Cadiz şehir rehberi: İspanya’nın en eski liman kentinde nerede kalmalı, ne yemeli, nerede alışveriş yapmalı?

Şehrin bozulmamış güzelliği ve zengin tarihi, onu ideal bir kaçamak planı haline getiriyor

İspanya’nın güneybatısındaki Endülüs’te bulunan Cadiz, popüler kitle turizminden uzak durabilmiş bir şehir. Parke taşlı sokaklarında yürüdüğünüzde rahatlatıcı biçimde, sadece İspanyol sakinlerin sesini işiteceksiniz. Fakat kumlu sahilleri, çok çeşitli mimarisi ve antik tarihi Cadiz’i cazibeli bir şehir kaçamağı haline getiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Batı Avrupa’nın en eski şehri olduğu düşünülen ve 3 bin yıldan fazla geçmişi olan Cadiz, 18. yüzyılda önemli bir ticaret merkezi haline geldi ve İspanya’nın en zengin şehirlerinden biri olarak anılmaya başladı. Şimdilerdeyse, en çok şehrin etrafına yerleştirilmiş yaklaşık 100 kadar gözetleme kulesiyle tanınıyor. James Bond, Başka Gün Öl (Die Another Day) filminin çekimlerindeki meşhur Küba sahnesinde bu kulelerden birindeydi.

Ne yapılır?

Plaja gidin

cadiz1.jpg
Cadiz'de birbirinden güzel sahillerin tadını çıkarırken şehrin tarihine de tanıklık etme şansınız bulunuyor / Fotoğraflar: The Independent


Playa de la Victoria ve Playa de la Caleta ziyaret edebileceğiniz iki ana plaj. James Bond hayranları, Başka Gün Öl filminde Halle Berry’nin meşhur denizden çıkma sahnesinin çekildiği Playa de la Caleta’yı görmeye gitmeli. 
 

cadiz2.jpg
Playa de la Caleta


Playa de la Victoria, tarihi yarımadanın altında, Cadiz’e doğru uzanıyor. Burası yerel halkıyla ünlü ve sürekli olarak Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın verdiği Mavi Bayrak ödülüne layık görülüyor. Burada pek çok restoran, otel ve kordon boyunca uzanan barlar mevcut.

Cadiz Müzesi (Museo de Cadiz)

Şehir müzesinde yer alan tablo seçkisi, heykeller ve sanat eserleri sayesinde limanın renkli tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Müze epey küçük olsa da, binlerce yıl önce Cadiz’in Fenikeliler tarafından keşfedilmesinden, modern zamandaki haline evrilmesine kadar bilmeniz gereken her şeyi size sunacaktır.  

Müze yaz boyunca salıdan cumartesiye 09.00-21.00 saatlerinde ve pazarları da 10.00-15.00 saatleri arasında açık ve AB vatandaşı olmayanlar için giriş 1,50 euro (yaklaşık 10 TL).

Yürüyüşe çıkın

Bu tarihi liman kenti, ancak dar sokaklarının karmaşasında kaybolursanız tam manasıyla tadına verebileceğiniz belirgin bir Latin Amerika ortamına sahip. Tren istasyonunun karşısındaki turist bilgi merkezinden, yapımı 1666’da tamamlanan Santa Domingo Manastırı’na kadar yaklaşık bir saatlik bir yürüyüşün ardından Cadiz Katedrali’ni ve Arco de la Rosa kalıntılarını görmek için Plaza de la Catedral’e gidebilirsiniz. Sonrasında, limanın ana izleme kulesi olan Torre Tavira’ya gidip, nihayet şehir merkezinin kuzeyinde gezinip ana alışveriş bölgesine gidebilirsiniz.

Flamenco gösterisi izleyin 
 

cadiz3.jpg
Cadiz'den flamenko gösterisi izlemeden dönmeyin


Endülüs’te ortaya çıkan Flamenko dansı bugün Cadiz’de hala çokça popüler. Bu yüksek enerjili dansı ve karmaşık gitar performanslarını şehrin pek çok yerinde gösterilen yerlerden birinde izleyebilirsiniz. Taberna Flamenca La Cava, 22 euroya (yaklaşık 150 TL) gerçekten özgün bir deneyim sunuyor.

Nerede kalınır?

Şehrin merkezinde 17. yüzyılda manastır olan Hotel Convento Cadiz, sonradan butik bir otele dönüştürülmüş. Kubbeli tavanı ve güzel iç avlusuyla pek çok orijinal özelliğinin korunmuş olması, onu kafanızı dinlemek için büyüleyici bir mekan haline getiriyor. Otelde çift kişilik bir odanın gecelik fiyatı 58 euro (yaklaşık 390 TL)

Son derece modern bir alternatif içinse, Genoves Park’ının yanında bulunan, güzel bir okyanus manzarası, açık yüzme havuzu ve spası olan Parador de Cadiz’i düşünebilirsiniz. Odaları aydınlık ve sahile sadece 5 dakikalık bir yürüme mesafesi uzaklıkta bulunan bu otelde çift kişilik bir odanın gecelik fiyatı 125 euro (yaklaşık 840 TL) 
 

cadiz4.jpg
Barcelo Montecastillo Cadiz'in şehir merkezinden uzakta sessiz sakin konaklama imkanı sunuyor 


Komşu il Jerez’de bulunan Barcelo Montecastillo’ysa aileler için harika bir seçenek. Gün içinde Cadiz’in merkezinde vakit geçirebilir, fakat akşam sakin Endülüs kırsalına kaçabilirsiniz. Çocukları eğlendirecek pek çok aktiviteyle birlikte rahat bir ortama sahip bu beş yıldızlı otelde çift kişilik bir odanın gecelik fiyatı 88 euro (yaklaşık 590 TL)

Nerede yenir?

cadiz5.jpg
Cadiz'in kızarmış balıkları meşhur


Şehirdeki pek çok freiduria’dan birinde kızartılmış balık denemeden kendinizi Cadiz’e gitmiş sayamazsınız. Plaza Topete’de bulunan Freiduria Las Flores kuyruğuna girin ve karışık bir tabak sipariş edin. Burası her zaman yoğun olmasına rağmen, yemekleri sizi asla hayal kırıklığına uğratmaz.

Bir diğer önemli duraksa, 20.yüzyılın dönüşünde ünlü yazarların, siyasetçilerin ve sanatçıların mekanı Cafe Royalty. Kafe, 1930’larda kapanmasından sonra şaşaalı dekorasyonu 2008’de hoş bir biçimde restore edildi. Bir sabah kahvaltısı ya da geç bir kahvaltı için buraya gelebilir ve Picatostes Gaditanos (bol yağda kızartılmış ekmek) gibi özel tatlarını denerken karmaşık tablolarını hayranlıkla izleyebilirsiniz.

Nerede içki içilir? 
 

cadiz6.jpg
Taberna La Manzanilla'da İspanyol şaraplarını tadabilirsiniz


Playa de la Caleta’nın üstünde ve bir 17.yüzyıl kalesinin yanında bulunan Quilla Sahil Barı, gün batımında sangria yudumlamak ve manzaranın tadını çıkarmak için harika bir seçenek. Eğer açsanız barda tapas menüsü de bulunuyor.

Daha hareketli bir alternatif için, duvarların flamenko ve boğa güreşi hatıralarıyla kaplı olduğu Casa Manteca’ya gidebilir ve buradaki lezzetleri deneyebilirsiniz.

Taberna La Manzanilla’ysa 1930’lardan bu yana bir aile tarafından işletilen ve bir veya iki kadeh İspanyol şarabı (sherry) deneyebileceğiniz bir mekan. Duvarlar farklı boyut ve yaşlardaki şişelerle dolu. Beyaz sherry çeşidi olan manzanilla söyleyin ve bir sandalye çekin.

Nerede alışveriş yapılır? 
 

cadiz8.jpg
Mercado Central'de İspanyol lezzetleriyle karnınızı doyurabiliriniz


Calle Columela, Cadiz’in ana alışveriş caddesi ve cadde üzerinde Zara ve Mango gibi mağazalardan, küçük butik ve hediye dükkanlarına kadar pek çok yer var. Novena, Ancha ve Compania caddeleri de görmeye değer ve sonuncusunda çok daha bohem bir hava bulabilirsiniz.

Geleneksel İspanyol yemekleri için, renkli bir kapalı yemek marketi olan Mercado Central’i deneyebilir, taze meyve ve sebzeden, tütsülenmiş et, şarap ve peynire kadar her şeyi buradan satın alabilirsiniz. Dolaşırken yemeklerden tadabilir ya da (sınırlı) oturma alanında oturup tapasın tadını çıkarabilirsiniz. Mercado Central gün içinde saat 15.00 civarında kapanıyor olsa da, eğer geç bir saatte orada olursanız çevredeki restoranlar da harika bir alternatif olabilir.

Cadiz’in mimari yapısına dair 
 

cadiz9.jpg
Cadiz Katedrali


Çarpıcı 19.yüzyıl yapısıyla liman kentinin silüetine hükmeden Cadiz Katedrali’nin altın kubbesi güneş ışığıyla parlıyor. Besteci Manuel de Falla’nın gömüldüğü mahzeni ziyaret edebilir ya da doğu kulesine çıkıp etkileyici şehir manzarasını izleyebilirsiniz. Katedral yaz boyunca pazartesiden cumartesiye 10.00-21.00 saatleri arasında ve pazarları da 13.30-21.00 saatleri arasında açık. Giriş ise 5 euro (yaklaşık 33 TL).

Seyahatle ilgili detaylar

Para birimi

Euro

Burada hangi dil konuşuluyor?

İspanyolca

Bahşiş bırakmalı mıyım?

Evet, hesabın yaklaşık yüzde 10’u kadar

Saat dilimi

Cadiz Türkiye’den bir saat geride

Cadiz’e nasıl gidebilirim?

Türkiye’den direk uçuş bulunmayan Cadiz’e çeşitli havayolu şirketiyle aktarmalı uçabilirsiniz. Alternatif olarak, Türk Hava Yolları’yla (THY) 4 saat 45 dakikalık bir sürede Malaga’ya uçabilir ve kara yoluyla 2 saat 45 dakika içinde Cadiz’e ulaşabilirsiniz.

Toplu Taşıma

Şehri yürüyerek dolaşabilirsiniz, görmek isteyebileceğiniz her şey yürüme mesafesinde

En iyi manzara

Cadiz’in resmi izleme kulesi Torre Tavira’nın tepesine bir gezi düzenleyin. Yapıyı cadde seviyesindeyken es geçebilirsiniz fakat döner merdivenlerle çatısına çıkıp, limanın panoramik manzarası ve ardındaki Atlantik Okyanusu’nu gördüğünüzde hayran kalacaksanız. Torre Tavira, mayısla eylül arasında 10.00-20.00 saatleri arasında, diğer aylardaysa 10.00-18.00 saatleri arasında açık. Buraya giriş ise 6 euro (yaklaşık 40  TL)

Bilirkişi tavsiyesi

Sahilden uzaklaşıp, Cadiz’in en batı ucunda, eski şehirle Atlantik Okyanusu arasında bulunan botanik bahçesi Genoves Parkı’nda huzurlu dakikalar geçirebilirsiniz. Burası bir ağacın gölgesinde kestiren ya da açık havada bulunan küçük kafelerden birinde yemek yiyen Cadiz sakinleriyle oldukça hoş bir ortam. Genoves Parkı gün içinde 08.00-21.00 saatlerinde açık.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/48-hours-in

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU