Lütfi Elvan: Salgının başından bugüne kadar merkezi yönetim bütçesinden 79 milyar liralık harcama yaptık

Hazine ve Maliye Bakan Lütfi Elvan, "Salgının başından bugüne kadar merkezi yönetim bütçesinden 79 milyar liralık harcama yaptık, yıl sonunda bu tutarın 109 milyar liraya ulaşmasını öngörüyoruz" dedi

Hazine ve Maliye Bakan Lütfi Elvan, "İhtiyaç olması durumunda finansal sektörde makro ihtiyati tedbirleri almaktan çekinmeyeceğiz" dedi / Fotoğraf: AA

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 64. Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, salgın konusunda yapılan harcamalara dair bilgiler paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elvan, salgının ilk anlarından itibaren hükümetin tüm imkanları seferber edip, toplum sağlığını önceleyen kararlar aldığını, sanayi ve işgücü piyasalarını ayakta tutmaya büyük bir özen gösterdiklerini anlatarak, “Salgının başından bugüne kadar Merkezi Yönetim Bütçesi'nden 79 milyar liralık bir harcama yaptık. Yıl sonunda bu tutarın 109 milyar liraya ulaşmasını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

 “9,5 milyon vatandaşımıza 55 milyar liralık bir destek sağladık”

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, desteklerin sadece bütçe imkanlarıyla da sınırlı kalmadığını belirterek, işgücünü kaybetmemek adına İşsizlik Sigortası Fonu’nun devreye girdiğini kaydetti.

Kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği, nakdi ücret desteği ve normalleşme desteği mekanizmalarıyla 9,5 milyon vatandaşa 55 milyar liralık destek sağladıklarını ifade eden Elvan, “İşgücü piyasasına sunduğumuz bu desteklerin de katkısıyla, toplam istihdam 2020 yılı haziranına göre 1,5 milyon kişi artarak 28 milyona çıktı. Bu gelişmeyi müspet görmekle beraber, elbette yeterli bulmuyoruz” dedi.

Yıl sonuna kadar milli gelirin yüzde 3,2’sine ulaşacak

Reform programında yer aldığı gibi kadın ve genç istihdamı başta olmak üzere, işgücü piyasalarını canlandıracak adımları hızla hayata geçireceklerini belirten Elvan, merkezi yönetim bütçesi, işsizlik sigortası fonu ve sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı destek fonu bir bütün olarak düşünüldüğünde bugüne kadar bu üç kalemden toplam 136 milyar lira harcadıklarını, yıl sonuna kadar bu tutarın yaklaşık 183 milyar liraya, yani milli gelirin yüzde 3,2’sine ulaşmış olacağını söyledi.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşakanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Mayıs’ta yapılan son Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "5 milyonun üzerinde haneye nakit yardımı yaptık. Tüm bu nakdi ödemelerin tutarı 134 milyar lira gerçekleşirken bu rakam Haziran sonu 181 milyar lirayı bulacaktır. Bugüne kadar 206 milyar lirayı bulan borç ertelemenin tutarı yıl sonunda 219 milyar liraya ulaşacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU