Sinema salonlarının açılışı 1 Temmuz'a ertelendi

Normalleşme kapsamında 1 Haziran gününden itibaren sinema salonlarının açılmasına izin verilmişti

Son yayımlanan genelge ile sinema salonlarının 07.00-21.00 saatleri arasında çalışması ve yüzde 50 kapasite sınırlamasıyla film gösterimi yapması şartı getirilmişti / Fotoğraf: AA

Salgından en fazla etkilenen sektörlerden olan sinema salonlarının açılış tarihi 1 Temmuz’a ertelendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kararın ardında bir açıklama yapan Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği (SİSAY) salon kiralarına yönelik hukuki anlaşmazlıklar çıkabileceği ve sektörün uluslar arası film alımı, gösterim planlaması gibi nedenlerle açılışın 1 Temmuz’a ertelenmesini talep etmişti.

Erteleme talebi gerekçesine ilişkin SİSAY Genel Sekreteri Fevzi Genç, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, sektörün açılmasını istediklerini ancak uluslararası planlamaya zaman verilmesini istediklerini vurguladı.

“Kiralık olan salonlar, AVM içindeki salonlarda kira uyuşmazlığı oluşabilir”

Salonların açılışına izin verilmesiyle, mücbir sebep halinin ortadan kalkacağını, salonları kira olan işletmeciler için kira yükümlülüğü, hatta bazı AVM salonlarında açılmadıkları gün için cezai şart gibi unsurlarla karşılaşmanın sözkonusu olabileceğini belirten Fevzi Genç, bu hukuki durumun ortaya çıkmaması için resmi kararla 1 Temmuz’a ertelemeyi talep ettiklerini vurguladı.

Fevzi Genç, isteseler dahi film planlama, uluslararası koordinasyon nedeniyle yetişmelerinin mümkün olmadığını vurguladı.

Sektörün taleplerinin ardından İçişleri Bakanlığı bir genelge yayımlayarak, sinema salonlarının faaliyete başlamasının 1 Temmuz’a erteledi.

Genelgede, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ve sektör temsilcileriyle yapılan görüşmeler sonucunda sinema salonlarının faaliyetlerine dair kısıtlamanın bir müddet daha devam etmesine yönelik alınan talepler ile salgınla mücadele tedbirlerinde devamlılığının sağlanması hususu göz önünde bulundurularak sinema salonlarının faaliyetlerine 01 Temmuz 2021 tarihine kadar ara verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir” denildi.

Genelge doğrultusunda il ve ilçelerin Umumi Hıfzıssıhha Kurulları karar alacak. Sinema salonlarının 07.00-21.00 saatleri arasında çalışması ve yüzde 50 kapasite (bir koltuk dolu bir koltuk boş) sınırlamasıyla film gösterimi yapması şartı getirilmişti.

Vergi indirimlerinin süresi 2 ay daha uzatıldı

Öte yandan salgınından etkilenen ekonomik faaliyetlere destek sağlanması amacıyla çok sayıda hizmet kolunda katma değer vergisi (KDV) oranlarında 31 Mayıs 2021'e kadar geçerli indirimli oranların süresi 31 Temmuz 2021'e kadar uzatıldı.

Bu kapsamda kültürel faaliyetler, sinema-tiyatro, opera, operet, bale, müze giriş ücretleri, kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark giriş ücretleri için yapılan KDV oran indirimleri, temmuz sonuna kadar uzatıldı.

Ayrıca, 31 Temmuz'a kadar sinema biletleri üzerinden alınan yüzde 10 oranındaki eğlence vergisinin oranı da sıfır olarak uygulanacak.

 

Independent Türkçe, Dünya, AA

DAHA FAZLA HABER OKU