Stoltenberg: Çin düşmanımız değil ancak güvenlik sorunu oluşturuyor, ittifak olarak karşılık vermeliyiz

NATO zirvesi öncesi açıklamada bulunan Stoltenberg, "Çin'in bizim değerlerimizi paylaşmadığını biliyoruz. İttifak olarak karşılık vermeliyiz. Rusya ile ilişkilerimiz, Soğuk Savaş'tan bu yana en düşük seviyede" dedi

Fotoğraf: Reuters

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Liderler Zirvesi öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"Bugün transatlantik ilişkilerimizde yeni bir bölüm açıyoruz" diyen Stoltenberg, Çin ve Rusya ilişkilerine değindi.

Stoltenberg, NATO'nun Çin'in ekonomik, siyasi ve askeri yükselişine karşılık vermesi gerektiğini ve zirve sonunda yapılacak açıklamanın Beijing'e yönelik yeni stratejiyi pekiştireceğini açıkladı.

"Yeni bir Soğuk Savaş'ı Çin'le başlatıyor değiliz" diyen Stoltenberg şunları kaydetti:

Çin bize yaklaşıyor. Onları siber uzayda görüyoruz, Çin'i Afrika'da görüyoruz, ancak Çin'in kendi kritik altyapımıza büyük yatırım yaptığını da görüyoruz. Çin'in bizim değerlerimizi paylaşmadığını biliyoruz. İttifak olarak birlikte karşılık vermemiz gerekiyor. Çin düşmanımız ya da rakibimiz değil. Çin ile fırsatlar var. Çin ile iklim değişikliği ve silahların kontrolü konusunda çalışmalıyız. Ancak Çin'in askeri güçlenmesi, artan etkisi ve zorlayıcı tavırları da güvenliğimiz bakımından bazı sınamaları ortaya koyuyor. Bunlara İttifak olarak birlikte eğilmeliyiz.

"Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş'tan bu yana en düşük seviyesinde"

Konuşmasında Rusya'ya da değinen Stoltenberg, "Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş'tan bu yana en düşük seviyesinde. Bunun nedeni Rusya'nın saldırgan eylemleri. İnanıyorum ki liderler Rusya'ya yönelik 'diyalog ile birleştirilmiş güçlü savunma' şeklindeki ikili yaklaşımımızı teyit edecek" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, Rusya ile diyalog çabalarının sürdürüleceğini vurgulayarak, "Diyalog güçsüzlük değil aksine -birlikte durduğumuz sürece- bir güçlülük emaresi. ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya lideri Vladimir Putin'in görüşecek olmasını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

Afganistan'dan çekilme

NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi süreciyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Stoltenberg şunları kaydetti:

Havaalanı dahil kritik altyapıların nasıl sürdürülebilir olacağı konusunda da çalışıyoruz. NATO destek sağlamayı planlıyor. Kabil'de uluslararası bir havalimanını nasıl sürdürülebilir yapacağımız konusunda ABD ve Türkiye gibi bazı NATO ülkeleri de doğrudan diyalog içindeler. Bu hem NATO müttefikleri hem de tüm uluslararası camia için diplomatik mevcudiyet ve yardımların devamı bakımından önemli.

NATO Zirvesi'nin başlıca konuları arasında İttifak'ın gelecek 10 yılına yön verecek yol haritası hakkındaki kararlar, NATO'nun stratejik konsepti, Rusya ve Çin ilişkileri , iklim değişikliğinin güvenliğe etkisi, siber tehditler ve yıkıcı teknolojiler, Afganistan'daki NATO misyonunun sonlandırılması gibi birçok başlık bulunuyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahı, yoğun gündemle toplanacak 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını ağırlıyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU