Hisarcıklıoğlu: Çevreyi kirletmeye dayalı büyüme modelleri artık sürdürülebilir değil

Hisarcıklıoğlu mesajında, "Daha yaşanabilir yarınlara uyanmak için elimizi taşın altına sokmalı, sanayimizi dönüştürmeli ve çevre dostu atılımlarda bulunmalıyız" dedi

Fotoğraf: AA

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "5 Haziran Dünya Çevre Günü" nedeniyle bir mesaj yayımladı.

İklim değişikliğinin etkilerinin çok yoğun hissedildiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını koşullarında yaşanan sürecin çevreyi korumanın tercihten ziyade, zorunluluk olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirtti.

Aşırı hava olayları ve çok yüksek sıcaklık artışı, kuraklık, su seviyesinin yükselmesi gibi olayların çevresel, ekonomik ve sosyal boyutta çok yıkıcı etkileri olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Birleşmiş Milletler tarafından 5 Haziran olarak kabul edilen ve her yıl kutlanan Dünya Çevre Günü'nün 'ekosistem restorasyonu' olarak belirlenen bu yılki teması, bu olumsuz gidişatı tersine çevirme yolunda son derece anlamlı bir mesaj vermektedir. Karbon bazlı ve çevreyi kirletmeye dayalı ekonomik büyüme modelleri artık sürdürülebilir değildir, yeşil dönüşüme hazır olmak gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

Daha yaşanabilir yarınlara uyanmak için elimizi taşın altına sokmalı, sanayimizi dönüştürmeli ve çevre dostu atılımlarda bulunmalıyız. En temelinde; yaşam tarzımızı değiştirmeli, atıkları değerlendirme yolunu seçmeli, geri dönüşümü ve geri kazanımı hayatımızın merkezine almalıyız. Sürdürülebilir üretim ve tüketim modeli benimsemeliyiz. Mobilite konusunda çevre dostu yatırımları desteklemeli; elektrikli araçların kullanılmasıyla, doğanın ve çevrenin korunmasına katkı veren bir ulaşım sistemi kurmalıyız. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU