Çin, ABD'li gazeteciyi hedef aldı: "Irak'ta nükleer silah yalanını yazan da bu isimdi"

Gordon, Irak’ta nükleer silah bulunduğu yönünde sonradan yanlış olduğu ortaya çıkan bilgileri ilk haberleştiren isimlerdendi

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vang, Vuhan laboratuvar sızıntısı teorisiyle ilgili iddialara tepki gösterdi (Reuters)

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Venbin, Kovid-19'un kökeninin Vuhan'daki laboratuvar sızıntısı olduğu teorisini yeniden gündeme getiren The Wall Street Journal makalesinin yazarlarından Michael R. Gordon'ın Irak işgali öncesi nükleer silah hikayesini yazan gazetecilerden biri olduğunu söyledi.

The Wall Street Journal'da yayımlanan ve Michael R. Gordon'ın da yazarları arasında yer aldığı makalede, Vuhan Viroloji Laboratuvarı'nda çalışan üç kişinin ilk Kovid-19 hastasının tespit edildiği Aralık 2019'dan önce hastalandığı iddia edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin Dışişleri Bakanlığı ise ABD istihbarat verilerine dayandırılan ve laboratuvar sızıntısı teorisini yeniden tartışmaya açan iddianın "tamamen yanlış" olduğunu belirterek habere sert tepki göstermişti.

Bakanlık sözcüsü Vang Venbin, dün düzenlediği basın toplantısında makalenin yazarlarından Gordon'ın Irak işgaline yol açan nükleer silah iddiasını da o dönem sık sık haber yaptığına dikkat çekti. Vang, "Amerikalı gazeteci Michael R. Gordon 19 yıl önce doğrudan Irak Savaşı'na yol açan Irak'ın 'nükleer silah edinme girişimi' hakkında doğrulanmamış kaynaklara atıfta bulunarak yanlış bilgiler uyduran muhabir" dedi.

Çinli yetkili, "Şimdi aynı kişi benzer şekilde anonim bilgileri yanlış bir şekilde alıntılayarak, güvenirliğin sınırlarını zorlayan Vuhan laboratuvar hipotezini abartıyor" diye konuştu.

The Wall Street Journal'ın ulusal güvenlik muhabiri olan Gordon, öncesinde 30 yıldan uzun süre The New York Times'ta muhabir olarak görev yapmıştı. Gordon, Irak'ta nükleer silah bulunduğu yönünde sonradan yanlış olduğu ortaya çıkan bilgileri ilk haberleştiren isimlerdendi.

8 Eylül 2002'de Gordon'ın Judith Miller'la kaleme aldığı "ABD'ye göre Saddam Hüseyin nükleer bomba parçası arayışını hızlandırdı" başlıklı haber tartışma yaratmıştı. The New York Times, 2004'te Irak işgali haberlerini değerlendirdiği bir yazıda, isimsiz kaynaklara dayandırılan söz konusu haberi sorunlu bir gazetecilik örneği olarak nitelemiş ve daha dikkatli olunması gerektiğini kabul etmişti.


Independent Türkçe, RT, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU