Karar yazarı Demir: Eriyen maaşları enflasyon zammı kurtarmaz

"Bu maaş artışları gerçekten satın alma gücündeki kaybı telafi ediyor mu?"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesinin ekonomi yazarlarından Oğuz Demir, Türkiye’de sürekli yapılan zamların, yılda bir kez yapılan maaş artışı karşısında eridiğini belirtti.

Oğuz Demir, bugünkü “Eriyen maaşları enflasyon zammı kurtarmaz” başlıklı yazısında ülkede son zamanlarda doğalgaz ve elektrik gibi kalemlerde yapılan zamları hatırlattı.

Türkiye’de çalışan grubun büyük çoğunluğunun yılda sadece bir kere zam aldığını da anımsatan Demir, “Peki bu maaş artışları gerçekten satın alma gücündeki kaybı telafi ediyor mu?” diye sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demir, yazısında asgari ücretli bir kişinin maaşında yaşanan erimeyi de hesapladı ve duruma çözüm önerileri olarak şunları yazdı:

Birinci çözüm ücretleri de fiyatlar gibi daha sık artacak şekilde tasarlamak. Buna günümüz teknolojisi izin veriyor. Tereyağından kıl çeker gibi, bir karmaşa oluşmadan bu uygulamaya geçilebilir. Her ay enflasyon kadar otomatik ücret artışı yaparak, dönem sonunda da büyüme oranına paralel bir refah zammı uygulayarak çalışanı korumak mümkün.

Yok eğer bunu yapmak zor geldi ise ikinci yöntem de yukarıda hesapladığım altı ay için yaşanan kayba yönelik zam dönemlerinde gerçekleştirilecek tek seferlik telafi ödemeleri ve yine refah zammı uygulaması olacaktır.

Böylelikle fiyat artışlarının daha sık olmasından kaynaklanan gelir kaybı telafi edilmiş olacaktır. Buna ek olarak da zam dönemlerinde enflasyonla birlikte ekonomik büyüme oranı kadar bir refah zammı yapılması çalışanın da büyümeden pay alabilmesinin önünü açacaktır! Yapılabilir mi? Eğer gerçekten gelir dağılımını daha adil yapmak, çalışanı, emekliyi ve dar gelirliyi korumak gibi bir derdiniz varsa bal gibi yapılır! Özel sektörü bilemem ama en azından devlet hiç olmazsa emekliler için bu uygulamaları kolaylıkla yapabilir!

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU