İİT olağanüstü toplandı... Suudi Arabistan ve Mısır acil ateşkes çağrısında bulundu

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Doğu Kudüs'ün "dokunulması kabul edilemez Filistin toprağı" olduğunu belirtti

Fotoğraf: AA

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Filistin topraklarında, özellikle Kudüs’te yaşanan kanlı olaylar, İsrail saldırıları ve İsrail’in Mescid-i Aksa çevresindeki yasadışı uygulamaları sebebiyle Dışişleri bakanları düzeyinde çevrimiçi bir toplantıyla olağanüstü toplandı.

Suudi Arabistan’ın çağrısıyla düzenlenen İİT toplantısına Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud başkanlık etti. Toplantıda Filistin'deki krizin gelişmeleri, Suudi Arabistan ve Mısır'ın acil olarak ateşkes ilan edilmesine yönelik çağrıları ve Arap ülkelerinin attığı adımlar ve tutumları masaya yatırıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, toplantıya video konferans yöntemiyle katıldı.

Bin Ferhan, "İsrail, Filistinlilerin haklarını açık bir şekilde ihlal ediyor. Suudi Arabistan, İsrail'in Kudüs'te Filistinlilerin evlerine el koymasını kınıyor ve Filistinlilerin haklarının ihlalini kesinlikle reddediyor." ifadesini kullandı.

Doğu Kudüs'ün dokunulması kabul edilemez Filistin toprağı olduğunu belirten Bin Ferhan, İsrail'e gerginliğe bir an önce son vermesi çağrısında bulundu.

Bin Ferhan, uluslararası toplumdan, sorumluluklarını üstlenmesini ve İsrail'in ihlallerine son vermek için acilen müdahalede bulunmasını istedi.

Suudi Bakan, Riyad'ın, başkenti Kudüs olan bir devlette Filistinlilerin haklarını garanti altına alan Arap Girişimi'ne uygun barış girişimlerine yönelik çabalara verdiği desteği vurguladı.
uştu.

Mısır'la görüşme

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah, iki ülke arasındaki daimi koordinasyon çerçevesinde 15 Mayıs'ta Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile yaptığı telefon görüşmesinde Filistin topraklarındaki son gelişmelere ve iki kardeş ülke arasındaki danışmaya değindi. İki tarafın da acilen ateşkes ilan edilmesi gerektiğine işaret edilen görüşmede, Suudi Arabistan Krallığı ve Mısır Arap Cumhuriyeti'nin, uluslararası toplumun İsrail’in kardeş Filistin halkına yönelik saldırganca uygulamalarına karşı koyması talebine ve uluslararası sözleşme ve kararlara olan bağlılığı vurgulandı.

SPA, görüşmede, Filistin’in tüm meşru haklarını garanti altına alacak şekilde barış çabalarını yeniden başlatmak için çalışmanın önemine işaret edildiğini ve iki kardeş ülke arasındaki ortak koordinasyonu artırmanın yollarının ele alındığını 

Kuveyt'ten destek

Ayrıca Kuveyt Başbakanı Şeyh Sabah el-Halid el-Hamad es-Sabah, Kuveyt'in Filistin'e sağlayabileceği herhangi bir yardım için hiçbir çabadan kaçınmayacağını vurguladı. Kuveyt Başbakanı, Cumartesi günü Muhammed el-Ahmed Deniz Üssü’ne yaptığı ziyaret sırasında, Kuveyt, Filistin’deki kardeşlerini yalnızca siyasi olarak desteklemek için çabaları ve ilişkileri yoğunlaştırmakla kalmayıp, onların yüklerini hafifletmek için sunabileceği her türlü yardımı da sunmaya hazır. Bunun için hiçbir çabadan kaçınmayacağız” açıklamasında bulundu.

Kuveyt Başbakanı Şeyh Sabah el-Halid el-Hamad es-Sabah sözlerini şöyle sürdürdü:

Ne yazık ki Filistin'deki kardeşlerimizin Ramazan Bayramı’nda başına gelenlere ve işgal güçleri tarafından katliamlara maruz kaldıklarına şahit oluyoruz. Mahallelerin bombalandığına, çocukların, kadınların ve sivillerin enkaz altında kaldıklarını görüyoruz. Maalesef işgal güçlerinin kendi bildiklerini okuduklarına ve uluslararası toplumun çağrılarını dikkate almadıklarına tanık oluyoruz. Kuveyt’teki sorumluluklarımızdan biri de Arap Birliği (AL) ve İİT aracılığıyla kardeşlerimiz ve dostlarımızla birlikte hareket etmek ve etkili ülkelerle iletişim kurmaktır.

 

 

 

 

Independent Türkçe,SPA,DPA, AA,

DAHA FAZLA HABER OKU