Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Öneş'ten Bakan Soylu'ya cevap: Tartışmalar, Türkiye'deki kirlilikleri de açıkça ortaya koyuyor

Söylediklerinin arkasında olduğunu belirten Öneş, açıklamalarını Türkiye'nin daha demokratik bir ülke olması için yaptığını belirterek, ülkenin bütün kirliliklerden arınmasını gerektiğini konuşmalarında bunu istediğini söyledi

Süleyman Soylu'nun eleştirileri karşısında Cevat Öneş (sağda) açıklamalarının arkasında olduğunu söyledi  / Fotoğraf: AA - Globe and Mail

Organize suç örgütü liderliği suçlamasıyla cezaevinde hükümlü olarak kalan ve halen farklı suçlamalarla aranan Sedat Peker'in peş peşe yayımladığı videolardaki iddialarının yarattığı tartışmalar farklı polemiklere de yol açıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 24 Mayıs 2021 Pazartesi günü Habertürk'te katıldığı programın bir bölümünde şu ifadeleri kullanmıştı:

Korkut Eken, MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Mehmet Eymür gibi tiplerin geçmişte yaptıklarından dolayı, bugün hala Türkiye'de söz söylüyor olmalarının devlet adabıyla uyuşmadığını ve kendi kurumlarının bunların dikkatini çekmeleri lazım geldiğine inanan insanlardan bir tanesiyim. İçişleri Bakanlığı'nı yaptım, bitti. Bu benle mezara gidebilecek bir hadisenin kendisidir. Nedir? Devlet bana bir sır emanet etmiş. Eğer ben hukukun dışında bir iş yapmışsam devletin yapması gereken hukukun dışında yaptığım işin peşine takılmaktır. Takılması gereken savcılardır. Ama eski ağabeylerimizin bizi götürüp bir şeyin önüne atıp savcıların göreve gelmesi lazım demesini de kabul etmiyorum.

Savcıları göreve çağırmıştı

Emekli MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Soylu'nun açıklamasından günler önce 11 Mayıs 2021 Salı günü Halk TV'de Can Coşkun ile "Haber Masası" isimli programa konuk olmuştu.

Konuşmasında iddiaların araştırılmasıyla alakalı olarak savcıların harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Öneş, şunları söylemişti:

90'lı yıllarda devlet içerisinde kirlenmiş bazı unsurların, dar bir çerçevede de olsa böylesine suç örgütleri ile bağlantısıyla karşı karşıya kaldık. Fakat hiçbir zaman siyaset yönetim olarak böylesine kirlenmiş unsurlara sahip çıkma, ilişki kurma, görüntü verme açık bir tavır içine girmemişti. Şimdi bugün ise af çıkarma, aftan yararlandırma gibi durum ortaya çıktı. Böylesine şahısların kurdukları sitelerde destek, ya da mitingler yapılması gibi... Kabul edilmez durumlar açık seçik ortada yapıldı. Medyada o şahıslar ile ilgili pozitif, meşrulaştırıcı yayınlar yapıldı. 

"Açıklamalarımdan rahatsız olunmasını anlamış değilim"

Soylu'nun kendisinin de adını verdiği eleştirisine dair yorumunu almak üzere Cevat Öneş'i aradık.

Öneş, "Açıklamalarımdan rahatsız olunmasını anlamış değilim" dedi. Tüm açıklamalarının özellikle emeklilikten sonrakilerinin Türkiye'nin daha özgür, hukukun üstünlüğüyle şekillendirilmiş bir devlet yapısına sahip olması ve Türk milletinin daha refah ve özgür yaşamının yaratılmasına yönelik olduğunu dile getiren Öneş, "Söylediklerimin her birisi nitelikli demokrasiye kavuşulması, hak, hukuk ve refah konularında daha gelişmiş bir sistem ve daha derinlikli bir demokrasiye kavuşulması amacıyla yapıldı. Açıklamalarıma karşı bu şekilde ifadede bulunulmasını anlamış değilim" diye konuştu. 

"Söylediklerimin arkasındayım"

Bir siyasi ile polemiğe girmek istemediğini kaydeden Öneş, "Ama özellikle son günlerde yaşananlar yani video salvolarıyla başlayan tartışmalar ifade etmeye çalıştığımız Türkiye'deki temel sorunları, kirlilikleri de açıkça ortaya koyuyor. O bakımdan söylediklerimin arkasındayım" ifadelerini kullandı. 

sedat.jpg
Sedat Peker'in iddialarının açtığı tartışmalar sürüyor / Fotoğraf: Youtube

 

"Şeffaflık için meselelerin aydınlatılmasını söylemeye devam ediyorum"

Öneş, özellikle organize suç meselesi noktasında ve henüz sonuçlanmamış konularda hiçbir zaman açıklamada bulunmadığını ve yargıyı beklediğini belirterek, şöyle konuştu:

Şeffaflık için meselelerin aydınlatılması gerektiğini söyledim ve söylemeye devam ediyorum. Tabi bu konuşmalarımız bizim düşünce ve ifade özgürlüğü içinde kalan sadece Anayasal hakkımız değil, aynı zamanda tabi hukuk hakkımız.

"Toplum, Türkiye'nin bütün kirliliklerden arınmasını istiyor"

"Şu anki süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise Öneş, şu cevabı vererek sözlerini noktaladı:

"Türkiye toplumu açık net ve şeffaf bir toplum istiyor. Açıklamaların inandırıcı şekilde güven verici şekilde tartışılmasını, tespit edilmesini istiyor. Türkiye'nin bütün kirliliklerden arınmasını istiyor."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU