Kabine "normalleşme" gündemiyle toplanıyor: Masada hangi maddeler var?

Toplantıda, 1 Haziran'dan itibaren başlayacak normalleşme sürecinin adımları belirlenecek. Masada, kafelerin açık alanlarının açılması, sokağa çıkma saatlerinin esnetilmesi gibi maddeler yer alıyor

Fotoğraf: AA

Bugün gerçekeşecek kabine toplantısı sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Haziran'dan itibaren geçilecek normalleşme süreciyle ilgili yeni kararları açıklaması bekleniyor.

Kabine toplantısında 1 Haziran sonrası salgına karşı hangi tedbirlerin uygulanmasına devam edeceği ve hangilerinin kaldırılacağı belirlenecek.

Toplantıda kafe ve restoranların kişi sınırlaması ile açılması, düğünlere belirli kurallar içerisinde izin verilmesi, sokağa çıkma kısıtlamasının esnetilmesi ve açık havada maske zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin konuların gündeme gelmesi bekleniyor.

Kafe ve restoranlar

Vaka sayısındaki düşüşün sürmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte 1 Haziran'dan itibaren kafe ve restoranların açık alanlarının yeniden faaliyete geçmesi bekleniyor. Söz konusu işletmelerin hangi tedbirlerle faaliyete geçebileceği ise toplantıda belirlenecek.

Bu noktada sokağa çıkma kısıtlamasının da esnetilmesi, hafta içi akşam saat 21:00'a kadar olan yasağın 24:00'a kadar uzatılması, haftasonu uygulananan yasağın ise kaldırılması toplantıda görüşülecek.

Kabine toplantısında , düğün salonlarının belli sayıda misafir ağırlamak şartıyla açılabileceği gündemde. 

Spor salonları, halı sahalar, yüzme havuzları ve kıraathanelerin yarından itibaren açılmasına dönük karar çıkması da öngörülüyor.

Maskeler çıkartılacak mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilerleyen dönemlerde 2 metrelik mesafe şartıyla maskenin çıkartılabileceğini söylemişti. 

Bu açıklamanın ardından bugünkü kabinede turizm sezonunun açılmasına paralel olarak park, bahçe ve sahil gibi açık alanlarda mesafeli şekilde maskesiz dolaşma kararının alınabileceği belirtiliyor.

Telafi eğitimler

Eğitim alanında atılacak adımlar da Kabine toplantısında ele alınacak.Telafi eğitimine ilişkin sürecin ayrıntılarının toplantıda belirlenecek.

Telafi eğitimin ne zaman başlayacağı ve yüz yüze mi yoksa uzaktan mı olacağı masadaki konular arasında.

"Hafta sonu olan kısıtlamalar bir güne düşebilir"

Reuters'a konuşan üst düzey yetkili ise, haftasonu iki gün olan kısıtlamaların ise bir güne düşürülebileceğini belirterek şunları kaydetti:

Bugünkü kabine toplantısının en önemli gündemi koronavirüs tedbirlerine yönelik atılıcak normalleşme adımları olacak. Öncelikle uzun zamandır beklenen cafe ve restaurantların açılması yönünde karar alınması bekleniyor. Bilim Kurulu'nun da tavsiyesi bu yönde. 60,000'den yaklaşık 7,000 civarına kadar düşen günlük vaka sayıları buna imkan veriyor. Akşam saat 2100 olan kapanma saatleri biraz daha ileri alınabilir. Çünkü işletmeler de bundan sıkıntı duyuyor.

Yetkili, yaz döneminin başlaması ve artan aşılamanın da bu kararı destekleyecek diğer unsurlar olduğunu vurguladı.

"Bu dönemde aşılamanın artırılması yönünde bir çaba olacak" diyen aynı yetkili, "Biontech desteğiyle aşı açısından tamamen sıkıntı ortadan kalkacak. Yakın zamanda açık alanda maskesiz hayatın başlaması ihtimali var" dedi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU