Zara tasarımcısı Filistinli modele attığı "nefret mesajı" için özür diledi

Moda devi, tasarımcının yorumlarını kınadığını açıkladı

Filistinli model Qaher Harhash (Iconic Management)

İspanya merkezli moda devi Zara, kadın kıyafetleri bölümünün baş tasarımcısı Vanessa Perilman'ın Filistinli model Qaher Harhash'a Instagram'da gönderdiği Filistin karşıtı mesajlar nedeniyle boykot çağrılarıyla karşı karşıya kaldı

Perilman'ın Harhash'ın Instagram hesabında paylaştığı Filistin yanlısı gönderilerden birine direkt mesajla yazdığı yorum büyük tepki yarattı. Harhash'ın ekran görüntüsünü hesabında paylaştığı Perilman'ın mesajında, "Belki halkınız eğitimli olsaydı, İsrail'in Gazze'de ödemelerine yardım ettiği hastane ve okulları havaya uçurmazlardı. İsrail, halkınız gibi çocuklara nefreti ve askerlere taş atmayı öğretmiyor" ifadeleri dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İsrail'i savunmaktan asla vazgeçmeyeceğim" diyen ünlü tasarımcı, Harhash'ı saçma medya sirkine uygun paylaşımlar yapmakla eleştirdi.

Perilman gibi moda dünyasında önemli etkiye sahip bir ismin kendisine bu kadar kaba mesajlar göndermesine çok şaşırdığını kaydeden Harhash, daha sonra Perilman'ın diğer mesajlarının ekran görüntülerini de paylaştı.

Tepkiler üzerine özür diledi

Bu mesajlarda Perilman, modelin ifadelerini Instagram'da paylaşmasına tepki gösteriyor ve çocuklarına yönelik ölüm tehditleri aldığını belirtiyor. Perilman, modele art arda attığı mesajlarda olaydan dolayı çok kötü hissettiğini ifade ederek, "Ben böyle biri değilim. Çok üzgünüm. Umarım beni affedebilirsin" diyor.

Tasarımcı bir süre sonra Instagram hesabını kapattı.  

Zara'dan açıklama: "Ayrımcılığa asla hoşgörü göstermeyiz"

Sosyal medyada Perilman'a tepkiler büyürken ünlü tasarımcının işten çıkarılması ve Zara'nın boykot edilmesi çağrıları hızla yayıldı.

Şirketten yapılan açıklamadaysa "Zara hiçbir kültüre, dine, ülkeye, ırka veya inanca saygısızlığı kabul etmez. Zara çeşitliliği içeren bir şirkettir ve herhangi bir ayrımcılığa asla hoşgörü göstermeyiz. Karşılıklı saygı yönündeki temel değerlerimizi yansıtmayan bu yorumları kınıyoruz" denildi.

Öte yandan Perilman'ın işten çıkarılabileceği yönünde bir açıklama yapılmadı.


Independent Türkçe, CNN International, NBC News

DAHA FAZLA HABER OKU