CHP’nin seçim sonrası 50 günlük raporu: Asgari ücretli 37 dolar kaybetti, vatandaşın borç yükü 3 bin 342 lira arttı

31 Mart seçimleri için hazırlanan ekonomi kitapçığını yeniden ele alan CHP Ekonomi Masası, 1 Nisan- 22 Mayıs arasında yüzde 10 değer kaybeden TL nedeniyle vatandaşın da şirketlerin de büyük zarara uğradığını açıkladı

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ekonomi Masası, İstanbul Yerel Seçimleri’nin iptal edilmesinin ekonomiye yansımalarına dair bir rapor paylaştı. 

1 Nisan ile Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim iptali için gerekçeli karar açıkladığı 22 Mayıs tarihleri arası dönemi kapsayan rapordan öne çıkan başlıklar şöyle: 

- Türk Lirası yüzde 10 değer kaybetti ve bu süreçte TL, dolar karşısında, diğer gelişmekte olan ekonomilere kıyasla en çok gerileyen para birimi oldu. 

- Türk Lirası’ndaki gerileme nedeniyle kişi başına düşen gelir, ortalama 986 dolar eridi. 

- Asgari ücretin döviz cinsinden karşılığı, 1 Nisan’da 368 dolar iken, 22 Mayıs itibarıyla 331 dolara indi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

- Türkiye’nin dış borcunun TL cinsinden karşılığı 272 milyar lira artışla 2 trilyon 714 milyar liraya çıktı. Böylece her bir vatandaşın sırtındaki borç yükü 3 bin 342 lira arttı.

- Şirketler de dolar kurundaki artış nedeniyle ciddi zarara uğradı. Net döviz borcu 197 milyar doların üzerinde olan şirketler, kurdaki artış nedeniyle 120 milyar lira kur farkı zararı yazdı. 

- Borsada işlem gören şirketlerin piyasa değeri 86 milyar lira eridi. Böylece, Türkiye’deki şirketlerin sadece kurdaki artış ve borsadaki değer kaybı nedeniyle toplam zararı 206 milyar liraya ulaştı. 

- Şirketler zararın altından kalkmak için ya fiyatları artıracak ya da maliyeti azaltmak için işçi çıkarmak zorunda kalacak. Bu durum enflasyon ve işsizlik olarak vatandaşa yansıyacak.

- İki yıllık devlet tahvilinin faizi 4,6 puan artışla yüzde 25,7’ye çıktı. 

- Mayıs 2019’da tüketici güveni, serinin yayınlanmaya başladığı 2004 yılından bu yana en düşük seviyesine indi. 


Yılbaşından 17 Mayıs 2019 tarihiyle biten haftaya kadarki sürecin de değerlendirildiği raporda Merkez Bankası rezervleri, kamu borcu ve batık kredilere de yer verildi: 

- Merkez Bankasının brüt rezervi (altın+döviz) 17 Mayıs itibariyle 92,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Brüt rezervde, 1 Ocak – 17 Mayıs döneminde ise 544 milyon dolarlık artış yaşandı. 17 Mayıs itibariyle 92,5 milyar dolar olan rezervin 71,7 milyar doları döviz, 20,7 milyar doları ise altın rezervlerinden oluşuyor. 

Raporda "Bankanın, swap işlemleriyle şişirdiği ileri sürülen net rezervi ise yıl başından bu yana 5,2 milyar dolar azalarak 24,9 milyar dolara kadar geriledi" ifadesi yer aldı. 

- Mevduattaki dolarizasyon oranı ise yüzde 55 olarak gerçekleşti. Diğer bir ifadeyle bankalardaki mevduatın yarasından fazlasını yabancı para cinsinden açılmış mevduatlar oluşturdu.

- Açlık ve yoksulluk sınırında yılın ilk beş aylık döneminde yüzde 9,4 oranında artış yaşandı. Son bir yıllık artış ise yüzde 26 olarak hesaplandı.

- Zamanında ödenmediği için takibe alınan krediler ise 16,3 milyar lira (yüzde 17,4) artarak 17 Mayıs itibariyle 110 milyar lira oldu.

- Mayısta hizmet sektörü güven endeksi yüzde 4,4 azalarak 79,4’e, perakende sektörüz güven endeksi yüzde 0,7 azalarak 89,9’a ve inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 7,7 azalarak 49,8’e kadar geriledi.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU