Amazon bazı işe alımlarda marihuana testini kaldırdı

ABD Ulaştırma Bakanlığı tarafından denetlenen birimlere başvuru yapan kişilere test uygulanmaya devam edilecek

28 Mayıs’ta New York Eyalet Meclisi’nde alınan kararla marihuana kullanımı suç kapsamından çıkarılmış, böylelikle ülkede keyif amaçlı esrar kullanımını serbest bırakan eyalet sayısı 15’e çıkmıştı (Reuters)

E-ticaret devi Amazon, ABD'deki bazı işe alımlarda adayların marihuana kullanıp kullanmadıklarına ilişkin test uygulamasını kaldıracaklarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'de marihuana kullanımının serbestliği eyalet yasalarına göre değişiyor ve keyif amaçlı ya da tıbbi amaçlı tüketimlerde farklı kurallar uygulanıyor. Fakat marihuana ülke çapında federal düzeyde yasadışı kabul ediliyor.

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden, marihuananın federal düzeyde suç sayılmamasına yönelik adımlar atılacağını belirtmiş, bu yöndeki tasarılara desteğini açıklamıştı.

Marihuananın kontrollü maddeler kategorisinden çıkarılmasını ve ülke genelinde serbest hale getirilmesini öngören 2021 Marihuana Fırsatı, Yeniden Yatırımı ve Kayıttan Silme tasarısının (Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement -MORE) yasalaştırılmasına ilişkin ülkede tartışmalar sürüyor.

Federal düzeyde yasak olduğundan marihuanaya serbestlik tanımayan Amazon'un küresel tüketici biriminin başındaki Dave Clark, şirketin artık çalışmaları destekleyeceğini duyurdu.

Clark, "Geçmişte, birçok işveren gibi biz de marihuana kullanımı testinde pozitif çıkan çalışanların Amazon'da yer almasına izin vermedik. Ne var ki, ABD'deki kanunların gidişatını da göz önünde bulundurarak, tutumumuzu değiştirdik" dedi.

Öte yandan karar değişikliği, Amazon'a açılan bir davanın da ardından geldi. New York'ta yaşayan bir kişi, martta Amazon'a iş başvurusunda bulunmuş fakat marihuana testinden geçemediği için işe alınmamıştı. Bunun üzerine iş başvurusu yapan kişi, New York eyaletinde bu tür testlerin yasak olmasına rağmen şirket tarafından uygulandığını belirtmiş, eyalet yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Amazon'a dava açılmıştı.

Clark, "Umarız diğer işverenler de bize katılır ve siyasetçiler yasayı hızla hayata geçirir" dedi.

Öte yandan, şirket diğer uyuşturucu maddeler için test yapmaya ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından denetlenen birimlere yapılan başvurularda marihuana testlerini uygulamaya devam edecek.



Independent Türkçe, DW, Reuters

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU