Erdoğan'ın Biden, Merkel ve Macron ile görüşmesinde sergilenen beden dili ne anlatıyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Biden, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'la bir araya geldiği görüşmelerdeki duruş, jest, mimik ve tavırlarını uzmanı yorumladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın saat 19.00'da başlayan basına kapalı görüşmesi 45 dakika sürdü. Ardından 40 dakikalık heyetler arası görüşme gerçekleştirildi / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Brüksel'de düzenlenen NATO Zirvesi kapsamında yoğun bir gün geçirdi. 

Erdoğan, öğle saatlerinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve akşam saatlerinde ise ABD Başkanı Joe Biden'la NATO Karargahı'nda bir araya geldi.

Zirve kapsamında görüşen liderlerin beden dillerini, Uzman Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı Zayim'le konuştuk.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Her iki tarafın da memnuniyet duyduğunu yansıtmaya çalıştıklarını söyleyebiliriz"

İlk olarak Erdoğan-Biden görüşmesini sorduğumuz Zayim, sözlerine beden dilinin genel vücut duruşundan yüz mimiklerine, göz temasından ses tonuna bir bütün olarak yorumlanması ve tüm bedensel hareketlerin birbiriyle uyumuna bakılması gerektiğini belirterek başladı.

NATO Zirvesi'nde iki liderin samimi bir görüntü verdiğini ifade eden Zayim, "Her iki liderin yüzünde de birbirlerine karşı gülümsemeden daha fazlasını gösteren bir gülmenin olması, bedenlerinin birbirine dönük, aralarında bir kol boyu mesafe olmasına rağmen birbirlerine sırt ve kol arkasına denk gelecek şekilde el teması ile yakın durmaya çalışmaları birbirlerinin yanında birbirlerine destek olma arzusunu taşıma ve aralarında saygı içerikli samimi bir resmiyetin olduğunu ve bu resmiyet içerisindeki samimiyet duygusundan her iki tarafın da memnuniyet duyduğunu yansıtmaya çalıştıklarını söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

 

Erdoğan- Biden ikili karşıdan NATO Zirvesi AA.jpg
Recep Tayyip Erdoğan - Joe Biden Fotoğraf: AA

 

Erdoğan ile Biden'ın elle tokalaşmak yerine yumruk tokuşturarak selamlaşmasının pandemi sürecinin gerektirdiği kural ve sorumluluklara uyulması olarak değerlendiren Burcu Yarapsanlı Zayim, ABD Başkanı'nın Erdoğan'la tokalaşmak için eğildiğini, bedeninin tamamen ona (Erdoğan) döndüğünü, el ve göz temasının aynı düzeyde (Erdoğan'a) dönük olduğunun görüldüğünü söyledi.

Zayim, "Bu duruş, Biden'ın o anda sadece Erdoğan ile ilgilendiğini ve tokalaşmak için olan fiziksel yaklaşımında samimi olduğunu yansıtmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise kendisine karşı gösterilen bu temas ve yakınlığa karşı aynı düzeyde karşılık vermek istediğini yansıtan Biden'ın el teması ile Biden'a karşı olan kendi el temasını uyumlandırmaya çalıştığı görülmektedir. Bu nedenle göz temasının el temasındaki uyuma odaklandığı da bu fotoğraf karesinde yansıyan beden dili yansımalarından biridir" ifadelerini kullandı.

Her iki liderin koyu renk takım elbise giymesinin kendilerinin güçlü duruşunu simgelediğine de değinen Zayim, "Ceket önlerinin ilikli olması, birbirlerinin güç ve liderliklerini resmi olarak da aynı şekilde kabul ettiklerine işarettir" yorumunu yaptı.

 

Uzm. Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı Zayim Mutlu Yaşam Psikoloji.jpg
Uzm. Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı Zayim / Fotoğraf: Mutlu Yaşam Psikoloji

 

"Mesafeli, resmi ve ciddi duruş göze çarpıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel'le olan fotoğraf karesini de yorumlamasını istediğimiz Burcu Yarapsanlı Zayim, ilk etapta her iki ülke liderinin de birbirine karşı mesafeli, resmi ve ciddi duruşunun göze çarptığını savundu:

Her iki lider de yüz mimikleri ve beden duruşu ile birbirlerine uyumlanmışlardır. İki ismin de yüz mimiklerindeki çok hafif gülümsemenin yanı sıra resmi ve ciddi bakışların kameraya dönük olması, aralarında resmi ve ciddi meseleler konuştuklarını ve görüşmelerinin sadece siyasi içerikli olduğuna yönelik mesaj vermeye çalıştıklarına işarettir.

Merkel Erdoğan NATO AA.jpg
Angela Merkel - Recep Tayyip Erdoğan / Fotoğraf: AA

 

"Birbirlerini görmekten memnuniyet duyduklarını yansıtan..."

Burcu Yarapsanlı Zayim'e Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron'la bir araya geldiği anlarda iki liderin vücut dilinin ne anlattığına da değindi.

O ana ilişkin fotoğraf karesi incelendiğinde her iki liderin de pandemi kuralları nedeniyle el teması yerine ellerin birbirine değmediği kol temasını tercih ettiklerini belirten Zayim, kolların birbiri içine geçmiş olmasını ise "Samimiyeti içeren kucaklaşmanın daha resmi ve ciddi boyutundaki hali" olarak niteledi. 

 

Macron- Erdoğan NATO Reuters.jpg
Emmanuel Macron - Recep Tayyip Erdoğan / Fotoğraf: Reuters

 

Psikolog Zayim, "Bu samimiyet, iki liderin birbirlerine karşı yakın duruşu, aynı anda kurdukları göz teması ve birbirlerini görmekten memnuniyet duyduklarını yansıtan neredeyse aynı orandaki gülme, mimik düzeyiyle desteklenmektedir" yorumunu yaptı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU