AB, yıl içinde yoksul ülkelere en az 100 milyon doz aşı bağışlayacak

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, en önemli hedeflerinden birinin, herkes için aşı sağlamak olduğunu vurgularken bu yıl düşük ve orta gelirli ülkelere 100 milyon doz aşı sağlanacağını açıkladı

Roma'da düzenlenen Küresel Sağlık Zirvesi'nde konuşan AB Komisyonu Başkanı Leyen, bu yıl düşük ve orta gelirli ülkelere 100 milyon doz aşı sağlanacağını açıkladı / Fotoğraf: Twitter @vonderleyen

 G20 Dönem Başkanı İtalya ve Avrupa Birliği’nin (AB) ortaklaşa ev sahipliğinde Roma'da düzenlediği Küresel Sağlık Zirvesi başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İtalya Başbakanı Mario Draghi ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, başkent Roma’daki devlet konukevi Villa Pamphilj’de bir araya gelerek zirvenin açılış konuşmalarını yaptı.

100 milyon doz aşı bağışı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin (AB) yoksul ülkelere bu yılın sonuna kadar en az 100 milyon doz koronavirüs aşısı bağışlamayı planladığını söyledi.

Dünyanın salgınla mücadelesini koordine etmek için Roma'da yapılan Küresel Sağlık Zirvesi'nin açılış töreninde konuşan Von der Leyen, Avrupa'nın "düşük ve orta gelirli ülkelere 2021 sonuna kadar en az 100 milyon doz koronavirüs aşısı bağışlamayı amaçladığını" söyledi.

Zirvenin amacı

Küresel Sağlık Zirvesi'ne, aralarında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu 20 devlet veya hükümet başkanı ile 12 uluslararası örgüt ve kurumdan temsilciler, video konferans yoluyla katılacak.

Zirvenin ana konuları, Kovid-19 salgınıyla mücadelede tedavi, test ve aşılara evrensel erişim için geçen yıl dünya genelindeki bağışçılardan "Koronavirüse Küresel Müdahale" programı çerçevesinde 16 milyar avroya yakın toplanan bağış taahhüdü ile Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü'nün mevcut çalışmaları olacak.

AB ile BioNTech-Pfizer arasında 1,8 milyar dozluk anlaşma

Avrupa Birliği (AB), BioNTech-Pfizer ile toplam 1,8 milyar doz Kovid-19 aşısı alımına yönelik sözleşme imzaladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kovid-19 aşısı alımı için BioNTech-Pfizer ile 3'üncü sözleşmenin imzalandığını duyurmuştu.

Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas ise ülkesinin, AB'nin, BioNTech-Pfizer ile toplam 1,8 milyar doz Kovid-19 aşısı alımına yönelik imzaladığı sözleşmede yer almayacağını açıkladı.

DSÖ çağrı yapmıştı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Sektreteri Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus zengin ülkelerin çocuklar ve ergenleri aşılamayı bırakıp ellerindeki aşıları yoksul ülkelerle paylaşması gerektiğini söylemişti.

"Yoksul ülkeler hâlâ sağlık çalışanlarına yetecek kadar bile aşı edinemedi. Hastanelerin yetersiz kaldığı ülkeler var” diyen Dr. Tedros, yoksul ülkeler bu durumdayken zengin ülkelerde çocukların aşılanmasının "ahlaki bir çöküş" olduğunu belirtmişti.

 

Independent Türkçe, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU