Paris’te bebek arabalarını çalma konusunda uzmanlaşmış 26 çete var

Konu ile ilgili 594'ü geçen yıl olmak üzere 5 yılda toplam 3500 şikayet geldi

Bebek pusetleri hırsızları cezbediyor

Bebek arabaları normalde çok dikkat çekmeyen ürünlerden. Ancak bazı bebek arabası türlerinin fiyatlarının artmasıyla birlikte, tıpkı bisiklet çalmada uzman çetelere benzer şekilde, bebek arabaları da onları çalmada uzmanlaşmış çetelerin hedefi haline geldi. Emeniyet verilerine göre Paris ve banliyölerinde son beş yılda 3 bin 500 bebek arabası çalındı. Geçen yıl Kovid-19 salgını nedeniyle kreşlerin kapatılmasına rağmen, emniyet yetkilileri bebek arabalarının bırakıldığı yerlerden çalındığına dair ebeveynlerden 594 şikayet aldı.

Bu çeteler, özellikle çocukların güvenliği ve rahatlığını sağlayan belli özelliklere sahip, hareket ettirme ve katlanma kolaylığı olan ve fazla yer kaplamayan belirli markalara odaklanıyor. Sahip oldukları bu özelliklerden dolayı bu tip araçların fiyatları bin dolara yaklaşıyor ve neredeyse premium bisikletlerin üzerine çıkıyor. Yoyo marka bebek arabası  bebek arabalarının Rolls-Royce’si olarak kabul ediliyor ve başkent Paris sokaklarında en sık görülen bebek arabası. Bu nedenle onu kullanan anneler,  kendilerinin izlerini süren oturdukları yerleri tespit eden hırszıların hedefi haline geliyor.

Binaların zemin katlarındaki hırsızlık olayları yaygınlaşınca ebeveynler hoşnutsuzluklarını olayların gözlerinin önünde cerayan ettiği anaokullarına yoğunlaştırıyor. Bu da evde veya anaokulunda çocukların ve bebeklerin güvenliği için açık bir tehdit anlamına geliyor.

Paris’in bir banliyösündeki polis merkezine sadece bir günde kreşten çalınan 17 bebek arabası haberi geldi. Kreşler sigortalı olduğundan, ebeveynler tazminat almak için genellikle sigorta şirketleriyle sözleşme detaylarında tartışmalara giriyorlar. Ancak bu çabaların başarılı olduğu nadir örnek var. Çünkü bebek arabaları sigorta sözleşmesine dahil değiller. Sigorta sözleşmeleri öncelikle yangınlara ve bina çökmelerine karşı oluşturulmuş olduğundan çocukların özel ihtiyaçları ile ilgili kayıpları kapsama almamaktadır. Emniyet verilerine göre 2019 yılı 773 pahalı bebek arabasının çalındığı yıl olduğundan ebeveynler için en kötü yıl oldu.

Çalınan arabalar genellikle ikinci el ürün satışı yapılan internet sitelerinde tekrar satışa çıkarılıyor. Ancak, piyasada binlerce benzerinin satıldığı göz önüne alındığında, internet sitesindekinin menşeini kanıtlamak neredeyse imkansız. Bebek arabasının tekerleklerini parlak bir renge boyayarak veya yağmurluğunun üzerine ismini yazarak ayırt etmeye çalışanlar da var. Polis, ebeveynlere çocuklarının pusetini, yol kenarında bırakılan bisiklet kilitlerine benzer şekilde kilitli bir kemerle bağlamaları tavsiye ediyor. Ancak ebeveynlerin çok azı bir bebek arabası için kilit almayı düşünüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU