Ahmet Hakan: Yine sorulmayan soru vakası: Eleman kimdir, nereden seçilir, nasıl belirlenir

“Korkut Eken, bizim sorularımızı cevaplamıyor. Saygı Öztürk’ten rica edelim. Yarın da eksik bıraktığı bu soruları sorsun Korkut Eken’e”

Ahmet Hakan, Saygı Öztürk'ün yine Korkut Eken'e sorulması gereken soruları eksik bıraktığını yazdı / Fotoğraf: AFP

Organize Suç Örgütü lideri olmaktan hakkında yeni bir soruşturma başlatılan Sedat Peker’in ortaya attığı iddialardan biri de, 1996’da Kıbrıs’ta öldürülen Gazeteci Kutlu Adalı’nın öldürülmesi için Korkut Eken ve Mehmet Ağar’ın kendisinden eleman istediği ve kendisinin de kardeşi Atilla Peker’i Korkut Eken’le beraber KKTC’ye gönderdiği şeklindeydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peker’in iddiasını o dönem  Kıbrıs’ta Sivil Savunma Daire Başkanlığı'nda görev yapan emekli Orgeneral ve eski Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi, doğruladı. Ardından da Korkut Eken, Saygı Öztürk’e yaptığı açıklamada Atilla Peker ile birlikte Kıbrıs’a gittiklerini ancak Kutlu Adalı cinayeti ile ilgisinin olmadığını söyledi.

O röportajda Saygı Öztürk’ün Eken’e Kıbırıs’a neden Atilla Peker’le birlikte gittiğini sormaması eleştirilere neden oldu.

Bir gün sonra ise Saygı Öztürk bu sorunun yanıtını Korkut Eken’in ağzından şu şekilde yazdı:

“Orada PKK ile çatışma olursa yanımda birisi olsun istedim. Bu tür olaylarda o günkü devlet stratejisine göre ‘eleman’ kullanılıyordu”

Ahmet Hakan ise bugünkü yazısında Saygı Öztürk’ün yine soruyu eksik bıraktığını ve sorulması gereken bazı soruları Korkut Eken’e sormadığını yazdı.

Hakan, “Korkut Eken’e mesela şunları sormamış” diyerek şu soruları sıraladı:

  • Eleman mı dediniz?
  • Nasıl yani?
  • Eleman nedir?
  • Nasıl belirlenir?
  • Bir elemanlar havuzu mu vardı?
  • Atilla Peker o havuza nasıl girdi?
  • O dönem devletin kaç elemanı vardı?

“Korkut Eken, bizim sorularımızı cevaplamıyor” diyen Ahmet Hakan, “Saygı Öztürk’ten rica edelim.Yarın da eksik bıraktığı bu soruları sorsun Korkut Eken’e” diye ekledi.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU