ABD'deki iddianamede Sezgin Baran Korkmaz'a yöneltilen suçlamalar belli oldu

İddiaya göre Korkmaz ve suç ortakları, Borajet, Türkiye ve İsviçre’deki oteller, Queen Anne adlı yat, Boğaz’da bir villa ve binanın satın alınması için dolandırıcılıkla elde ettikleri geliri kullandılar

Fotoğraf: Twitter

Avusturya’da tutuklanan Sezgin Baran Kormaz’a ABD’deki iddianamede yöneltilen suçlamalar belli oldu.

ABD Adalet Bakanlığı’nın talebiyle 19 Haziran’da gözaltına alınan Korkmaz’a kara para aklama, 10 adet para transferi sahtekarlığı ve bir kez resmi süreci engelleme suçlamaları yöneltildi.

İddianameye göre 133 milyon dolarlık kara para aklama, Türkiye ve Lüksemburg’daki banka hesapları üzerinden gerçekleşti.

Korkmaz’ın adı Jacob Kingston, Isaiah Kingston (Kingston kardeşler) ve Lev Aslan Dermen (Levon Termendzhyan) yargılandığı davadaki iddianamede yer almıştı. 

Bu kişiler, Washakie Renewable Energy adlı şirketlerinin bio dizel üretim ve satışında, 1 milyar doların üzerinde iadeli yenilenebilir yakıt vergisi kredisinde ABD Hazine Bakanlığı’na yalan beyanla suçlanıyor.

İddiaya göre Korkmaz ve suç ortakları, Borajet, Türkiye ve İsviçre’deki oteller, Queen Anne adlı yat, Boğaz’da bir villa ve binanın satın alınması için dolandırıcılıkla elde ettikleri geliri kullandılar.

Öte yandan açıklamada Korkmaz’ın da Jacob Kingston ve Isaiah Kingston’ı dolandırmak için bir plan hazırladığı ifade edildi.

İddiaya göre Korkmaz, Kingston kardeşlere “ismini vermediği devlet yetkilieri aracılığıyla” koruma sağlayacağını söyledi.

ABD iadesini isteyecek

ABD, Korkmaz’ın iadesini isteyeceği belirtilen ABD Adalet Bakanlığı açıklamasında, iadenin gerçekleşmesi durumunda Utah Bölge Mahkemesi’nde yargılanacağı belirtildi.

Korkmaz, suçlu bulunursa, kara para aklamaktan 20 yıl, her para transferi sahtekarlığı için 20 yıl ve resmi süreci engellemeden 5 yıl ceza alabilir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU