Ahmedinejad, Cihangiri ve Laricani'n Cumhurbaşkanlık adaylıkları reddedildi

İran Merkez Bankası Başkanı Abdulnasır Hemmati ve eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin yardımcısı Muhsin Mehralizadeh de adaylar arasında

Ahmedinejad, cumhurbaşkanlığı aday belgelerini sundu (EPA)

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi (Şurayi Nigehbani Kanuni Esasi) eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ve eski meclis başkanı Ali Laricani'nin cumhurbaşkanı adaylığını iptal etti.

İran'ın yarı resmi ajansı Fars'a göre Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK) Ahmedinejad, Laricani ve Cihangiri'nin yanı sıra reformist aday Mustafa Taczade'nin de cumhurbaşkanlığı adaylığını veto etti.

Şarku’l Avsat’ın İran Devrim Muhafızları’na (DMO) bağlı Fars Haber Ajansı’ndan aktardığı habere göre DMO’nun hazırladığı raporda, adayların seçimlere uygunluğunun belirlendiği sürenin sona erdiği ve nihai aday listesinin İran İçişleri Bakanlığı Seçim Komisyonu’na gönderildiği belirtildi.

İran basınında yer alan haberlerde, eski Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) generallerinden biri olan DMTK Genel Sekreteri Muhsin Rızai, Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, Dış İlişkiler için Stratejik Komite üyesi Said Celili, Meclis Araştırma Merkezi Başkanı Alireza Zakani ve Meclis Başkanı Yardımcısı Emir Hüseyin Gazizade’nin cumhurbaşkanlığı adaylıklarının onaylandığı açıklandı.

İran Merkez Bankası Başkanı Abdulnasır Hemmati ve eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin yardımcısı Muhsin Mehralizadeh de adaylar arasında.

Fars, “Nihai sonuçlar Muhafız Konseyi’nin adayların uygunluklarını, dosyalarını, geçmişlerini ve konumlarını incelediğini ve menfaat uğruna yasaların çiğnenmediğini gösterdi” dedi.

Fars'ın haberine göre muhafazakar adaylardan Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai ve Said Celili'nin adaylığı ise onaylandı.

Adaylığı onaylananlar arasında Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti'nin de olduğu kaydedildi.

Öte yandan İran rejim lideri Ali Hamaney'in askeri danışmanı ve Hasan Ruhani'nin birinci hükümetinde Savunma Bakanlığı da yapan Hüseyin Dehkan ile eski İran Petrol Bakanı Rüstem Kasımi muhafazakar aday İbrahim Reisi lehine adaylıktan çekildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU