BM: Tigray'daki kıtlık Etiyopya'nın diğer bölgelerine de yayılıyor

Bölgedeki yetkililer açlıktan kaynaklanan ölümler bildirmeye başladı. Addis Ababa ise durumu iç mesel olarak değerlendirerek müdahaleyi reddetti

BM ve sivil toplum kuruluşları, şu anda Tigray'da kıtlık mağduru insan sayısının 350 binden fazla olduğunu tahmin ediyor (Reuters)

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock BM Güvenlik Konseyi'nin kapalı oturumunda yaptığı açıklamada, Etiyopya'nın savaşın tahrip ettiği Tigray bölgesinde yüz binlerce insanı etkileyen kıtlığın, Addis Ababa tarafından şiddetle görmezden gelinse de ülkenin diğer bölgelerine de yayılmaya başladığını duyurdu.

Lowcock, 15 üyenin bulunduğu konseyde "Durumun sadece Tigray'da değil, Afar ve Amhara'da da önümüzdeki aylarda daha da kötüleşmesi bekleniyor" açıklamasını yaptı.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Lowcock konuşmasında, BM ve sivil toplum kuruluşlarının şu anda Tigray'da açlık çeken insan sayısının 350 binden fazla olduğunu tahmin ettiğini sözlerine ekleyerek, bölgedeki yetkililerin açlıktan kaynaklanan ölümler bildirmeye başladığını kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM yetkilisi, bu 350 bin kişiye ek olarak Tigray, Afar ve Amhara bölgelerindeki 2 milyon kişinin de açlığın açlık tehlikesi ile yüz yüzee olduğunu söyledi.

Etiyopya reddediyor

Ancak Etiyopya'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Taye Atske Selassie Amde, oturuma katılmasının ardından ülkesinin Tigray meselesini bir iç mesele olarak gördüğü için konseyde görüşülmesini reddettiğini söyledi.

Uluslararası örgütün ülkesindeki kıtlıkla ilgili yaptığı değerlendirmeye şiddetle reddetiklerini söyleyen Büyükelçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler ve sivil toplum kuruluşlarının bu verileri şeffaf ve kapsamlı bir şekilde toplamadığını da sözlerine ekledi.

BM Güvenlik Konseyi'nin Tigray sorunu konulu son kapalı oturumu, 15 üyesinin o gün kuzey Etiyopya'daki bölgede meydana gelen ihlaller hakkında oybirliğiyle bir açıklama yapmayı kabul etmeyi başardığı 22 Nisan tarihine uzanıyor.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Kasım ayında bölgenin iktidar partisi Tigray Halk Kurtuluş Cephesi liderlerini silahsızlandırmak için Tigray'a geniş çaplı bir askeri operasyon başlatmıştı.

2019 Nobel Barış Ödülü sahibi Ahmed, operasyonun Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin federal ordunun kamplarına saldırmasına cevap olduğunu belirtmişti.

Ahmed, askeri operasyonun hızla sona ereceğini vaat etmesine rağmen operasyonun başlamasının üzerinden altı aydan fazla bir süre geçti ve şu anda kıtlıkla boğuşan Tigray bölgesinde çatışmalar ve ihlaller devam ediyor.

AFP

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kar

https://www.independentarabia.com/node/232626

DAHA FAZLA HABER OKU