Tankerini George Floyd protestocularının üzerine süren adam, suçlamaların düşürülmesi için anlaşmaya vardı

36 yaşındaki Bogdan Vechirko, geçen yıl tankerini göstericilerle dolu bir köprüye sürdüğünü kabul etti

Minneapolis'te geçen yıl tankerini George Floyd için gösteri düzenleyen kalabalığın üzerine süren sürücü aleyhindeki tüm suçlamalar, avukatlarının savcılarla yaptığı bir anlaşma sayesinde düşebilir.

36 yaşındaki Bogdan Vechirko hakkında, olay nedeniyle şiddet ve suç teşkil edecek biçimde araç kullanımını içeren ağır tehditlerden dava açılmıştı. Ancak avukatları cuma günü, Vechirko'nun tazminat ödemesi, üç uzlaşma müzakeresine katılması ve gelecek bir yıl boyunca hiçbir yasayı çiğnememesi koşuluyla her iki suçlamanın da düşürülmesi yönünde anlaşmaya vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Cezanın ertelenmesi" olarak adlandırılan anlaşma, korkunç olaya tanık olan herkes için şoke edici olabilir. 31 Mayıs 2020'de binlerce kişi, Floyd'un henüz birkaç gün önce polis tarafından öldürülmesini protesto etmek için Interstate 35W köprüsünde bir araya gelmişti. Göstericiler yürürken, Vechirko'nun 18 tekerlekli tankeri köprüde ilerleyerek göstericileri yolun dışına itmişti.

Minnesota Kamu Güvenliği Departmanı komiseri John Harrington, o dönem WCCO'ya "Gördüğüm en tehlikeli şeylerden biriydi" demişti.

Mucizevi bir şekilde kimse ölmedi. Savcılar, kamyonun yolundan atlayarak kaçan en az bir göstericide sıyrıklar bulunduğunu belirtirken başka yaralanan olup olmadığından söz etmedi.

Davaya bakan yargıç, erteleme anlaşmasına rıza gösterse de Vechirko'nun hareketinin ne kadar tehlikeli olduğunu kabul etti.

Yargıç William Koch, dün yaptığı açıklamada "Bunu gören hiç kimsenin, ağır yaralanan biri olmadığına dair bahse gireceğini sanmam" dedi.

Vechirko müfettişlere "acelesi olduğunu" ve göstericileri yoldan çekilmeleri için "korkutmaya" çalıştığını belirtti.

Avukatı Mark Solheim ise mahkemeye, müvekkilinin hareketinin gerçekte hayat kurtardığını anlattı.

Solheim, "Sosyal medya videoları Vechirko'nun korkunç bir durumla karşılaştığını açıkça gösteriyor. Yine de kendisini ve tankerini büyük boyutta yaralanmalara veya ölüme yol açmadan bu durumdan güvenli biçimde çıkarmak için çaba sarf etti" diye konuştu.

Vechirko'nun tankerinden kıl payı kurtulan göstericilerden Bennett Hartz, bu şekilde düşünmüyordu. Mahkemeye olay sebebiyle hâlâ kabuslar gördüğünü ve travma sonrası stres yaşadığını anlatan Hartz, kimsenin ölmemiş olmasını "mucize" olarak niteledi.

İki uzlaşma müzakeresine katılan Vechirko'nun, cezanın ertelenmesi anlaşması kapsamında sadece tek bir müzakere toplantısına daha katılması gerekiyor. Yetkililer, tazminat olarak ödemesi gereken meblağı belirtmedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU