Erkeklerin ölümsüzlüğü kadınlardan daha çok istediği ortaya çıktı

Yanıtlar, ölümsüzlük şansı sunulduğunda, kişinin "dondurulacağı" yaş tercihine göre farklılık gösterdi

(Science Photo Library)

Efsanevi rock grubu Queen 1986'da "Kim sonsuza kadar yaşamak ister?" sorusunu soran bir şarkı piyasaya çıkarmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yakın zamanda yapılan bir anket sayesinde şimdi bu sorunun cevabını, en azından ABD'li yetişkinler bakımından biliyoruz.

Teksas Üniversitesi'nden bilim insanları, 900'den fazla kişinin katılımıyla düzenlenen ankette, eğer bir ölümsüzlük hapı olsa ABD'li yetişkinlerin sadece yüzde 33'ünün bunu almak istediğini keşfetti. Çalışma, Journal of Aging Studies'te yayımlandı.

Araştırmacılar, katılımcıları yaşa göre üç gruba ayırdı. İlk grup 18-29 yaş arası gençlerden, ikinci grup 72 yaş üstü yaşlı vatandaşlardan ve üçüncü grup da yaş ortalaması 88 olan bireylerden oluşuyordu.

Her grupta çoğunluğun mutabık olduğu düşünce sonsuza kadar yaşamak istemedikleriydi. Öte yandan, teorik ölümsüzlük hapının varlığı halinde hangi yaşta "dondurulmak" istediklerine dair tercihleri bakımından en genç ve en yaşlı grup arasında farklılıklar gözlemlendi.

En genç grup 23 yaşını, en yaşlı grup ise 42 yaşını tercih etti.

Çalışmada, "Genç-yaşlı ve ihtiyar-yaşlı yetişkinler, genç yetişkinlere kıyasla sonsuza kadar yaşayacakları yaşı daha yüksek belirledi" deniliyor.

Sonsuza kadar yaşamak istediğini söyleyen en fazla kişi en genç grupta yer aldı. Bu gruptakilerin yüzde 34'ü ölümsüzlük hapını almak isteyeceklerini söyledi. Grubun yüzde 40'ı hap almak istemediğini söylerken, yüzde 26'sıysa kararsız olduğunu belirtti.

Orta yaş grubunda sonsuza kadar yaşamak isteyenlerin sayısı biraz daha azdı. Bu yaş grubundaki katılımcıların yüzde 32'si ölümsüzlük hapını almak istediğini, yüzde 43'üyse istemediğini ifade etti. Katılımcıların 4'te biriyse kararsızdı.

En yaşlı grup aynı zamanda sonsuz yaşama ilgi gösterenlerin de en az olduğu gruptu. Katılımcıların sadece yüzde 24'ü hapı almayı kabul edeceğini söyledi. Yarısından fazlasıysa (yüzde 59'u) almayacağını belirtti. Kararsız olduğunu söyleyenlerin oranıysa sadece yüzde 17 oldu.

Grupların "dondurulma" yaşı tercihi arasındaki farklar, bireylerin mevcut yaşlarına daha yakın bir yaş tercih edebildiklerinde ölümsüzlük fikrine daha açık yaklaşabileceğini gösteriyor.

Yanıtlardaki farklılıklar cinsiyetler arasında da görüldü. Kadınlara kıyasla hapı alacağını söyleyen erkeklerin sayısı daha fazlaydı. 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre ABD'de yetişkinlerin mevcut ortalama yaşam süresi 78,7 yılken, kadınlar ortalama daha uzun yaşıyor.

Çalışmada, "Yaşlanmayı etkin biçimde durduran bir ömür uzatma tedavisi olsaydı, genç yetişkinler bu tedaviyi muhtemelen, yaşlı grupların sonsuza kadar yaşamak için tercih ettiklerini söyledikleri yaşlara ulaşmamak için tercih edebilirdi" sonucuna varıldı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU