Japonya'dan Çin'i kızdıracak açıklama: "Demokratik bir ülke olan Tayvan'ı korumak zorundayız"

Yasuhide Nakayama, Çin ve Rusya işbirliğinin giderek büyüyen bir tehdit yarattığını iddia edip uyarılarda bulundu

Yasuhide Nakayama Washington'da 2015'te bir konuşma yaparken (Reuters)

Japonya Savunma Bakan Yardımcısı Yasuhide Nakayama, Çin ve Rusya'yı kızdıracak açıklamalar yaptı.

Hudson Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda pazartesi günü konuşma yapan Nakayama, iki ülke işbirliğinin giderek büyüyen bir tehdit yarattığını iddia edip uyarılarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Yardımcısı, Pekin'in, Tayvan (Milliyetçi Çin) üzerinde kurduğu baskı konusunda "gözlerin açılması" gerektiğini söyledi.

Demokratik ülkelerin birbirini kollaması gerektiğini söyleyen Nakayama, "Yani demorkatik bir ülke olan Tayvan'ı korumalıyız" dedi.

Üst düzey yetkili, Çin'in uzay, füze ve nükleer gibi pek çok alanda oluşturduğu tehdidin giderek arttığını öne sürdü ve şöyle konuştu:

Yani uyanın. Uyanmalıyız.

Nakayama, ABD'yi "daha güçlü, daha güçlü ve daha güçlü" görmek istediğini bildirdi. Washington ve Tokyo'nun teknolojide işbirliğini artırması gerektiğini sözlerine ekledi.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisi'nin 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmişti. Bunun üzerine Çan Kay Şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının adada devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlıklarını duyurmuştu.

 

 

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri,1971 yılına kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Tayvan'dan Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmişti. Bunun ardından Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Zira Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakilen diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Öte yandan Çin'le yaptığı anlaşma doğrultusunda Tayvan'la resmi diplomatik ilişki kurmayan ABD, fiiliyatta bu ülkenin uluslararası arenada en önemli destekçisi. Ayrıca ABD, Doğu Asya ülkesine her yıl milyonlarca dolar değerinde silah satıyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU