Sedat Peker'in açıklamaları Suriye'den de takip ediliyor... Suriye'nin eski Ankara Büyükelçisi, avukatları dava açmaya çağırdı

Suriyeli gazeteciler Kassarjian ve Sultan, Sedat Peker'in Suriye'ye silah gönderildiğine ilişkin iddialarının bu ülkedeki yansımalarını anlattı. Suriye'nin eski Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan ise avukatlara "Türkiye'ye dava açın" çağrısında bulundu

Sedat Peker'in Suriye'ye dair iddiaları ülkenin başkenti Şam'da da takip ediliyor / Fotoğraf: YouTube / Wikipedi

Organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla bir dönem cezaevinde hükümlü olarak kalan Sedat Peker'in videolarında dile getirdiği iddialar, tartışılmaya devam ediyor.

Ancak bu iddialar yalnızca Türkiye'de değil, farklı ülkelerde de dikkatleri çekmeye başladı.

Bunlardan biri de Suriye. Peker, videolarında Suriye'ye dair iddialar da bulunuyor.

Videoların birinde Kolombiya ile Venezuela'dan Türkiye'ye gelerek Ortadoğu ülkelerine de giden kokain ticaretinin önemli noktalarından birinin Suriye'nin Lazkiye Limanı olduğunu ileri sürmüştü Peker.

Peker bu konuda, Lazkiye şehrinin kuzeyindeki Türkmendağı bölgesinde Suriye rejimine karşı savaşan Türkmen savaşçılara askeri ekipman gönderdiği sırada güvenlik şirketi SADAT'ın da konvoyuna başka tırlar ekleyerek Nusra Cephesi'ne silah verdiğini iddia etmişti.

Peker'in bu iddiası, SADAT tarafından yalanlanmıştı. SADAT açıklamasında herhangi bir silah gönderilmediği öne sürülmüştü.

Peker, yaptığı bir başka açıklamada ise Türkmendağı'ndaki Türkmen savaşçılara ekipman gönderilmesi olayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeğeniyle evli olduğunu belirttiği iş insanı Serdar Ekşioğlu'nun da olduğunu iddia etti.

nidalelçi.jpg
Nidal Kabalan / Fotoğraf: facebook.com/nidal.kabalan

 

Eski Ankara Büyükelçisi Kabalan'dan "Dava açın" çağrısı

Bu açıklamaların ardından 2009 ile 2011 yılları arasında Suriye'nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan eski gazeteci Nidal Kabalan, Facebook hesabından bugün (7 Haziran 2021 Pazartesi günü) yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

Şu anda Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bulunan Türk mafya lideri Sedat Peker, bu kez iş adamı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeğeniyle evli olan Serdar Ekşioğlu'nun Suriye'deki terör örgütlerine silah gönderdiğini söylüyor. Bunu da kanıtlamak için bir görüntülü telefon görüşmesinin kaydını yayınlıyor. Bugüne kadar, ülkemizde teröre destek verenlerin suçlarını ispatlayacak en açık delil olabilir. Bu delil ile birlikte teröristlere destek verenlerin yargılanması için dava açabiliriz. Baroyu şehitlerin ve yaralıların kanına saygı göstermek için hızlı harekete geçip onların hakkında ceza davası açmaya çağırıyorum.

kabalanalıntı.jpg
Kabalan'ın Suriyeli avukatları Türkiye'ye dava açmaya çağırdığı mesajı / Görsel: facebook.com/nidal.kabalan

 

sarkis.jpg
Sarkis Kassarjian / Fotoğraf: facebook.com/sarkis.kassargian

 

"Şam'da en çok konuşulan ifşanın sistemin içinden gelmesi"

Peki Peker'in iddiaları Suriye kamuoyunda nasıl yankı buluyor.

Bu soruyu Suriye'nin başkenti Şam'da yaşayan gazeteci Sarkis Kassarjian'a sorduk.

Kassarjian, Peker'in açıklamalarının Şam'da da konuşulduğunu kaydetti. 

"Ancak Sedat Peker yeni bir bilgi aktarmadı" diyen Kassarijan, "Şam'ın her zaman söylediği şeyi söyledi. Şam yönetimi de Türkiye'nin Nusra Cephesi'ne ve örgütlere lojistik destek aktardığını söylüyordu. Ancak Şam'da en çok konuşulan bu ifşanın sistemin içinden gelmesi. Çünkü Şam ve Suriyeliler için Sedat Peker iktidarın bir ayağı. Yalnızca onun için Peker'in açıklamalarını biraz önemsiyorlar" diye konuştu. 

 

somer.jpg
Somer Sultan / Fotoğraf: facebook.com/somersultan

 

"Peker'in açıklamaları Şam'ın iddialarıyla örtüştüğü için etki yaratmadı"

Suriye'nin Lazkiye şehrinde yaşayan gazeteci Somer Sultan da Peker'in Suriye'ye gönderildiği iddia edilen silahlarla ilgili açıklamaların büyük etki oluşturmadığı görüşünde. 

Sultan'a göre aynı iddialar yıllardan beri Şam yönetimi tarafından zaten dile getiriliyor. 

"Uluslararası dava açma ihtimalleri tartışılıyor"

Sultan, buna karşın açıklamaların Suriye açısından yeni olan yönünün daha önce adı pek duyulmamış insanların silah göndermekle suçlanması olduğunu kaydederek, bu konuda şunları söyledi:

Serdar Ekşioğlu, Murat Sancak gibi isimlerin savaşla ilgisi olduğu yönünde bilgi yoktu daha önce. Bundan dolayı Suriye'de, resmi düzeyde olmasa bile, halk nezdinde uluslararası dava açma ihtimalleri tartışılıyor. Bildiğim bir iki örnek var, bazı yaralılar, şehit düşen asker aileleri kişisel olarak dava açma imkanlarını soruyor. Suriye'nin son Türkiye büyükelçisi Nidal Kabalan da Ekşioğlu videosu sonrası Facebook sayfasında Avukatlar Sendikası'na dava açması için çağrıda bulundu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU