Akşener'den "Cumhurbaşkanı adaylığı" sorusuna yanıt: Bu ucube sistemden kurtuluşun önünde tıkaç olmayacağım

Ülkedeki mevcut hükümet sisteminin değişmesi gerektiğini savunan Akşener, parlamenter sisteme geri dönülmesi gerektiğini vurguladı

Fotoğraf: AA (arşiv)

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Karar TV’de katıldığı programda Elif Çakır ve Taha Akyol’un sorularını yanıtladı.

İçişleri Süleyman Soylu'nun kendisi için kullandığı "Stayjer Bakan" sözlerini eleştiren Akşener, "Bana stajyer bakan demiş ancak Gün Sazak da 6 ay Bakanlık yaptı, Gümrüklere getirdiği kanunları hala övüyoruz. Ben rahmetli Erbakan hocanın, o da 1 yıl başbakanlık yaptı. Erbakan hocanın bakanlığı döneminde İçişleri Bakanlığı yaptım. Biz, görevden almadık. Görevden düşürüldük. Bu stajyer bakan, vesayet odaklarıyla, hem de bir kısmının belinde silah varken kafa tuttu ama patronun önünde kafayı eğmedi. Boyun eğmek yerine böyle stajyerliği tercih ederim" dedi.

"13 uçakla gezmek bir kaynaktır"

Akşener, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Bugün Çin’den aşı gelecekti nerede diye soranlar, dün Çin ile aramızdaki hassas konuları kaşıyarak ilişkilerimizi bozmaya çalışıyorlardı. Başarılı olduklarını söyleyemem ama hasar verdikleri kesin" ifadelerini de yorumladı.

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Bakanı, Uygur Türklerine yapılan bu mezalimi hassas bir nokta olarak kabul etmiş. Söyleyecek bir şey bulamıyorum" diyen Akşener şöyle devam etti:

Biz o zaman BionTech ile bağlantı kurun. Ama Rusya ve Çin ile de bağlantı kurun dedik. Çin’in yaptığı pislik, aşı almayın manasına gelmedi bizim için. Çin’in yaptığını kabul etmek mümkün değil. Türkiye'nin ekonomisi pandemiye girildiğinde kırılgan olarak başladı ama Türkiye'nin kaynağı var mıdır? Vardır. Mesela, 13 uçakla gezmek bir kaynaktır, otomobil havuzları bir kaynaktır, 5 maaş alan danışmanlar bir kaynaktır. Yani israftan bahsediyorum. Biz dedik ki 'İsrafın önüne geçin.

"Bu ucube sistemden kurtuluşun önünde tıkaç olmayacağım"

Türkiye'deki mevcut hükümet sisteminin değişmesi gerektiğini savunan Akşener, parlamenter sisteme geri dönülmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı yönündeki soruya ise Akşener, "Ben Türkiye'nin bu ucube sistemden kurtuluşunun önünde tıkaç olmayacağım, o kurtuluşu zora sokacak toz zerresi kadar bir davranış içine girmeyeceğim" yanıtını verdi.

MHP'nin anayasa teklifine cevap

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıkladığı yeni anayasa taslağıyla ilgili gelen bir soruya da cevap veren Akşener şunları kaydetti:

Sayın Bahçeli kendi başına hazırladı. Arkadaşlarına talimat verdi. Öyle bir şey çıkarıldı mı? Yoksa tam tersine, tam metin görüldüğünde herkesi düzeltme konusunda ikna edip, sonra bambaşka bir şeyle mi karşılaşırız, bu da benim geçmişe dayalı soru işaretimdir. Düzeltme amaçlı bir masada olmayacağız. Fakat Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nden vazgeçip parlamenter demokrasiye geçiş ile ilgili oturup konuşmaya varız.

Anayasa Mahkemesi kanunların hukuka uygun olup olmadığını takip eden bir mahkemedir. Sayın Bahçeli Anayasa Mahkemelerinin yöneticilerine kızabilirsiniz ama  kurumsal olarak ateş ettiğinizde o zaman siz kanunların uygulanmasına riyaset eden bir makama karşısınız demektir, o zaman sizin kanunlarla derdiniz var demektir.

"Esad ile görüşüldüğünü duydum"

Hükümetin dış politikalarına yönelik eleştiriler de getiren Akşener şunları kaydetti:

Batı doğu meselesi değil. Ne Çin ne Rusya... Erdoğan'ın başındaki Türkiye'nin yancılıktan başka bir partner durumu yok. Çin'in ve Rusya'nın eşit bir üyesi değil, yancısı. Sayın Erdoğan bu ülkeyi şahsının malı kabul ediyor ve Sayın Erdoğan'ın sevdiği Türkiye'nin sevdiği olmak zorunda, Sayın Erdoğan'ın kişisel olarak nefret ettikleri, Türkiye'nin nefret ettikleri olmak zorunda. Böyle bir dış ilişkiler olamaz. Rasyonellikten uzak hissiyatın en önde olduğu, bipolar bir yönetim ve dış politika anlayışı bu.

Hükümetin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştüğüne dair bir duyum aldığını ifade eden Akşener, "İnşallah doğrudur diye dua ettim" dedi.

Sedat Peker'in iddiaları

Akşener, geçmişte organize suç örgütü liderliğinden hüküm giyip tutuklanan Sedat Peker'in öne sürdüğü iddialara ilişkin de yorumlar bulundu.

Akşener, şunları kaydetti:

Çok vahim. Herkes gibi ben de izledim. İkisini de izledim ama hayır bu rezalet. Bu iç içe geçmişlik. Hele o kokain meselesi. Yani birbirlerine insanların kavgalarının arka planını anlıyorsunuz, korkunç. Bir devletin derini, sığı olmaz be kardeşim. Bir devlet devlettir; kanundur, hukuktur, demokrasidir, kurumdur ve kurallardır. Mesela Sayın Soylu'nun, o gargaraya geldi gitti. CHP'li milletvekillerine parmağını sallayarak dediği bir şey var.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU