Ev sinemasında bu hafta: Bir erkeklik trajedisi; Kapan

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için "Kapan" adlı filmi ve bu hafta çevrim içi platformlarda yayımlanacak diğer seçme filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Sadece Sinema Genel Müdürlüğü'nün yapım desteği olduğu sinema sektörümüzde alternatif bir ulusal fon olarak karşımıza çıkan ve sağlam projelerle sektöre yeni bir soluk kazandıran 12 Punto'nun sinemacıları senaryo aşamasında destekleyerek, projelerinin geliştirilmesine katkı sağlamaları için zemin hazırladığı TRT Senaryo Günleri'nde heyecanlandıran projelerin haberleri kulağımıza gelmeye başladı.

Bunlardan biri de ilk filmiyle hem ulusal hem de uluslararası festivallerden ödüllerle dönen Seyid Çolak'ın T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nden aldığı yapım desteğinin yanı sıra 12 Punto yapım platformunun finalistleri arasında yer alıyor oluşu.

Seyid Çolak, yapımcılığını Emrah Kılıç'ın üstlendiği, senaryosunu Güven Adıgüzel'in yazdığı Obruk adlı yeni filmi için heyecanlı bir yola çıkmışken onun uluslararası festivallerden ödüllerle döndükten sonra Türkiye'de ilk prömiyerini 7. Boğaziçi Film Festivali'nde yaptığı ve bu hafta TRT 2'nin Sinema Şöleni kuşağında gösterime girecek olan Kapan adlı ilk uzun metrajlı filmini kadraja alayım istedim.


Bir erkeklik trajedisi; Kapan

Yönetmen: Seyid Çolak / Oyuncular: Sami Aksu, Yüksel Akça, Serkan Altıntaş, Birol Cürgül, Onur Dilber, Münibe Millet, Güliz Oktar, Yasemin Girgin / Süre: 91 dakika
 

 

Haziran ayında her akşam farklı bir filmi sinemaseverlerin beğenisine sunan TRT 2'nin Sinema Şöleni kuşağında 27 Haziran'da ilk kez televizyon ekranlarına gelecek olan Kapan adlı bu film; olanaksızlıkların, mahrumiyetlerin fazla olduğu, dış dünyadan izole küçük bir adada yaşam mücadelesi veren, çoğunlukla balıkçılık yaparak geçimini sağlayan insanlara odaklanıyor.
 


2000 sonrası bağımsız sinemacıların sıklıkla kullandığı ve haliyle birbirini tekrar ettiği için artık aşina olduğumuz o taşra hikayelerinden oldukça farklı ve özgün yapısıyla dikkat çeken film, bu adada balıkçılıkla hayatlarını idame ettiren beş arkadaşın, aralarından birinin kaybolması ve vahşi bir kurdun ortaya çıkmasıyla birlikte yaşadıklarını anlatıyor.
 

 

İçimizdeki canavar

Beyşehir Gölü'ndeki Mada Adası'nda yaşam süren beş balıkçı arkadaşın tekdüze giden hayatları, aralarından birisinin nedeni bilinmeyen bir şekilde ortadan kaybolmasıyla değişime uğrar.
 


Üstelik nereden geldiği bilinmeyen vahşi kurdun adada yavrulayıp, kendine yaşam alanı açmaya çabalaması da arkadaşlar arasında gittikçe yükselen bir gerilime neden olur.
 


Canavarın ortaya çıkmasıyla birlikte sınanmadıkları duygularla yüzleşirler ve çözülmeler başlar.

Dram, korku ve paranoyanın iç içe geçtiği hikâyede kimse hep iyi ya da hep kötü kalmaz; olaylara göre konum alan balıkçıların kişisel yaraları ve korkuları her birinin içindeki vahşi hayvanın/canavarın otaya çıkmasını sağlar.
 

 

Bu adadan çıkış yok

Atlas Dergisi'nin bir sayısında Mada Adası'nın varlığından haberdar olan ve sonrasında bu adayla ilgili bir belgesel seyreden Seyid Çolak'ın mekân olarak burayı benimsemesiyle şekillenen, bu adada yaşayan ancak şehrin cazibesine kapılıp adadan çıkmak isteyip de bir türlü çıkmayan karakterleriyle seyirciyi son anına kadar geren ve meraklandıran filmin ele aldığı iyilik-kötülük meselesi, etkileyen sinematografisiyle çok estetik biçimde karşımıza çıkıyor.
 


Doğanın ve yaban hayatın başrolde olduğu, nefret ve paranoyanın gölgesinde filizlenen bu kapana kısılma öyküsünü takip ederken soru işaretleri seyircinin kafasından eksik olmuyor, hatta öyle ki filmi bitirdikten sonra da birtakım sorular hâlâ kafamızda kalıyor.
 


Dolayısıyla, bir zamanlar yönetmenin kendisinin de söylediği "iyi film bittikten sonra başlar" tezine bu film oldukça güzel bir örnek teşkil ediyor.
 

 

Bol ödüllü bir film

Dünya prömiyerini 41. Uluslararası Moskova Film Festivali'nde yapan ve gösterimler sonrasında büyük övgüler toplayan Kapan, 3. Uluslararası Nepal Film Festivali'nde En İyi Film, 5. Uluslararası Saidia Film Festivali'nde En İyi Film, 9. Uluslararası Malatya Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ve En İyi Müzik , 7. Uluslararası Antakya Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, 7. Boğaziçi Film Festivali'nde FİYAB En İyi Yapımcı, 7. Kayseri Film Festivali'nde Elia Kazan Jüri Özel Ödülü ve 1. Uluslararası Gilak Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödüllerinin sahibi olmuştu.
 


Zor koşullarda kısıtlı olanaklarla çekilen bir film olmasına rağmen Türkiye sinemasına sağlam bir giriş yapan Seyid Çolak'ın bu bol ödüllü filmine bir ödül de bir süre önce İtalya'dan geldi.
 


Film, Roma'da yaklaşık 300 filmin başvurusuyla düzenlenen Uluslararası Rieti Sabina Film Festivali'nde En iyi Film Ödülü ve başrol oyuncusu Onur Dilber'e En iyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandırdı.
 


İlk uzun metrajlı çalışması olmasına rağmen yönetmenin usta işi sinema diliyle rüştünü ispatladığı, özgünlüğüyle Türk sinemasının çıtasını yukarılara çıkarttığı Kapan'ı bu haftanın en dikkat çeken filmi olarak öneriyorum.

 

Haftanın diğer filmleri

America: The Motion Picture

Yönetmen: Matt Thompson / Oyuncular: Channing Tatum, Simon Pegg, Judy Greer, Bobby Moynihan, Olivia Munn, Amber Nash, Lucky Yates, Raoul Max Trujillo, Killer Mike, Dave Callaham, Jason Mantzoukas, Will Forte, Kevin Gillese, Andy Samberg, Z. Gillispie, Megan Leahy, Mike Schatz, Christian Danley, Cris Gray, Iyad Hajjaj / Süre: 98 dakika
 

 

Amerika'nın anlatılmayan, tarihsel açıdan doğru asıl hikayesini izleyin…


Netflix'in Komediler kategorisinde 30 Haziran'da gösterime girmesi beklenen ve Amerikan Devrimi'ne alaycı bir bakış atan America: The Motion Picture adlı bu filmde; George Washington, bira düşkünü kankası Sam Adams'la el ele verip Britanyalıları alt etmeye çalışıyor.

Alaycılığın sınırlarını zorlayan bu revizyonist tarihi animasyonda motorlu testere sallayan George Washington, Amerikan Devrimi'nde Benedict Arnold ve Kral James'i alt etmek üzere bir grup provokatörü bir araya getiriyor.

Bu ekibin arasında biraya bayılan Sam Adams, ünlü bilim insanı Thomas Edison, beğeni toplayan binici Paul Revere ve son derece öfkeli Geronimo gibi isimler var, ancak bu absürt savaşı kim kazanacak, bunu kimse bilmiyor.

Ama tek bir şeyden emin olabilirsiniz: Tanıdığınızı sandığınız tarihi kişilikler sizi çok şaşırtacak.


Anne Sorunları

Yönetmen: Jose Javier Reyes / Oyuncular: Pokwang, Sue Ramirez, Gloria Diaz, Ryan Bang, Jerome Ponce, Chanel Morales, Kyle Velino, Veronica Reyes, Ivan Orville, Daniel Hong, Chaeyeong Park, Ube Lola, Ronaldo Bertubin, Star Orjaliza, Biboy Manalang, Paul Arrenze Dionela, Alexandra Louise Supnet, Mhayen Gatmaitan-Basto, Charyl Chan, Edwin Mores, Angelou Musni, Abigail Sales, Archie Quito, Micah Joy Rivera / Süre: 90 dakika
 

 

Her şeyi dramatize eden bir annenin ikinci baharı…


Netflix'in Filipinler Yapımı Komediler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Mommy Issues adlı bu filmde; kontrol delisi bekar bir anne, yirmi iki yaşındaki kızı kendi hayatıyla ilgili kendi kendine kararlar almaya başladığında sinir krizine girer ve onu engellemek için elinden geleni yapar.

Ancak bu süre içinde tesadüfen tanıştığı genç bir iş adamıyla yeni bir ilişkiye yelken açtığında kızının tepkisiyle karşılaşınca anne-kız arasında işler tersine dönmeye başlar.


Aşkın Renkleri

Yönetmen: Bradley Walsh / Oyuncular: Dennis Andres, Michael Brown, Jenni Burke, Delia Lisette Chambers, Darlene Cooke, Andrea Davis, Jessica Lowndes, Chad Michael Murray, Moni Ogunsuyi, Erika Prevost, Bart Rochon, William Sanders, Kent Sheridan, Janet McMordie / Süre: 85 dakika
 

 

Yüreğinize dokunacak sıcacık bir film…


Tivibu'nun Romantik Filmler kuşağında bu hafta gösterime giren ve Jane Porter'ın Tycoon's Kiss adlı romanından sinemaya uyarlanan Colors of Love adlı bu film; işini kaybedince memleketine dönen genç bir kadının hikayesini anlatıyor.

Kütüphanede çalışan Taylor Harris aniden işini kaybettiğinde, Montana'daki memleketine geri döner ve burada kardeşinin küçük kasaba otelini yenilemek isteyen büyük yatırımcı Joel Sheenan'dan kurtarmaya yardım eder.

Joel memleketine yeni bir yüz kazandırmak isteyen ve bu küçük aile otelinin yeniden geliştirilmesiyle ilgilenen bir teknoloji kralıdır.

Ancak kasabadakiler bu yeniden yapılanmayı onaylanmadan önce bu işi çözebilmek için çok fazla zamanı olmayan Taylor, vakit geçirdikçe onu daha da çekici bulduğu Joel söz konusu olunca yaptığı araştırmada dizginleri onun eline vermesi kaçınılmaz bir hal alır.

 

Audible: Engel Tanımayan Başarı

Yönetmen: Matthew Ogens / Oyuncular: Amaree McKenstry-Hall / Süre: 39 dakika
 

 

Zorlukların motive ettiği kişiler…


Netflix'in Spor Belgeselleri kategorisinde 1 Temmuz'da gösterime girmesi beklenen Audible adlı bu samimi ve duygusal filmde; işitme engelliler lisesine giden ve arkadaşının intiharıyla sarsılan bir futbolcu hem ailesi ve ilişkileriyle uğraşır hem de son mezunlar günü maçına hazırlanır.

Lise son sınıfın getirdiği baskılarla uğraşan bir grup, sağır olmayan insanların dünyasına adım atmıştır.

Amaree ve takım arkadaşları sahada benzersiz galibiyet serilerini korumak için mücadele ederken hırslarını futboldan çıkarır.
Tüm bu zorlukların yanı sıra grup yakın bir arkadaşlarının trajik ölümünü kabullenmeye çabalamaktadır.

Hayatın gerçeği bu; karşımıza zorluklar çıkacak, ama mesele yaşadığımız sorunlar değil, mesele bunlarla nasıl başa çıktığımızdır mesajını izleyicisine hatırlatan bu film, Maryland Sağırlar Okulu öğrencisi olan sporcu Amaree McKenstry ile en yakın arkadaşlarının hayatlarından kısa bir kesit sunuyor.

Zorluklara göğüs geren bir grup gencin bu hikâyesinde çatışmalar yaşamalarına rağmen gelecekten umudunu yitirmeyen gençler, dünyaya varlıklarını ve önemli olduklarını haykırıyor.

 

Buz Yolu

Yönetmen: Jonathan Hensleigh / Oyuncular: Liam Neeson, Marcus Thomas, Laurence Fishburne, Amber Midthunder, Benjamin Walker, Holt McCallany, Matt McCoy, Martin Sensmeier, Matt Salinger, Chad Bruce, Adam Hurtig, Bradley Sawatzky, Marshall Williams, Paul Essiembre, Arne MacPherson, Gabriel Daniels, Natasha Elise Kotzubei, Lauren Cochrane, Harry Nelken, Al Corley, Paul Magel, Robert Nahum Allen, Jacqueline Loewen, Alicia Johnston, Aaron Merke, Darcy Fehr, Kevin Klassen, Josh Strait, Mike Vaughn, Jake Kennerd, Steve Pacaud, Lorrie Papadopoulos, BJ Verot / Süre: 109 dakika
 

 

Bu yaza güzel bir macerayla başlamak isteyenler için heyecan dolu bir yol filmi…


Netflix'in Aksiyon ve Macera Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen The Ice Road adlı, kuzeydeki buzlu yollarda devasa ağır teçhizatlar kullanan kamyon şoförlerine adanmış bu filmde; bir tır şoförü, yeraltında mahsur kalan bir madenci ekibini kurtarmak için kurtarma ekibine katılır.

Kanada'nın kuzey bölgesinde bir elmas madeni çökmüştür ve insanlar büyük bir tehdit altında kendilerine yardım gelmesini bekler.

Goldenrod adındali bir karayolu nakliye şirketinin sahibi ise bu sırada tehlikeli dolu bu görevde kendisine eşlik etmesi için sürücülerinden Mike ile anlaşır ve sonrasında kendisini zorlu bir mücadelenin içinde bulur.

Çünkü kazazedeleri kurtarmak için yola çıkan ve zamana karşı yarışan ekibin her şeyden önce kullanmaları gereken güzergâhtan sağ salim geçmeleri gerekir.

 

Hanedan Savaşçıları

Yönetmen: Roy Hin Yeung Chow / Oyuncular: Louis Koo, Kai Wang, Ray Lui, Justin Cheung, Carina Lau, Tony Yo-ning Yang, Geng Han, Coulee Nazha, Eddie Cheung, Suet Lam, Philip Keung, Rich Ting, Jonathan Chee Hynn Wong, Chase Yi / Süre: 117 dakika
 

 

Video oyunları hayranları için eğlenceli bir aksiyon filmi…


Hong Kong yapımı popüler bir bilgisayar oyunu ve Üç Krallığın Hikâyesi'nden uyarlanan ve Netflix'in Asya Yapımı Aksiyon Filmleri kategorisinde 1 Temmuz'da gösterime girmesi beklenen Dynasty Warriors adlı bu fantastik masalda; savaş beyleri, savaşçılar ve devlet adamları egemenlik için birbirleriyle mücadele ediyor.

Çalkantılı geç Doğu Han Hanedanlığı'nda geçen hikâyede hırslı Dong Zhuo, yasaları ve toplumu kontrol ederken ülkenin her yerinden bambaşka kahramanlar yükselmeye başlıyor.

 

Mobile Suit Gundam Hathaway

Yönetmen: Shûkô Murase / Oyuncular: Kenshô Ono, Reina Ueda, Jun'ichi Suwabe, Sôma Saitô, Kenjirô Tsuda, Yui Ishikawa, Fukushi Ochiai, Shunsuke Takeuchi, Misato Matsuoka, Chiharu Sawashiro, Atsumi Tanezaki, Kôichi Yamadera / Süre: 95 dakika
 

 

Bir ışıltı ve yeni dünya; son mu yoksa bir kurtuluş mu?..


Netflix'in Japonya Yapımı Robot ve Sayborg Temalı Animeler kategorisinde bu hafta gösterime giren Mobile Suit Gundam Hathaway adlı bu filmde; Char'ın isyanının ardından Hathaway Noa, Dünya Federasyonu'na karşı bir ayaklanmaya önderlik eder, ama bir düşmanla ve gizemli bir kadınla tanışması, kaderini değiştirir.

 

Odaklan Babaanne

Yönetmen: Pjer Zalica / Oyuncular: Mira Banjac, Jasna Zalica, Alma Prica, Admir Glamocak, Dzenita Imamovic, Emir Hadzihafizbegovic, Jadranka Djokic, Vedrana Bozinovic, Branimir Popovic, Izudin Bajrovic, Dino Sarija, Lidija Kordic / Süre: 92 dakika
 

 

Ölüm döşeğinde bir büyükanne…


TRT 2'nin Sinema Şöleni kuşağında 28 Haziran'da ekranlara gelecek olan Focus, Grandma (Koncentrisi se, baba) adlı Bosna Savaşı'nın ilk zamanlarını anlatan bu film; Saraybosna'da ölüm döşeğindeki annelerinin evinde bir araya gelen aile üyelerinin miras meselesi üzerinden yaşadığı entrika, komplo ve hile dolu trajik ve komik tartışmaları konu alıyor.

Eski Yugoslavya'nın farklı yerlerine dağılmış geniş bir ailenin üyeleri, yaşlı annelerinin ölüm döşeğinde bir araya gelir.

Doktor kaçınılmaz sona dakikalar kaldığını söylemiştir ancak bu öngörüsü boşa çıkar ve günlerce süren gergin bekleyiş yerini aile içi münakaşalara ve entrikalara bırakır.

Akrabalar arasında mirasın ve Saraybosna'daki büyük evin nasıl paylaşılacağına dair kavgalar baş gösterirken babaanneyse durumu gitgide kötüleştiği halde tartışmalara katılmaktan zevk duyar.

Belki de onu hayatta tutan şey budur.

 

Oyun İçin Doğanlar

Yönetmen: Viridiana Lieberman / Oyuncular: Brian Sweeney / Süre: 92 dakika
 

 

Futbolla ilgilenmeseniz bile, bu kadınların rekabet ettikleri tutku ilham verici…


Netflix'in Spor Filmleri kategorisinde 1 Temmuz'da gösterime girmesi beklenen Born to Play adlı bu film; Boston Renegades kadın futbol takımının atletlerini kadraja alıyor.

Futbol severlere ve özellikle de sporun gerçekten herkes için olduğunu kanıtlamak isteyen bu kadınlara heyecan verici bir övgü niteliği taşıyan film; karşılaştıkları bariz cinsiyetçiliğe rağmen zamanlarını, vücutlarını ve maaşlarını futbol tutkularının peşinden gitmeye adayan, 19-49 yaşları arasındaki bu olağanüstü kadınlardan oluşan bir ekibe ışık tutuyor.

Sadece bu sporun hayranları için değil, hayallerinin ulaşılamaz olduğunu hisseden herkes için ilham vermek isteyen ve bu yönde daha geleneksel bir anlatı yerine deneysel bir anlatı yolunu seçerek izleyiciyi saha içinde ve dışında kısa süreliğine oyuncuların hayatlarına sokan film, oyuna gelen çeşitli kadınların farklı nedenlerle nasıl birer itici güç haline geldiklerini ortaya koyuyor.

 

Prime Time

Yönetmen: Jakub Piatek / Oyuncular: Bartosz Bielenia, Magdalena Poplawska, Andrzej Klak, Malgorzata Hajewska, Dobromir Dymecki, Monika Frajczyk, Cezary Kosinski, Adam Nawojczyk, Juliusz Chrzastowski, Pola Blasik, Michal Kaleta, Marek Kasprzyk, Miron Jagniewski, Olga Milaszewska, Jan Nosal, Agnieszka Podsiadlik, Jolanta Rychlowska, Julian Swiezewski, Marcin Bogacz, Marta Budzynska, Mariusz Capiga, Jerzy Cwiek    , Klaudyna Góralska, Radoslaw Jachym, Szymon Jopek, Daniel Jurzyn, Witold Koprucha, Andrzej Kurdziel, Patrycja Kycia, Zbigniew Labuz, Aleksandra Lagowska, Stefan Lazarski, Czeslaw Liana, Tomasz Lilpop, Pawel Mlak, Adrian Nawara, Grazyna Piekarz, Janusz Piekarz, Andrzej Pietruszka, Krzysztof Pietrzak, Pawel Przybyszewski, Olgierd Sarapata, Rafal Szopa, Jakub Wierzejski, Jaroslaw Wronka, Jan Wrzeszcz, Maciej Wróbel, Jakub Wójcik / Süre: 93 dakika
 

 

Oscar adayı Corpus Christi'nin yıldızı Bartosz Bielenia'dan mesaj dolu bir gerilim filmi…


Netflix'in Polonya Yapımı Dramatik Gerilim Filmleri kategorisinde 30 Haziran'da gösterime girmesi beklenen Prime Time adlı bu filmde; 1999'un yılbaşı gecesi televizyon stüdyosunu basıp sunucuyu rehin alan silahlı saldırganın sadece tek bir isteği vardır, o da canlı yayında tüm dünyaya bir mesaj vermek.

1999 yılbaşı gecesi, yirmi yaşındaki Sebastian, silahıyla bir televizyon stüdyosunu basıp ünlü bir sunucuyu ve bir güvenlik görevlisini rehin alır.

Planını ise Sebastian dahil kimse bilmemektedir, ancak içeriği belirsiz mesajını canlı yayınla iletme talebi, bir polis ekibi ve kanalın egoist yönetim kurulu başkanı tarafından tekrar tekrar engellenir.

Gece ilerlerken Sebastian ve rehineler arasında beklenmedik bir bağ kurulur, gücü elinde bulunduranlar ise beceriksizce düzeni yeniden sağlamaya çalışır.

 

Scoob!

Yönetmen: Tony Cervone / Oyuncular: Will Forte, Mark Wahlberg, Jason Isaacs, Gina Rodriguez, Zac Efron, Amanda Seyfried, Kiersey Clemons, Ken Jeong, Tracy Morgan, Frank Welker, Iain Armitage, Mckenna Grace, Pierce Gagnon, Ariana Greenblatt, Simon Cowell, Christina Hendricks, Henry Winkler, Harry Perry, John DiMaggio, Kevin Heffernan, Ira Glass, Henry Kaufman, Maya Erskine, Billy West, Don Messick, Fred Tatasciore, Justina Machado, Kennedy Peil, John McDaniel, Ryan Folsey, Pam Coats, Tony Cervone, Adam Sztykiel, Alex Kauffman, Vanara Taing, Sarah Lancia, Maven Morgan, Eric Cowell, Michael Kurinsky, Luis Aldana, Jim Meskimen / Süre: 93 dakika
 

 

Kötülüğün yok ettiği bir dünyada, kahramanlardan oluşan bu harika ekibin destansı başlangıç hikayesini keşfedin…


Tivibu'nun SinemaTV kanalının Kırmızı Halı Kuşağı'nda bu hafta gösterime girerek ilk kez televizyon ekranlarında gösterilecek olan Scoob! adlı bu animasyon film; hayatları boyunca dost olan Scooby ve Shaggy'nin ilk kez nasıl karşılaştıklarını ve genç dedektifler Fred, Velma ve Daphne ile bir araya gelerek ünlü Gizem Avcıları'nı nasıl kurduklarını anlatıyor.

Birlikte yüzlerce gizemi çözmüş ve maceralar paylaşmış olan Scooby ve çete üyeleri, şimdi kariyerlerinin en zorlu gizemiyle karşı karşıyadır.

Efsanevi hayalet köpek Cerberus'u dünyaya salacak bir komplonun haberini alan ekip, vakit kaybetmeden harekete geçer.
Bu süreçte Scooby, gizli bir mirası olduğunu keşfeder.

 

Shirley

Yönetmen: Josephine Decker / Oyuncular: Elisabeth Moss, Odessa Young, Michael Stuhlbarg, Logan Lerman, Victoria Pedretti, Robert Wuhl, Paul O'Brien, Orlagh Cassidy, Bisserat Tseggai, Allen McCullough, Tony Manna, Molly Fahey, Edward O'Blenis, Ryan Spahn, Vincent McCauley, Emily Decker, Kecia Lewis, Alexandria Sherman, Margarita Allen, Melissa Chanza, Mick Coleman, Warren Ray Davis, Lexa Hayes, Adelind Horan, Rosemary Howard, Ava Langford, Thomas Racek, Louise Schoene, Steve Vinovich / Süre: 107 dakika
 

 

Bir sırrının olması nasıl bir şey biliyor musun?..


Çevrim içi gösterimlerine İlham Perileri adlı program ile devam eden İstanbul Modern Sinema'nın bu haftaki gösterim programında yer alan ve güçlü oyunculuklarıyla öne çıkan bir psikodrama olan Shirley adlı bu film; 1965'te 48 yaşında ölen ve Kuzey Amerika kasabalarında geçen dehşet hikâyeleriyle tanınan yazar Shirley Jackson'ın biyografisinden yola çıkarak hikayesini anlatıyor.

Shirley yeni romanını kayıp bir öğrenci haberi üzerine yazmak ister, ancak hem yazmakta zorlanır hem de bu olay kendi agorafobisini daha da tetikler.

Tam bu sırada profesör olan kocası kendi asistanı ve onun karısı, Rose'u evlerine davet eder.
Shirley ile Rose arasında özel bir bağ oluşurken hikâyeler ve kahramanları birbirine karışır.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde bu hafta yayın programına eklenen filmler şöyle;

  • Aslan Çocuk (The Lion Kid, 2019)
  • Chappie (2015)


BluTV

Orijinal içerik üretimini özenle seçilmiş yerli ve yabancı yapımlarla genişleterek Türk SVOD pazarının büyümesine öncülük eden, istediğiniz zaman, istediğiniz yerden, birbirinden farklı dizi, film ve canlı yayını reklamsız izlemenizi sağlayan, Doğan Holding çatısı altında kurulmuş bir dijital televizyon platformu olan BluTV'nin yayın kuşağında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Ayazda Bir Yürek (Un coeur en hiver / A Heart in Winter, 1992)
  • Dönüş Yok (Irréversible, 2002)
  • Gizli Kusur (Inherent Vice, 2014)
  • Hemşire (Vera Drake, 2004)
  • Inland Empire (2006)
  • Kayıp Çocuklar Şehri (La cité des enfants perdus / The City of Lost Children, 1995)
  • Kuzular Kurtlara Karşı 2 (Volki i ovtsy. Khod sviney / Sheep and Wolves: Pig Deal, 2019)
  • San Andreas Fayı (San Andreas, 2015)
  • Sınıf (Entre les murs / The Class, 2008)
  • Sitcom (1998)
  • Steven Universe: The Movie (2019)
  • Sully (Sully: Miracle on the Hudson, 2016)
  • Woodstock: Bir Nesli Tanımlayan Üç Gün (Woodstock: Three Days That Defined a Generation, 2019)


FilmBox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yer alan film ve dizi kanalı FilmBox, etkileyici öyküleri, dünya yıldızları ile buluşturan sinema filmleriyle izleyicisine heyecan ve eğlence katmaya devam ediyor.

Ülkemizin yanı sıra 25 ülkede 30 milyon kişiden oluşan geniş bir abone kitlesine ulaşan platformun haziran ayının bu son haftasında farklı kategorilerde öne çıkan filmleri şöyle;

  • Anon (2018)
  • At, Avrat, Silah (Guns, Girls and Gambling, 2012)
  • Bay Doğru (Mr. Right, 2015)
  • Cesur (Braven, 2018)
  • Deli Raporlu Jonathan (Certifiably Jonathan, 2007)
  • İki Eli Kanda (Hell or High Water, 2016)
  • Kibarca Öldürmek (Killing Them Softly, 2012)
  • Paris Bekleyebilir (Bonjour Anne / Paris Can Wait, 2016)
  • Sarışın Bomba (Atomic Blonde, 2017)
  • Son Üç Gün (3 Days to Kill, 2014)
  • Zaman Kapsülü 1969 (Time Capsule 1969, 2019)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle haziran ayının bu son haftasında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Beyaz Üstüne Beyaz (Blanco en blanco / White on White, 2019)
  • Buz ve Gökyüzü (La glace et le ciel / Ice and the Sky, 2015)
  • Dönüş (Vozvrashchenie / The Return, 2003)
  • Kuş İnsanlar (Bird People, 2014)
  • Üç Yol (2013)
  • Yıldızlara Doğru (Ad Astra, 2019)


Netflix

190'dan fazla ülkede 208 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in haziran ayının bu son haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  • Afacan Dennis (Dennis the Menace, 1993)
  • Ajanlar Kralı (Austin Powers: International Man of Mystery, 1997)
  • Aklı Havada (Up in the Air, 2009)
  • Aldatma Sanatı (Lying and Stealing, 2019)
  • Angry Birds Filmi 2 (The Angry Birds Movie 2, 2019)
  • Aptallar Neden Aşık Olur (Why Do Fools Fall in Love, 1998)
  • Asla Pes Etme (Never Back Down, 2008)
  • Aşk Her Yerde (Love Actually, 2003)
  • Aşkın Gücü (What Dreams May Come, 1988)
  • Ateşli Geceler (Boogie Nights, 1997)
  • Avanak Ajan (Austin Powers: The Spy Who Shagged Me, 1999)
  • Avanak Ajan: Altın Kuş (Austin Powers in Goldmember, 2002)
  • Bağlanmak Yok (No Strings Attached, 2011)
  • Baskın (Assault on Precinct 13, 2005)
  • Başımıza Gelenler! (Life as We Know It, 2010)
  • Beterböcek (Beetle Juice, 1988)
  • Bir Amerikalı Kız: Saige Gökyüzünü Boyar (An American Girl: Saige Paints the Sky, 2013)
  • Bir Geyşanın Anıları (Memoirs of a Geisha, 2005)
  • Broken (2019)
  • Bu Kız Beni Aşar (She's Out of My League, 2010)
  • Büyük Cazibe (The Grand Seduction, 2013)
  • Charlie'nin Melekleri (Charlie's Angels, 2000)
  • Çılgın Çocuklar (Spy Kids, 2001)
  • Çılgın Çocuklar 2 (Spy Kids 2: Island of Lost Dreams, 2002)
  • Çılgın Çocuklar 3 (Spy Kids 3: Game Over, 2003)
  • Çılgın Çocuklar 4 (Spy Kids 4: All the Time in the World, 2011)
  • Davetsiz Aşk (Hampstead, 2017)
  • Dengesiz (Yeon-ga-si / Deranged, 2012)
  • Dünyalar Savaşı (War of the Worlds, 2005)
  • Düşmanların En İyisi (The Best of Enemies, 2019)
  • E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
  • Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı 2 (The Secret Life of Pets 2, 2019)
  • Geceyarısı Av (Midnight Run, 1988)
  • Gençlik Halleri (Not Another Teen Movie, 2001)
  • Gözü Tamamen Kapalı (Eyes Wide Shut, 1999)
  • Güven Kılıcı (Sword of Trust, 2019)
  • Harika Çocuk (Wonder Boy, Olivier Rousteing, né sous X, 2019)
  • Hava Kuvvetleri-Bir (Air Force One, 1997)
  • İkinci Bahar (I'll See You in My Dreams, 2015)
  • İnancın Zaferi (Overcomer, 2019)
  • İş Üstünde (On the Job, 2013)
  • Jane Eyre (2011)
  • John Wick 3: Parabellum (2019)
  • Kadın Affetmez (The Beguiled, 2017)
  • Karanlıklar Ülkesi (Underworld, 2003)
  • Karanlıklar Ülkesi: Uyanış (Underworld: Awakening, 2012)
  • Karanlıklar Ülkesi: Lycanların yükselişi (Underworld: Rise of the Lycans, 2009)
  • Kaza Yastığı / Sıra Dışı İntikam (Crash Pad, 2017)
  • Kazanma Sanatı (Moneyball, 2011)
  • Kırmızı Kod (Code Red, 2013)
  • Kıyamet Günü (Lo Imposible / The Impossible, 2012)
  • Kibarca Öldürmek (Killing Them Softly, 2012)
  • Kongo (Congo, 1995)
  • Kung Fu Panda (2008)
  • Kung Fu Panda 2 (2011)
  • Küçük Kardeşim (Stuart Little, 1999)
  • Larry Crowne (2011)
  • Magdalalı Meryem (Mary Magdalene, 2018)
  • Mobile Suit Gundam I (Kidô Senshi Gundam 1, 1981)
  • Mobile Suit Gundam II: Soldiers of Sorrow (Kidô Senshi Gandamu II: Ai senshihen, 1981)
  • Mobile Suit Gundam III: Encounters in Space (Kidô Senshi Gundam III: Meguriai Sorahen, 1982)
  • Mobile Suit Gundam: Char's Counterattack (Kidô Senshi Gundam: Gyakushû no Shâ, 1988)
  • Ophelia (2018)
  • Osuofia in London (2003)
  • Osuofia in London II (2004)
  • Ölümcül Dövüş (Mortal Kombat, 1995)
  • Özel Bir Gün (Mother's Day, 2016)
  • Ritüel (Midsommar, 2019)
  • Rüya Satıcısı (O Vendedor de Sonhos, 2016)
  • Sabah Neşesi (Morning Glory, 2010)
  • Senden Beş Adım Uzakta (Five Fee  Apart, 2019)
  • Sır (The Debt, 2010)
  • Spanglish (2004)
  • Subay ve Centilmen (An Officer and a Gentleman, 1982)
  • Şüphe (Disturbia, 2007)
  • Talladega Geceleri: Ricky Bobby Hikayesi (Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby, 2006)
  • Tarih Öncesi Topraklarda 14: Cesurların Yolculuğu (The Land Before Time XIV: Journey of the Brave, 2016)
  • Tehdit (Outbreak, 1995)
  • Terminator 2: Mahşer Günü (Terminator 2: Judgment Day, 1991)
  • The Karate Kid (1984)
  • The Karate Kid Part II (1986)
  • The Karate Kid Part III (1989)
  • Tom ve Jerry Filmi (Tom and Jerry: The Movie, 1992)
  • Uzay Yolu (Star Trek, 2009)
  • Üzgünüz, Size Ulaşamadık (Sorry We Missed You, 2019)
  • Vahşi Rose (Wild Rose, 2018)
  • Yükselen Kahramanlar (Boku no hîrô akademia: Hîrôzu Raijing / My Hero Academia: Heroes Rising, 2019)
  • Zathura: Bir Uzay Macerası (Zathura: A Space Adventure, 2005)
  • Ziyaretçiler (The Strangers, 2008)


Tivibu

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu, izleyicisine haziran ayının bu son haftasında komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde öne çıkan filmler şöyle;

  • Ben, Daniel Blake (I, Daniel Blake, 2016)
  • Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı (Blade Runner 2049, 2017)
  • Emoji Filmi (The Emoji Movie, 2017)
  • Jumanji: Yeni Seviye (Jumanji: The Next Level, 2019)
  • Parazit (Gisaengchung / Parasite, 2019)
  • Superman 4 (Superman IV: The Quest for Peace, 1987)
  • Uzaylı Seferi (Alien Expedition, 2018)


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin haziran ayının bu son haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • Akıllara Seza (2019)
  • Aslanlar Diyarı (Rio Grande, 1950)
  • Bal Ülkesi (Honeyland, 2019)
  • Fırtınadan Sonra (Umi yori mo mada fukaku / After the Storm, 2016)
  • Gizli Güzellik (Collateral Beauty, 2016)
  • Kapan (2019)
  • Kaybolan Kadın (The Lady Vanishes, 1938)
  • Saruhan (2016)
  • Son Takla (2016)
  • Sonsuzluk Üzerine (Om det oändliga / About Endlessness, 2019)
  • Suda Balık (2016)
  • Sultan (2016)
  • Şartlı Tahliye (2016)
  • Tabula Rosa (2015)
  • Tepenin Ardı (2012)
  • Ufak Sahtekârlıklar (Small Time Crooks, 2000)
  • Ya Nasip Ya Kısmet (2016)


Festival ajandası

İKSV Alt Kat ve İstanbul Film Festivali

İKSV Alt Kat ve İstanbul Film Festivali iş birliğiyle 14-18 yaş arası gençlere yönelik düzenlenen stop-motion animasyon atölyesi sona erdi.

Mart-Haziran 2021 döneminde çevrim içi olarak gerçekleştirilen atölyede stop-motion tekniğiyle üretilen kısa animasyon filmler, bu yıl 40. yaşını kutlayan İstanbul Film Festivali'nin sosyal medya kanalları ile İKSV YouTube kanalında yayında!
 


İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) bünyesinde, kültür-sanat etkinliklerine erişim ve katılım imkânlarını artırmayı amaçlayan İKSV Alt Kat, İstanbul Film Festivali iş birliği ve Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği'nin desteğiyle, 14-18 yaş arası gençlere yönelik gerçekleştirdiği stop-motion animasyon atölyesi haziran ayında tamamlandı.

Belgesel yönetmeni ve eğitmen Doğa Kılcıoğlu'nun yürüttüğü atölye, gençlerin animasyon film yapım süreçleriyle tanışmasına ve stop-motion tekniğiyle kısa filmler üretmelerine olanak sağladı.

Atölye, Mart-Nisan-Mayıs ayları boyunca 4'er haftalık 3 farklı dönemde Zoom üzerinden gerçekleşti., her dönemde 15 katılımcı olmak üzere 14-18 yaşlarında toplam 45 katılımcı atölyede yer aldı.

Katılımcılar atölye süreci sonunda da katılım belgesi aldı.

Tüm Türkiye'den 45 gencin katılımıyla gerçekleştirilen atölyeler sonunda üretilen filmlerin ilk gösterimi 22 Haziran akşamı İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, yönetmen Tolga Karaçelik'in konuk olduğu çevrim içi bir galada gerçekleşti.
Atölyeye katılan gençler, iklim krizi ve ekolojik farkındalığı odağına alan, farklı malzeme ve tekniklerle ürettikleri stop-motion animasyon kısa filmleriyle, "Yarın Nasıl Bir Dünyaya Uyanacağız?" sorusuna yanıt aradı.

Galada gösterilen filmler şimdi İKSV YouTube kanalında yayında!

İKSV YouTube Stop Motion Filmleri bağlantıları ise aşağıda:

Bölüm 1: https://youtu.be/ME4oxwW-49E

Bölüm 2: https://youtu.be/3oDT3jLL6bU


Pera Film'den Onur Haftası Programı

Pera Müzesi Film ve Video Programları, Onur Haftası'nı bu yıl "Yepyeni Bir Dünya" başlıklı çevrim içi program ile kutluyor.
Adını, 2021'in başlarında hayatını kaybeden müzisyen SOPHIE'nin aynı adlı şarkısından alan film programı, işte, evde, sokakta, yani var olmaya çalıştığı her yerde yeni bir dünya kurma mücadelesini sürdüren kuir karakterlerin yaşamlarından izler taşıyan çalışmaları bir araya getiriyor.
 


Taşradan ve büyük kentlerden mücadele hikâyeleri

Jennifer Reeder'in büyülü gerçekçilik, müzikal, absürt komedi ve kara film türlerinden aldığı unsurları tekrar yorumladığı neo-femist gerilim filmi Bıçaklar ve Deri, ABD'nin ufak bir kasabasında geçiyor.

Lise öğrencisi Carolyn Harper'ın kayboluşu, kasaba halkının normal görünümlü hayatlarının iç yüzünü ortaya çıkarırken, karakterleri yüzeysel hayatlarıyla yüzleşmeye zorluyor.

İran asıllı Alman yönetmen Faraz Shariat imzalı Küsmek Yok, geçmişi yeniden keşfetmeye ve birlikte bir gelecek inşa etmeye odaklanırken, Avrupa'da göçmen bir kuir olmak üzerine etkileyici bir anlatı sunuyor.

İranlı bir aileden gelen ve sakin bir toplu konut dairesinde ailesiyle yaşayan Parvis ile, aynı ülkeden kaçıp Almanya'ya sığınan kardeşler Amon ve Banafshe Arezu, filmin ana karakterlerini oluşturuyor.


Z kuşağından sevgiye dair dersler

Clarisa Navas'ın Arjantin-Almanya ortak yapımı filmi Binde Bir, karakterlerin açılma ve siber zorbalık, toplum hayatı ve fakirlik, aşk ve şiddet arasında sıkışmışlığını, çocukluğun narinliği ile yetişkin dünyasının sert gerçekliği arasındaki gitgelleri, belgesel hissi veren bir anlatımla aktarıyor.

Yönetmenliğini Catarina de Sousa ve Nick Tyson'ın üstlendiği Ütopya'nın Peşinde adlı belgeselde ise, bir grup genci kuir ütopyasına dair fikirlerini tartışırken izliyoruz.

Popüler bir video oyunu içinde güvenli alanlar inşa ederek herkesin kendisi olabildiği, daha eşit ve adil bir dünyaya dair bir manifesto yaratan gençler, sevgiye dayalı bir topluluğun gücünü gösterirken, Z Kuşağı'ndan çok şey öğrenebileceğimizi kanıtlıyor.

Avrupa'dan Latin Amerika'ya, ufak bir ABD kasabasından Alman banliyösüne uzanan özgün hikâyelerin yer aldığı Yepyeni Bir Dünya programı 15 Temmuz'a kadar film.peramuzesi.org.tr adresinden ücretsiz izlenebilir.

Yasal düzenlemeler gereği film gösterimleri, aksi belirtilmediği sürece, +18 uygulamasına tabidir.

Gösterim Programı

Bıçaklar ve Deri (Knives and Skin, 2019)
Binde Bir (Las Mil y Una / One In A Thousand, 2020)
Küsmek Yok (Wir / No Hard Feelings, 2020)
Ütopya'nın Peşinde (Tracing Utopia, 2021)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU