Venedik’i nasıl ucuza gezebilirsiniz?

Yüksek fiyatlı tatil turlarıyla tanınan tarihi şehir, içinde mütevazı bütçelere uygun pek çok seçeneği de barındırıyor

Büyük Kanal / Fotoğraf: The Independent

Ben West - The Independent

İtalya'da fahiş fiyatlarıyla ünlü Venedik’te turistlerin dolandırılması vakalarına az rastlanmıyor. Bununla birlikte, yeni yürürlüğe giren turist vergisi dışında, cüzdanınızda kocaman bir delik açmadan da şehrin tadını çıkarmak mümkün.

İşte paraları saçmadan Venedik’i gezmenin yolu:

Büyük Kanal 

Pahalı gondolları bir kenara bırakın; hızlı, düzenli, ucuz ve mükemmel vaporetti (su otobüsleri) turlarına katılın. Tek kişi için 5 eurodan (yaklaşık 33 TL) başlayan biletler; 1, 2, 3 ve 7 günlük giriş kartları şeklinde satılıyor. En manzaralı (ve de en iyi şehir manzarasına sahip) Hat 1 rotası, Piazzale Roma’dan başlıyor, Ferrovia’ya (Santa Lucia İstasyonu) ve Büyük Kanal üzerinde kurulu, yenilenmiş Rialto ve Accademia köprülerinden geçiyor.

 

Independent.jpg
Vaporetti turları / Fotoğraf: The Independent

 

Gezinizi gece yapın ve güvertede oturun: Venedik’in o saatlerde boşalmış, karanlıkta kalan caddelerinin ve güzel tarihi saraylarının yanından geçerken seyahatinizin en parlak noktasının tadını çıkarın.

San Marco Meydanı

Zarif, sütunlu Piazza San Marco'ya (San Marco Meydanı) bir uğramadan Venedik gezisi eksik kalır. Anıtlar ve tarihi binalarla çevrili meydanda pahalı kafeler de yer alıyor. 11. yüzyılda inşa edilmiş büyüleyici Bizans katedrali San Marco Bazilikası (Basilica di San Marco), nefes kesen girift mozaiklere ev sahipliği yapıyor. Müzesi, hazine dairesi, mihrap yerinin yanı sıra, altın ve değerli taşlarla bezeli altar panosu Pala d'Oro dışında ziyaret ücretsiz. Turist ziyaretleri sabah 09:45’te başlıyor ve ardından kuyruklar uzuyor. Aydınlatılmış görkemini kalabalıklardan uzak gözlemlemek için en doğru yöntem, pazar ayinine katılmak.

 

San Marco Meydanı - Independent.jpg
San Marco Meydanı / Fotoğraf: Independent

 

Yemek için bölgedeki büyüleyici ve makul fiyatlı Da Mamo Trattoria Pizzeria (Calle dei Stagneri O de la Fava) tercih edilebilir.

Yahudi gettosu

Aşırı turistik Rialto ve San Marco bölgesinden kaçarak, (Cannaregio ve Dorsoduro gibi) daha sessiz, daha ucuz ve daha özgün dış mahallelere yapılacak geziler, Venedik’te tatilin en keyifli yönlerinden biri.

Keşfedilecek en hoş mahallelerden biri de 1516’da kurulan ve Campo del Ghetto Nuovo meydanının merkezindeki Yahudi gettosu. Girişi ücretsiz ufak sanat galerileri, durgun kafeler, tarihi sinagoglarla bezeli mahallede, görünürde tek bir hediyelik eşya dükkanı dahi bulunmuyor. Mütevazı koşer restoranı Gam Gam’da muazzam yiyecekler makul fiyatlara satılıyor. 

 

Mercato di Rialto - Independent.jpg
Mercato di Rialto pazarı / Fotoğraf: The Independent

 

Tarihi pazar

Turist dolu Rialto Köprüsü'nün yakınında yer alan cıvıl cıvıl Mercato di Rialto pazarının tarihi 1097’ye kadar uzanıyor. Balıkların teknelerden boşaltılmasını, et, baharat, sebze ve meyvelerin rengarenk bir görüntü içinde sergilenişini görmek için sabahın erken saatlerinde buraya yolunuzu düşürmeniz gerekiyor. Bazı satıcılar ücretsiz numune bile sunuyor. 

Saat 13.00 civarında dinginleşen alan, pazar ve pazartesi günleri kapalı. 

Müzik müzesi

Girişi ücretsiz Museo della Musica, enstrüman koleksiyonuna ve keman yapımına dair bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Arp, mandolin, ut ve keman gibi pek çok güzel antika enstrümanın etkileyici bir biçimde sergilendiği müze, San Maurizio kilisesinin içinde bulunuyor. Bu enstrümanları yapmak için kullanılan aletlerin olduğu bir atölye de müzede yer alıyor. Arka planda yatıştırıcı Vivaldi çalan bu huzurlu inziva ortamı, dışarıdaki karmaşaya hoş bir soluk alma fırsatı sunuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rialto Köprüsü yakınlarındaki San Giacomo di Rialto Kilisesi’nde daha ufak bir enstrüman koleksiyonu yer alıyor ve buraya giriş de ücretsiz. Dahası, şehrin bar ve kafelerindeki poster ve broşürler, ücretsiz müzik konserlerin duyurusunu yapıyor. 

Parkta piknik

İçtiğiniz sodanın boş kalan şişesini, Enoteca Vintido’da litresi 2, 80 eurodan (18 TL) başlayan harika yerli şaraplarla doldurun. Yandaki şarküteriden ekmek ve peynir alıp, çocuklar için bir oyun parkı da bulunan yakınlardaki Giardini Savorgnan'a gidin. Ancak pikniğinizi köprü veya kilise basamaklarında yapmamaya dikkat edin. 

 

Lido - Independent.jpg
Lido / Fotoğraf: The Independent

 

Güneş ve kum

Venedik’in sahil şeridi Lido, Thomas Mann'in Venedik'te Ölüm adlı trajik novellasındaki ihtişama artık sahip olmasa da yine de ziyaret etmeye değer. Filmdeki Grand Hotel des Bains’i hala görebilirsiniz. Terk edilmiş ve çürümekte olan otel, durgunlaşan Lido’nun son yıllardaki kayıplarını vurgular nitelikte. Hem otel hem de plaj, Gran Viale SM Elisabetta'nın sonunda yer alıyor. Plajı ziyaret etmek tamamen ücretsiz.

Parklar

Açık alanlarıyla ünlü olmasa da Venedik çocuklar için de mükemmel birkaç parka sahip. Yetişkinlere göre tatil yeri olarak ün salmış olmasına rağmen Venedik hiç araç olmadığı için özellikle çocuklar için uygun bir şehir. Bot gezintileri çocuklar için adeta bir lunapark. Plajları ve kanalları, köprüleri ve Ortaçağ’dan kalan sokak düzenleri küçük çocukların keşfetmesi için harika. Bir de her köşeyi döndüğünüzde karşınıza bir dondurma dükkanı çıkıyor.

Piazza San Marco'nun doğu sahillerinde yer alan Giardini Pubblici adlı büyük park, salıncak, kaydırak ve tırmanma duvarlarıyla bir oyun alanına sahip. Piazzale Roma'nın hemen doğusunda yer alan Giardini Papadopoli de diğer bir seçenek.

Sanat

Guggenheim gibi büyük sanat galerileri yüksek giriş ücretleri talep etse de Venedik’te ücretsiz girilen pek çok özel sanat galerisi de bulunuyor. İçlerinden en iyileri; 5 katlı Contini Art Gallery, Galleria d'Arte l'Occhio, Galleria Ravagnan, Zuecca Project Space ve hemen karşısındaki Espace Louis Vuitton Venezia.

Venedik kiliseleri, adeta eski ustaların madeni: Örneğin Santa Maria dei Carmini; Lorenzo Lotto ve Cima da Conegliano'nun muhteşem tablolarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Titian ve Tinoretto'nun eserleri, Santa Maria Assunta Kilisesi ve I Gesuiti'yi süslüyor. 

Yahudi gettosunun yakınında, sessiz bir ortamda Orsoni Renk Kütüphanesi’ndeki ücretsiz atölye turuna önceden rezervasyon yaptırın. Buradaki ocakta, girift cam mozaikler ve altın varak üretiliyor. Cam yapımı sürecini öğrenebilir, kreasyonların yanı sıra kütüphanenin çarpıcı renklerini ve renkli cam katmalarını görebilirsiniz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Özlem Sakın 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU