Bennett, Netanyahu’yu intikam almakla tehdit ediyor

Netanyahu’yu siyasi ve kişisel hedefleri için, Hamas’ın gücünün artmasında neden olmakla sorumlu tuttu

Fotoğraf (Reuters)

Gazze Şeridi ile ateşkesin sağlanmasının ardından İsrail siyaseti yeniden hayata dönmesi ile hükümet kurma çabalarına yeniden başladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Naftali Bennett liderliğindeki Sağ Partiler Birliği’nin (Yamina) iki millet vekilin geri çekilmesi, Bennet’in parlamento bloğunu 7 sandalyeden 5 sandalyeye düşürmeyi başardığı ve dönüşümlü bir başbakan atanması vaadini reddettiği bir zamanda Bennett, Netanyahu’yu intikam almak ve Değişim Kampı’na geri dönmekle tehdit etti.

Bennett Facebook sayfasında paylaştığı yazıda, ulusal sorumluluğu sebebiyle savaş sırasında hükümet karşıtı açıklama yapmaktan kaçındığını, hükümeti değiştirme fikrinden vazgeçtiğini ancak şimdi hükümetin savaştaki başarısız performansı hakkında da kendi fikrini söyleme özgürlüğüne sahip olduğunu belirtti. Bennett “Böylesine bir zayıflık, işlevsizlik ve ulusal utanç dönemi daha hatırlamıyorum.  Görünüşe göre şaşırmamalıyız… Bütün bir yıl boyunca salgın süresince kriz yönetiminde ve eğitim alanında görevlerini yerine getirmeyen hükümete yardım için haykırdık.” ifadelerine yer verdi. Bennett “Karar verme süreci, kişisel ve politik düşünceler tarafından yönlendirilen dolambaçlı bir süreç. Tüm bunlar, lideri kutsallaştırmak için bir sis perdesi oluşturarak, onu eleştirmeye cesaret eden herkesi şiddetli bir şekilde saldırıya uğretıyor” ifadelerini sözlerine ekledi.

Bennett, Hamas’ın gücünün artmasından siyasi, parti ve kişisel hedefleri sebebiyle Netanyahu’yu sorumlu tuttu. Bennett yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Netanyahu’nun destekçilerinin çoğu, devletin Gazze’deki terörist gruplara ve İsrail’deki silahlı çetelere karşı caydırıcı gücünün tarihinin en düşük noktasında olduğunu anlamaya başlıyor. Hükümetteki siyasetle meşgul bakanlar sabah akşam oturuyorlar ve zor zamanlarda kaçıyorlar. Her geçen yıl terör örgütlerinden gerçek ordulara dönüşen Hamas ve Hizbullah güçlerinin engellenmesi ertelendi. Düşmanlarımızın başlarını şimdi kaldırması tesadüf değil. Kendi içimizdeki bölünmemiz ve kendimizi yok etmemiz bizi zayıflatıyor ve iki buçuk yıllık bitmek bilmeyen, hedefi olmayan seçimlerin peşindeyiz.”

Başbakan olarak atanan Yair Lapid’in hükümet kurma çabalarının yeniden başladığını duyurdu. Lapid, fikrini değiştirmek ve aralarındaki ittifak müzakerelerine geri dönmek için Bennett’e gitti. Lapid aynı zamanda, Netanyahu’suz bir hükümet kurmakta ısrar eden Tikva Hadha (Yeni Umut) partisi başkanı Gideon Saar ile ittifak kurmaya çalışıyor. Lapid’e yakın kaynaklar, Likud olmadan bir hükümet kurma olasılığının hala var olduğunu ve hükümet kurma çabalarını tamamlamak için kendisine tanınan sürenin kalan 9 günden yararlanacağını belirtti. Bennett 5 milletvekili ile Lapid’e giderse, 60 milletvekilinden oluşan bir koalisyona sahip olacak. Koalisyonda, Lapid’in 17, Benny Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz (Kohal-Lavan) Partisi’nden 8, İşçi Partisi ve Avigdor Liberman’ın paritisinde 7’şer, Meretz ve Yeni Umut Partisi’nden 6’şar, Mansur Abbas liderliğindeki İslami Hareket’ten 4 milletvekili olacak. Bu hükümet ayrıca Ortak Liste’den 6 milletvekili tarafından desteklenecek.

Netanyahu, Değişim Kampını dağıtma girişimlerine devam ediyor ve Saar’ın milletvekillerini geri çekmesi ve Abbas liderliğinde bir koalisyona katılmaya ikna etmek için baskı yapıyor. Netanyahu Gantz’a kendisiyle koalisyon kurması ve görev süresinin ilk 30 ayında başbakan olarak görev yapması için cazip bir teklifte bulundu. Netanyahu’nun kampında Bennett’i ihmal ettiği ve öfkesinin artmasına neden olduğu yönündeki eleştiriler duyuluyor. Tamamen Değişim Kampına dönmeden önce onu yatıştırması isteniliyor.

Lapid’in hükümeti kurmada başarısız olması durumunda, görev 21 gün süreyle Knesset’e (Parlamento) verilecek. Knesset’de 61 meslektaşının imzasını toplayan herhangi bir milletvekili hükümeti kurabiliyor. Hepsinin başarısız olması halinde Knesset feshedilir ve 100 gün içinde yeni seçimler yapılır. Bu durum gerçekleşirse, bu son iki buçuk yıldaki 5. seçim olacak ve Netanyahu yeni bir hükümet kurulana kadar başbakan olarak kalacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU