Hasan Nasrallah hükümet kurma krizinde hakem olmayı reddediyor

Nasrallah yerel siyasi gelişmeler ile ilgili yaptığı bir televizyon konuşmasında, Lübnan hükümetinin kurulamamasında İran ve Hizbullah’ın herhangi bir etkisi olduğunu reddetti

Hasan Nasrallah / Fotoğraf: Twitter

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Özgür Yurtsever Hareketi Başkanı Milletvekili Cibran Basil’in kendisi için kabul edilen koşullara uyma davetini reddetti. Nasrallah, Hizbullah’ın konumunun ve önceliklerinin farklı olduğunu ve kendisi için kabul edilenlerin Lübnan’daki siyasi güçlerin çoğu tarafından kabul edilmeyeceğini belirtti. Nasrallah aynı zamanda hakem olma davetini de reddetti. Zira hakemliğin her iki tarafın da kabul ve teslimiyetini gerektirdiğini ancak bunun söz konusu olmadığını ve kendisinin bu işin içinde bulunmadığını belirtti.

Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah yerel siyasi gelişmeler ile ilgili yaptığı bir televizyon konuşmasında, Lübnan hükümetinin kurulamamasında İran ve Hizbullah’ın herhangi bir etkisi olduğunu reddetti. Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri’nin girişiminin, hükümet bakanlarının sayının 24 olmasında karara varılmasına ve portföylerin partilere sayı göre dağıtılması konusunda anlaşmaya varılmasını sağladığına dikkat çekti. Nasrallah “Başbakan Hariri’nin atanmasından bu yana, hükümet kurulmasını istiyorduk, Başkan Berri’yi arayarak, bir arkadaşa yardım çağrısında bulunan ilk kişi bendim” dedi.

Genel Sekreter Nasrallah Basil’in geçen pazar yaptığı açıklama ile ilgili olarak “Zorluk anında arkadaşın arkadaştan yardım istemesi normaldir ve biz yardım istemede önce davrandık, bu normal bir durum” ifadelerini kullandı. Basil’in daveti ile ilgili olarak “Bu davete karşılık vermeye başladık ve yardım eli uzattık haklı olan tüm Lübnanlıların haklarını savunuyoruz bu bizim görevlerimizden biri” ifadelerini vurguladı.

Nasrallah, Hizbullah’ın konumu ve önceliklerinin farklı olduğuna ve Lübnan’daki diğer siyasi güçlerin çoğunun kendisi için kabul edilen kabul etmeyeceklerine dikkat çekti. Nasrallah “Başkan Cibran Basil benden arkadaş olarak yardım istedi, ben de Başkan Berri’den arkadaş olarak yardım istedim. Bu çerçeve, bir sonuca varabileceğimiz mantıklı ve doğal olan tek çerçevedir” dedi. Basil’in bu daveti yaptığında Hizbullah ve Emel Hareketini tuzağa düşürme niyetinde olmadığını ve bu tür bir adımı atmayacak kadar akıllı olduğunu vurgulayan Nasrallah “Üçlü formülü hiç düşünmedik ve umuyorum ki bu konu bir yanılsamaya ve korkuya yol açmadan biter ve yanlış siyasi pozisyonlara ve düşmanlıklara yol açmaz” ifadelerini kullandı.

Nasrallah şunları da sözlerine ekledi:

“Yeni fikirler sunduk. Amaç hükümetin kurulmasını sağlayacak bir anlaşmaya varana kadar Cumhurbaşkanı Avn ve Hariri için memnuniyet veren bir yere ulaşmak. Kararlar alabilecek bir hükümet kurulması için her zaman umutlu olunması ve çözüm bulunması gerekiyor.”

Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah ayrıca “Biz elimizden geleni yapacağız. Sokaklarda halkımızın çektiği acılardan tanık olduklarımız hükümet kurmaya katılan herkes üzerinde ahlaki, insani ve psikolojik bir baskı olmalıdır” ifadelerini kullandı. Nasrallah “Üçlü formül konusunda, pozisyonumuz, tarafların üçte birinin etkisiz olmasını veya üçte birinin garantör olmasını kabul etmediğini anladığımız yönündeydi zira bu onların hakları. Hakların bulunduğu ve bulunacağı bir hükümet krizindeyiz. Bizim tutumumuz, Cumhurbaşkanının hükümeti kurmada yardımcı olması yönünde. Bu tutum tarafsız olduğumuz anlamına mı gelir?”

Nasrallah, İran’dan akaryakıt ithalatı ile ilgili olarak, İran’dan Lübnan’a benzin ve motorin ithal edilmesi ve dağıtılmasına yönelik tüm idari ve lojistik ilerlemelerin tamamlandığını ve bu sözün hala geçerli olduğunu, tüm ilerlemeler tamamladığı için sadece hareket iznine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU