İran'da cumhurbaşkanı adayları arasında rekabet kızıştı

İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 7 aday bulunuyor. Adayların 5’i muhafazakar, 2’si ise reformist kimliğiyle tanınıyor

İki İranlı cumhurbaşkanı adayları arasındaki tartışmayı izliyor. (AFP)

İran’da bu ay yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri çerçevesinde adaylar bir televizyon programında birbirlerine sert eleştirilerde bulundu. Reuters’in aktardığına göre, adaylar birbirlerini vatana ihanet ve üç yıl önce ABD tarafından uygulanan yaptırımlarla zayıflayan ekonomiyi yürütme noktasında gerekli bilimsel yetkinliğe sahip olmamakla suçladı.

Beş muhafazakar aday sekiz yıllık iktidardan sonra giden ılımlı Hasan Ruhani’nin cumhurbaşkanlığını eleştirirken, ılımlı aday eski Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Hemmati, muhafazakarları Batı ile gerilimi körüklemekle suçlayarak, bu durumun İran ekonomisini daha da bozduğunu söyledi.

18 Haziran’da yapılması planlanan seçimlere hazırlık noktasında gerçekleştirilen 3 münazaranın birincisinde, eski Devrim Muhafızları Genel Komutanı Muhsin Rızai, ılımlı aday Hemmati’yi ABD yaptırımlarına tamamen boyun eğmekle suçladı. Hemmati’nin vatana ihanetten yargılanması gerektiğini söyledi.

Rızai televizyonda 3 saat boyunca yayınlanan bir tartışma programında, “Cumhurbaşkanı olursam Hemmati ve Ruhani hükümetinde bulunan diğer bazı yetkililere yaptırımlar uygulayacağım, ülkeden çıkışlarını yasaklayacağım. İhanetlerini mahkemede kanıtlayacağım” dedi.

Rızai’nin açıklamalarının ardından Hemmati, önde gelen muhafazakar adaylara ve İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi’ye şaka yollu şu soruyu sordu: “Sayın Reisi, bu programdan sonra hakkımda herhangi bir adli işlem yapılmayacağına dair garanti verir misiniz?”

Muhafazakarların çoğunlukta olduğu İran Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin (Şurayi Nigehban AKK) önde gelen adayların adaylıklarını kabul etmemesi sonucu, seçimlere katılımın düşük olması bekleniyor.

İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 7 aday bulunuyor. Adayların 5’i muhafazakar, 2’si ise reformist kimliğiyle tanınıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU