Bakan Varank'tan yerli aşı açıklaması: Denemelerde gönüllü bulmakta sorun yaşamayacağız, süreci şeffaf götürüyoruz

Bakan Varank, Türkiye'de birçok kişinin yerli aşı gönüllüsü olmak istediğini söyledi

Fotoğraf: AA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşı adaylarının çalışmalarının sürdüğü Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi ile Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsünü ziyaret etti. 

Merkezde aşı çalışmalarına ilişkin bilgi alan Varank, aşı geliştirme çalışmalarının en önemli ayaklarından birinin insan denemeleri olduğunu belirterek, "Kayseri'de bir ekip inaktif aşı çalışmasında Faz 3'e geçmeyi bekliyorlar. VLP aşısında da Faz 2'ye geçmeyi planlıyoruz" dedi.

"Diğer adenovirüslere göre daha avantajlı"

Varank daha sonra Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsüne gerçekleştirdiği ziyarette, Kovid-19’a karşı geliştirilen adenovirüs temelli aşı adayına ilişkin bilgi aldı.

Bu aşı adayının Sputnik V ile AstraZeneca aşılarıyla benzer teknolojide olduğunu, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut'un da üstün bir gayret gösterdiğini belirten Varank, şunları ifade etti:

Bu aşının pilot üretiminin yapıldığı tesiste Tekirdağ’da ne kadar kaldığını sordum, 95 gün orada bilfiil çalıştığını söyledi. Adenovirüs temelli aşımızın dünyadaki diğer bu teknolojideki aşılardan elbette farklılıkları var. Hocamızın aşısı virüsün 4 proteinini de kapsayacak şekilde tasarlanmış bir aşı. Dolayısıyla daha etkin olacağını düşünüyoruz. Hocamızın, daha az zararlı ya da insana hiç zarar vermeyecek, dünyada kullanılan diğer adenovirüslere göre daha avantajlı bir virüsü tercih ettiğini biliyoruz.

"Süreçlerimiz şeffaf"

Kendisinin de aşı gönüllüsü olması, bu çalışmalardan televizyonlarda bahsetmesi ve yeni klinik araştırma merkezlerinin açılmasının etkisiyle vatandaşlarda gönüllülük şuurunun arttığına işaret eden Varank, birçok kişinin yerli aşı gönüllüsü olmak istediğini dile getirdi.

Varank, aşıların ileriki klinik denemelerinde de gönüllü bulmakta sorun yaşanmayacağını düşündüğünü belirterek, "Bu süreçlerimizi çok şeffaf ve bilimsel götürüyoruz" dedi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU