Denktaş'tan "Kutlu Adalı cinayeti" açıklaması: Mutlaka bir Türkiye bağlantısı vardır

Serdar Denktaş, "Türkiye ile buradaki elemanları ile bağlantısı vardır. Başka ihtimal düşünemiyorum" dedi

Fotoğraf: AA

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker geçtiğimiz pazar günü yayımladığı videoda Kıbrıslı gazeteci yazar Kutlu Adalı cinayeti hakkında iddialarda bulunmuştu.

Peker şunları ifade etmişti:

Biz o zaman Mehmet Ağar, Korkut Eken hep beraberiz... Genciz, vatanseveriz.. Bana genelde iş adamlarını yönlendiriyorlar, faili meçhullerden ziyade. Onları da anlatacağım. Bana dedi ki, "Kıbrıs'ta bir adam var, Kıbrıs'ı Rumlara satmak istiyor." İki profesyonel dedi... Dedim sana öz kardeşimi vereceğim, Atilla Peker'i. Uzmandır, sokaklarda yetişmiştir. Yüce Allah o insanın kanını bize nasip etmedi. Adam namuslu adam, bu günleri görmüş, namuslu adam. Rumlara Kıbrıs'ı satacağı yok. Aradan zaman geçti, döndüler üç dört gün sonra. Denk gelinemedi. Korkut abiyle konuştuk. Dedi sonra gideceğiz. Onlara bağlı başka bir ekip öldürmüş. Karşılaştık Korkut abiyle, "Halloldu o iş" dedi. Öldürsek öldürdük derdim. Zamanaşımına girdi. Eşinin mücadelesini hep uzaktan izledim.

Kuzey Kıbrıs’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş Peker’in iddialarının ardından açıklamalarda bulundu.

Adalı’nın öldürüldüğü yıl Kuzey Kıbrıs’ta Başbakan Yardımcısı olan ve şimdi de Lefkoşa Milletvekili olan Serdar Denktaş, cinayetle ilgili "Mutlaka bir Türkiye bağlantısı vardır. Türkiye ile buradaki elemanları ile bağlantısı vardır. Başka ihtimal düşünemiyorum" ifadelerini kullandı.

"Soruşturmayı nereye kadar götürebiliriz"

Sözcü yazarı İsmail Saymaz'ın sorularını yanıtlayan Denktaş, şunları kaydetti:

Kıbrıs'ta dönemin Cumhurbaşkanının (Rauf Denktaş) ve benim bakan olarak bilgimiz olması gerektiğini söylüyorlar. Şunu anlasın Türkiye kamuoyu: Kıbrıs'ta o dönem Türkiye tarafından direkt veya Türkiye eliyle bir şey yapıldığında çok fazla sorgulanmazdı, bir bildiği var diye. Birçok olayın içeriğiyle ilgili Kıbrıs'ta kimsenin bilgisi ve haberi yoktur. Peker, “Eken'in uzantıları yaptı” diyor. Kimdir bu uzantılar? O isimler yok. Burada Meclis'te konuşulan konulardan biri bu, yeniden soruşturma açalım diye. Açalım da, nereye kadar götürebiliriz? Bu işin başlangıç yeri Türkiye olduğuna göre o bilgilere ulaşacak mıyız? Orada bir soru işaret var hepimizin kafasında. Nasıl açığa kavuşturacağız, o belli değil.

"Fiilen askerin karıştığı olaydı"

Adalı cinayetinin işlendiği dönemde "Susurluk" bağlantılarının gündme geldiğini belirten Denktaş, "O dönemde de iddialar buydu. Aziz Barnabas'tan ne alındı, mağarada ne vardı; bütün bunlar bizim açımızdan cevapsız. Bilgimiz olmayan konular. Niye? Çünkü fiilen askerin karıştığı olaydı. Soruşturma durduruldu. “Devam ettirmeyin” dendi. Ne vardı, ne alındı, kime götürüldü; Kıbrıs'ta hiçbir makamın bilgisinde değil" diye konuştu.

"Türkiye ile buradaki elemanları ile bağlantısı vardır"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Saymaz'ın "Susurlukçular mı öldürdü?" sorusuna "Olabilir, “Kesinlikle değildir” diyemiyorum" yanıtını veren Denktaş "Başka bir ihtimal var mı?" sorusuna ise "Mutlaka bir Türkiye bağlantısı vardır. Türkiye ile buradaki elemanları ile bağlantısı vardır. Başka ihtimal düşünemiyorum" cevabını verdi.

"Ağar ve Eken ismi ilk defa gündemimize giriyor"

Denktaş, Sedat Peker'in açıklamalarına şaşırıp şaşırmadığını ise şöyle yanıtladı:

Mehmet Ağar ve Korkut Eken'den bahsediyor. Bu isimler ilk defa gündemimize giriyor. “Bunlarla bağlantılıdır” diye bir şey ilk defa duyuluyor. Şaşırır mıyız? Yok. “Şaşırdım” diyeni duymadım.

Denktaş, "Hükümet bir şey yapacak mı?" sorusuna ise, "Soruşturma komitesi burada yetkili elemanlara soru sorabilir, cevabını alır ama Türkiye'ye sorma konusunda pek bir yere varabileceğimizi zannetmiyorum" yanıtını verdi.

 

 

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU