Fransa'da trans kadınlar ragbi liginde oynayabilecek

Dünya Ragbi Birliği, trans olmayan kadınların güvenliği gerekçesiyle karşı çıkmıştı

Fransa'da trans kadınların üst seviye liglerde oynamasına izin veren ilk federasyon Fransa Ragbi Federasyonu oldu (Reuters)

Fransa Ragbi Federasyonu (Fédération Française de Rugby - FFR), 17 Mayıs'ta yaptığı açıklamada trans kadınların gelecek sezondan itibaren ülkedeki tüm kadın ragbi liglerinde yer alabileceğini duyurdu.

Uluslararası düzeyde en üst ragbi kurumu olan Dünya Ragbi Birliği (World Rugby) geçen yıl, trans olmayan kadınların güvenliğini tehdit edeceği gerekçesiyle trans kadınların ragbi oynamamasını tavsiye etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak kurumun tavsiyesi bağlayıcı değil. Yani ulusal ragbi federasyonları bu konuda kendi kararlarını verebiliyor.

"Ragbi cinsiyet, köken ve din ayrımı yapılmayan kapsayıcı bir spordur. FFR, her türlü ayrımcılığa karşıdır" diyen Başkan Yardımcısı Serge Simon, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hiçkimsenin özgür iradesini kısıtlamadan ragbi yapmasını sağlamak için çalışıyoruz. Her bir oyuncumuzun, diğer herkesin haklarına saygı göstererek, tutkularının peşinden koşmasına izin vermek çok önemli.

FFR, trans kadınların en az 12 aydır hormon tedavisi görmesi ve testosteron seviyesinin 5 nanomol/litreyi geçmemesi gerektiğini bildirdi.

Dünya Ragbi Birliği'nin kararı, LGBT+ toplulukları tarafından ağır şekilde eleştirilmişti. Spor, halk sağlığı ve sosyoloji gibi alanlardan 84 akademisyen bu hamleyi kınamıştı.

 

Independent Türkçe, CNN International, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU