Dev kalamarların avına saldırdığı anlar kaydedildi: Çarpıcı görüntüler, "türünün tek örneği"

Esrarengiz deniz canlılarının görsel ipuçlarını takip eden aktif avcılar olduğu ortaya kondu

Bilim insanları okyanus derinliklerinde türünün ilk örneği diye nitelenen görüntüler kaydetti. Böylelikle esrarengiz, dev bir kamaların avına nasıl saldırdığı ilk kez ortaya kondu.

Dev kalamarlar, deniz yüzeyinin 200 ila bin metre altında yer alan Mezopelajik bölgede yaşıyor. Bu deniz canlısı doğal ortamında nadiren gözlemlenebiliyor.

Su altı araçlarına monte edilen parlak ışıklı kameralar, bir yemek tabağı kadar büyük olabilen hassas gözlerini rahatsız edebiliyor ve yaydığı titreşimler de hayvanları korkutabiliyor.

Bu nedenle, İspanya'daki Oşinografi Vakfı'ndan Nathan Robinson liderliğindeki araştırma ekibi farklı bir çözüm tasarladı.

Dev kalamarların gözleri daha kısa dalga boyundaki mavi ışığı görebildiği için ekip, onları rahatsız etmeyecek daha uzun dalga boyundaki kırmızı ışıkları kullandı.

Son olarak dev kalamaları kameraya çekmesi için bir de yem tasarlandı: Sahte bir denizanası.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu sahte denizanası, tehlike altındayken floresan gibi parlayan denizanalarının (Atolla wyvillei) yaydığı mavi ışığı taklit eden ışıklarla donatıldı.

Düzenek hazırlandıktan sonra beklemeye başlayan araştırmacılar, Meksika Körfezi ve Bahamalar’ın 557 ila 950 metrelik derinliklerinde birkaç karşılaşma kaydetti.

İlk karşılaşmalar Promachoteuthis sloani türünden, ana gövdesi yaklaşık bir metre uzunluğundaki iki büyük hayvanı gösteriyordu. Daha önce bu türün sadece yavruları gözlemlenebilmişti.

Daha sonra gövde uzunluğu 0,5 metre olan Pholidoteuthis adami türünden bir kalamalar kameraya yakalandı.

Sonunda da 1,7 metrelik Architeuthis dux türünden bir kalamar filme alındı.

Dev kalamarların avlanma davranışı bilim insanlarını çok şaşırttı. Saldırmadan önce yaklaşık 6 dakika boyunca avını gözlemliyor ve takip ediyordu.

Bu da düşünülenin aksine bu esrarengiz canlıların avlanmak için görsel ipuçlarını takip eden aktif avcılar olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar gelecekte bu kalamalarları farklı yem türleriyle kameraya kaydetmeyi ve davranışlarında değişim olup olmayacağına bakmayı planlıyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU