Davutoğlu: Cumhuriyet tarihinin en faizci lideri bugünkü Cumhurbaşkanıdır

Partisinin Yalova 1. Olağan İl Kongresinde konuşan Ahmet Davutoğlu, bugünkü iktidarın Cumhuriyet tarihinin en faizci hükümeti olduğunu söyledi

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin Yalova 1. Olağan İl Kongresinde konuşuyor / Fotoğraf: Youtube

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin Yalova 1. Olağan İl Kongresinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yalova için “Çınar Şehir” ifadesini kullanan Davutoğlu, Yalova’nın ağır sanayi merkezi yapılması yerine doğal güzelliklerinin korunduğu bir şehir olarak kalması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, Yalova’nın tarım, turizm, ticaret ve eğitim konusunda geliştirilmesi gerektiğini belirterek, “3 harfli marketlerin esnafı yok etmesine izin vermemeliyiz” diye konuştu.

"Hem akıllarını yitirdiler hem vicdanlarını"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kanal İstanbul'u indadına yapacaklarını söylediğini hatırlatan Davutoğlu, Marmara'da yaşanan deniz salyası (müsilaj) tehlikesine dikkat çekerek, "Devlet yönetmek inadına yapılan bir iş değildir. Devlet yönetmek akılla, bilgiyle ama en önemlisi vicdanla yapılan bir iştir. Maalesef bugün başta Cumhurbaşkanı olmak üzere hem akıllarını yitirdiler, bilgileri zaten yoktu, vicdanlarını da yitirdiler" diye konuştu.

Kendisi görevdeyken Kanal İstanbul konusunda Erdoğan'ı birkaç kez uyardığını tekrarlayan Davutoğlu, "Marmara ve tabii ki Yalova gözümüzün nuru gibi korumamız gereken ecdadın bir emanetidir" dedi.

"Buradan suç duyurusunda bulunuyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kanal İstanbul ile ilgili temelin haziran ayı sonunda atılacağını açıkladığını söyleyen Ahmet Davutoğlu, partisinin oluşturduğu gölge kabinenin bu konuyu incelediğini belirterek şöyle konuştu:

"Bu proje bir hukuki skandala imza atılacak projedir. Çünkü yapım ihalesi yok. Küçük ölçekli deplase ihalesi var. Bunu Kanal İstanbuyl'un üzeridneki köprü ihalesine dönüştürüyorlar. Bu bir suçtur. Yapım ihalelerinde eğer projenin mahiyeti yükselmişse ya da değeri yüzde 20 yükselmişse yeni ihale yapılması gerekir.Şimdi bunlar bir suç işliyorlar. Bütün müjdleri tükettiler, ülkenin gündemini değiştirmek için Cumhurbaşkanı 'Haziran'da kazma vuracağız' diyor. Suç işliyor. Bürokratlar da suç işler. O firmaya da açıktan söylüyorum, bir gün Türkiye'de hukuk yeniden egemen olduğunda hesabını verirler. Buradan Kanal İstanbul'a yatırım yapacak bütün firmalara da bu hukuksuzluğun içinde bulunmayın diyorum" 

Davutoğlu, olası bri depremü, savaş veya terör saldırısı durumunda Kanal İstanbul'un güvenlik riski yaratacağını söyledi. Erdoğan'ın Kanal İstanbul'un iki yanına iki şehir kurulacağını açıkladığını söyleyen Davutoğlu, "Bunlar arsaya baktığında doların yşilini görür. Biz ise vatan toprağına baktığımızda yeşili görürüz, maviyi görürüz ve o vatan toprağının bize emanet olduğunu biliriz" dedi.

"Cumhuriyet tarihinin en faizci lideri"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın enflasyonla faiz arasında kurduğu ilişki nedeniyle son 6 ayda 3 Merkez Bankası başkanı gördüğünü ve bu gidişle yakında yenisnin de görüleceğini kaydeden Ahmet Davutoğlu, Erdoğan'ın televizyon programında Merkez Bankası başkanının faiz indirimi konusunda uyardığını söylediğini, MB Başkanı'nın da 'düşürmeyeceğiz' demek yerine 'sıkı para politikası uygulayacağız' dediğini hatırlatarak, "Ne yapacağınızı doğru dürüst söylesenize. Niye Türkiye'nin ekonomi kaderini bir kişinin cehaletine bırakıyorsunuz. Faizi düşüreceğiz diye diye bizden yüzde 7'den aldığı faizi yüzde 19'a çıkardı daha da yukarı çıkıyor. Faiz her düşecek dedğinde yükseliyor. Bir de manevi değerlerimizi buna alet ediyor. Eğer Türkiye Cumhuriyeti'nin en faizci lideri, en faizci bakanlar kurulu varsa, o bugünkü bakanlar kuruludur. En faizci lider de bugünkü cumhurbaşkanıdır. Türkiye'de hiçbir dönem faizler dünya ortalamasının 17-18 katı olmamıştır" diye konuştu.

"Dünyanın en pahalı televizyon programı"

Erdoğan'ın televizyondaki iki saatlik konuşmasının Türkiye ekonomisine 90 milyar TL'ye malolduğunu savunan Davutoğlu, "Dünyanın en pahalı televizyon programı. O ne zaman konuşsa dolar fırlıyor, Türk Lirası eriyor. Kimlere ne kazandırdılar" dedi.

"Siz gideceksiniz, biz geleeğiz"

İktidarın kendi partilerine her türlü baskıyı yaptığını belirten Davutoğlu, "Korkularının sebebini biliyoruz. Korkunun ecele faydası yok. Görünen dağın ırağı olmaz. Siz gideceksiniz, biz geleceğiz allah'ın izniyle" diye konuştu.

Afyonkarahisar'ın Güney Beldesi'nde Gelecek Partisi aday çıkarana kadar AK Parti'nin kesin kazancağı gözüyle baktığını ancak kendilerinin aday  çıkarması ile birlikte Güney'e bakan akını olduğunu savunan Davutoğlu, "Bir eski bakan 'Netanhayu buraya bakıyor' dedi. Bir başka vekil 'gerekirse para verin bizi ite köpeğe muhtaç etmeyin' dedi. Onlar rüvet alabilir, mafyadan maaş alabilir. Bu ülkenin topraklarını 3-5 müteaahide peşkeş çekebilir. Ama bu milletin oyu satılık değildir" dedi.

"Mafyadan 10 bin dolar alan milletvekili kim?"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bir siyasetçinin Sedat Peker'den her ay 10 bin dolar aldığı yönündeki iddiası konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sessiz kaldığını söyleyen Davutoğlu, "Eğer AK Parti'nin onurunu düşünmüyorsanız, İstiklal Savaşı'nı yürütmüş olan ve 15 Temmuz'da kahrmanca direnen gazi meclisin onurunu düşünün ve kimse o milletvekili gereğini yapın" şeklinde konuştu. 

Erdoğan'ın "Böyle bir olay yoktur" demediğini belirten Davutoğu, "Diyemiyor. Çünkü biliyor, var bu olay" dedi. Davutoğlu, Devlet Bahçeli ve Doğu Perinçek sahip çıkmasaydı, Erdoğan'ın da Soylu'ya sahip çıkmayacağını savundu.

 "Konuşmamızdan korkuyorlar"

Geçmişte benzer iddialar üzerine olayın üzerin gidildiğini hatırlatan Ahmet Davutoğlu, iddialarla ilgili olarka TBMM önünde yaptıkları basın açıklamasına izin verilmek istenmediğini belirterek şöyle konuştu:

"Bir eski Başbakan olarak kırmızo halılar üzerinde -şimdi turkuaz oldu- girdiğim Meclis'in önünde, daha önce bana milletvekli, bakan ve başbakan olarak selam duran polisler bu sefer benim orada konuşmamı engellemeye çalıştı. Yaralananlar, darp edilenler oldu. Çünkü hakikatleri konuşmamızdan korkuyorlar" 

FETÖ ile ilgili bütün şirketlerin Hazine'ye irat kaydedilmesi gerekirken bu şirketlerin birilerin peşkeş çekildiğini savunan Davutoğlu, "Bunlar savaş zengini. Ne işi var Mehmet Ağar'ın marinanın üzerinde. Nitekim Soylu'da istifa etsin' dedi. Sonra istifa etti. 'Biz olmasaydık oraya mafya çökecektik' ne demek? Mafyanın varlığını ve hukuk düzeninden üstün olduğunu tiraf ediyor ve Cumhurbaşkanı susuyor. Bu nasıl bir zillettir" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, konuşmasında bir kez daha erken seçim talebini yeniledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU