Gazze'de kazananlar ve kaybedenler

Netanyahu, artık Araplar arasındaki bölünmeye bel bağlayamaz. Gazze onları yeniden birleştirdi. Geriye Filistinlilerin uzlaşması ve Hamas'ın Araplara değil, İsrail'e karşı zafer kazandığını görmesi kalıyor

Fotoğraf: AA

Gazze ile İsrail arasındaki son çatışmadan kim galip çıktı?

Sahada, kâr veya zarara göre bir ölçüm yapmak doğru olmaz. Bir yanda Hamas, İsrail içine 4 bin roket göndermeyi başardı.

Diğer yanda İsrail hava mekanizması, Gazze Şeridi ve halkında muazzam bir yıkıma yol açtı. Ancak siyasi düzeyde, medya ve uluslararası sempati savaşını Hamas kazandı.

Diplomasi alanının da kazananları ve kaybedenleri var; 11 gün süren şiddet olaylarının ardından Cumhurbaşkanı Sisi'nin ateşkesin sağlanmasında oynadığı rolden sonra Mısır, Arap dünyasındaki tarihi konumuna geri döndü.

Başkan Joe Biden bu rol için Sisi'ye teşekkür etti. Joe Biden da İsrail'e Güvenlik Konseyi dışında, yani Rusya ve Çin'e ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilen ateşkes için baskı yaparak bundan kazançlı çıkan taraflardan oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mısır, Gazze Şeridi'ne yardım için 500 milyon dolar tahsis ederek (Mısır ekonomisinin bağış ve yardım yapabilecek bir ekonomi olmadığını herkes bilir) kardeşlik konumuna, Gazze mağdurlarına tıbbi yardım sunarak siyasi performansına ve bir Arap ülkesi olarak görevine geri döndü.

Mısır'ın rolünün geri dönüşü bir süre önce kademeli olarak başlamıştı, ancak son roket savaşı bu dönüşü bir kerede tamamladı. Her şeyi olması gerektiği yere iade etti.

Mısır'ı sadece birlikten değil hayatlarından kovmaya karar verdiklerinde işledikleri siyasi, stratejik ve ulusal hatanın büyüklüğünü Araplara hatırlattı.

Araplar o dönem bu kararın, Mısır'ın manevi ve ulusal varoluşlarındaki rolünün önemi ve etkinliği üzerindeki tesirinin büyüklüğünü idrak edememişlerdi.


Roket sayısından İran'ın Hamas'a, Husilerle aynı nitelikte yardım sağladığı şüphe götürmez bir şekilde görülüyor. Ancak bu Mısır'ın rolü değil.

Kahire'nin rolü, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni bir araya getirmek, Filistin Otorite'sini siyasi olarak azami ölçüde desteklemek ve Gazze sınırı aracılığıyla her türden yardım sağlamak.


Şimdi başlatılması gereken bir zorlu çalışma daha var; o da Gazze'nin yeniden inşası. Şu anda kimse yeniden inşanın gerçek maliyetini, her yerdeki Arap moloz ve enkazlarını kaldırmak için gereken fonların nereden sağlanacağını tahmin edemiyor.

Büyük bir perişanlığı yansıtan yıkım manzaraları birbirine benziyor. Keza evlerden sığınaklara yönelik acılı göç sahneleri de.

Ancak Netanyahu, artık Araplar arasındaki bölünmeye bel bağlayamaz. Gazze onları yeniden birleştirdi. Geriye Filistinlilerin uzlaşması ve Hamas'ın Araplara değil, İsrail'e karşı zafer kazandığını görmesi kalıyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU