile oynadıkları maçta Eriksen'in yerde kalmasıyla maç yarıda kalmış, yıldız oyuncunun hastaneye götürülmesi sonrası bilincinin açık olduğunun bildirilmesiyle müsabaka kaldığı yerden devam etmişti.

Grubunda oynadığı Finlandiya ve Belçika maçlarında rakiplerine mağlup olan Danimarka, son karşılaşmasında Rusya'yı 4-1 yenerek son 16 turuna yükseldi.

Burada karşılaştığı Galler'i de 4-0'la geçen kırmızı-beyazlılar, çeyrek finalde Çekya'nın rakibi oldu.

 

Birleşik Krallık-AA.jpg
Birleşik Krallık'ın çeyrek finaldeki rakibi Ukrayna oldu / Fotoğraf: AA

 

Birleşik Krallık, Almanya karşısında 2010'un rövanşını aldı

Turnuvada D Grubu'nda Hırvatistan, Çekya ve İskoçya ile mücadele eden Birleşil Krallık, son 16 turunda tarihi bir karşılaşmaya çıktı.

Londra'daki Wembley Stadı'nda 2-0 Birleşik Krallık'ın üstünlüğüyle sona eren mücadelede Büyük Britanyalı taraftarlar büyük mutluluk yaşadı.

İki takım daha önce 1966, 1970 ve 2010'da finallerde karşı karşıya gelmişti.

Birleşik Krallık, 1966'daki FIFA Dünya Kupası finalinde rakibini 4-2 mağlup ederken 1970 yılında oynanan Dünya Kupası çeyrek final maçını ise 3-2 Almanlar kazanmıştı.

İki takım son olarak Güney Afrika'da düzenlenen 2010 Dünya Kupası son 16 turu mücadelesinde karşı karşıya gelmiş ve o maçta gülen taraf bir kez daha "Panzerler" olmuştu.

EURO 2020 son 16 turunda rakibini saf dışı bırakan Birleşik Krallık, 2010'daki turnuvanın rövanşını almış oldu.

Ada ekibinin çeyrek finaldeki rakibi Ukrayna olacak.

 

İtalya-AA.jpg
İtalya, oynadığı son 31 maçta yenilgi yüzü görmedi / Fotorğaf: AA

 

İtalya durdurulamıyor

EURO 2020 finallerinin şüphesiz en merak edilen takımı Roberto Mancini'nin teknik direktörlüğünü yaptığı İtalya oldu.

Aralarında Türkiye'nin de yer aldığı A Grubu'nu 3'te 3 yaparak bitiren "Gök Maviler" son 16 turuna yükselirken namağlup unvanını da korumayı başardı.

Bu turda Avusturya ile karşılaşan Mancini'nin öğrencileri, uzatmalara giden maçı 2-1 kazanarak hem ismini finallere yazdırdı hem de yenilmezlik serisini 31 maça çıkardı.

Turnuvanın en güçlü favorileri arasında gösterilen İtalya, çeyrek finalde Belçika ile karşılaşacak.

 

Fransa-Portekiz-AA.jpg
F Grubu'ndaki Fransa-Portekiz karşılaşması büyük heyecana sahne oldu / Fotoğraf: AA

 

"Ölüm Grubu"ndaki takımların tamamı turnuvaya veda etti

EURO 2020 finallerinde Fransa, Almanya, Portekiz ve Macaristan'ın mücadele ettiği F Grubu, zorluk derecesinin yüksek olması nedeniyle "Ölüm Grubu" olarak adlandırıldı.

Fransa'nın lider, Almanya'nın ikinci ve Portekiz'in de üçüncü olarak son 16 turuna yükseldiği gruba Macaristan ilk olarak veda etti.

Son 16 turunda ise üç favori ekibin de elenmesi futbolseverlerde şaşkınlık yarattı.

En önemli favoriler arasındaki Fransa, İsviçre'ye, Almanya Birleşik Krallık'a, Portekiz ise Belçika'ya diremeyerek turnuvaya veda etti.

Çeyrek final maçları ve program şöyle:

2 Temmuz Cuma:

19:00 İsviçre-İspanya (Saint Petersburg Stadı)

22:00 Belçika-İtalya (Allianz Arena)

3 Temmuz Cumartesi:

19:00 Çekya-Danimarka (Bakü Olimpiyat Stadı)

22:00 Ukrayna-İngiltere (Roma Olimpiyat Stadı)

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU