Çinli blog yazarı, ölen askerleri "karaladığı" suçlamasıyla hapis cezası aldı

Şubat 2021'de Çin, Hindistan ordusuyla Haziran 2020'de çıkan bir çatışmada 4 askerinin öldüğünü açıklamıştı

Çin askerleri, 2017’de Hong Kong’daki bir askeri etkinlikte (Reuters)

Çinli bir blog yazarı, geçen yıl Hindistan'la yaşanan bir çatışmada hayatını kaybeden Çinli askerleri karalamaktan 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Çin'in doğusundaki Jiangsu eyaletine bağlı Nanjing'de bir mahkeme, 38 yaşındaki Qiu Ziming'e yazılarının “olumsuz etkisine" değinmek için 10 gün içinde ulusal medya aracılığıyla kamuoyuna açık bir şekilde özür dileme talimatı da verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Qiu, çevrimiçi olarak "Labixiaoqiu" adıyla biliniyor ve Çin'deki sosyal medyada 2,5 milyondan fazla takipçiye sahip. Qiu, 19 Şubat'taki bir Weibo gönderisinde, 2020 yazında Galvan Vadisi'nde Hindistan ordusuyla yaşanan bir çatışmada ölen 4 Çinli asker hakkında yanlış bilgiler yayımlamakla suçlanıyordu.

Qiu, olayla ilgili yorumları nedeniyle yetkililer tarafından hedef alınan birkaç blog yazarından biriydi. Resmi ölü sayısını sorgulamış ve ayrıca hayatta kalanlar arasında bir birlik komutanının da olduğuna işaret ederek olası bir özel muamele imasında bulunmuştu.

Gönderisinden bir gün sonra blog yazarı gözaltına alınmış, Weibo hesabıysa en az bir yıl süreyle askıya alınmıştı.

Hindistan ve Çin, Mayıs 2020'den beri bir sınır anlaşmazlığı yaşıyor. O yılın haziran ayında sınırda iki taraf arasında yakın mesafede gerçekleşen çatışmada 20 Hint askeri ölmüş, Çin de bilinmeyen bir sayıda kayıp vermişti.

Sonrasında Çin, Şubat 2021'de çatışmada 4 kayıp verdiğini ilk defa kabul etmiş, Rus medyasıysa Çin'in kayıplarının 40'ın üzerinde olduğunu bildirmişti.

Mahkeme, salı günü yaptığı açıklamada Qiu'nun gönderisinin "kahramanların ve şehitlerin itibarını ve onurunu çiğnediğini" ifade etti.

Çin devlet medyasına göre, mahkeme Qiu'nun suçunu itiraf ettiğini ve asla tekrar etmeyeceğine söz verdiğini kabul ettiği için verilen ceza "hafifti". Blog yazarı hakkında, şehitleri karalamak ve polise saldırmak dahil yaklaşık iki düzine maddeden dava açılmıştı.

1 Mart'ta blog yazarı, Çin devlet televizyonu CCTV tarafından yayımlanan bir prime time programında, yanlış davranışı için açıkça özür dilemişti.

Qiu, "Kendimden çok utanıyorum ve çok üzgünüm. Davranışım vicdanın yok edilmesiydi” ifadelerini kullanmıştı.

Blog yazarı, yakın zamanda yürürlüğe giren yeni bir ceza hukuku değişikliği uyarınca mahkum edildi.

Değiştirilen yasaya göre “kahramanlara ve şehitlere hakaret eden, iftira atan veya onları karalayan” bir kişi üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU