FBI sessiz sedasız yayımladı: 27. ölüm yıldönümünde Kurt Cobain dosyası

Dosyada Cobain'in cinayete kurban gittiğini düşünen kişilerin mektupları bulunuyor

Cobain'in solisti olduğu Nirvana grubunun 1991'de çıkardığı Nevermind albümü hâlâ en etkili albümler arasında gösteriliyor (The New York Times)

ABD'nin iç istihbarat ve güvenlik teşkilatı FBI'ın (Federal Soruşturma Bürosu) Kurt Cobain'e dair hazırladığı dosyayı nisanda sessiz sedasız yayımladığı bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Billboard'un haberine göre söz konusu dosyada Nirvana grubunun efsanevi solistinin ölüm nedenine dair ihbar mektupları yer alıyor. Cobain'in ölümünün intihardan kaynaklanmadığını belirten mektuplarda soruşturmanın yeniden açılması talep ediliyor. 

Cobain 5 Nisan 1994'te Seattle'daki evinde ölü bulunmuştu. Seattle Polis Teşkilatı, Cobain'in kendini bir silahla hedef alarak hayatını kaybettiği sonucuna varmış ve evde bir intihar notu bulunmuştu. Ünlü sanatçı 27 yaşında hayatını kaybetmişti.

Rolling Stones'a göre FBI belirli aralıklarla önemli kişiler hakkındaki bazı arşivlerini kamuoyuyla paylaşıyor ancak büro Cobain dosyasının neden yayımlandığına yönelik yorum yapmadı.

Sanatçının ölümünün 27. yıldönümü olan nisanda FBI'ın yayımladığı dosyada yer alan söz konusu mektupları yazan kişilerin isimlerinin dosyadan çıkarıldığı belirtildi. 24 Eylül 2003 tarihli ilk mektupta 1998'de yayımlanan "Who Killed Kurt Cobain? The Mysterious Death of an Icon" (Kurt Cobain'i kim öldürdü? İkonun gizemli ölümü) kitabından ve 1998'de vizyona giren "Kurt & Courtney" filminden bahsedildiği belirtildi.

20 Kasım 2006 tarihli ikinci mektuptaysa silahta parmak izlerinin bulunmadığının ve intihar notunun bir bölümünde farklı el yazısı kullanıldığının öne sürüldüğü aktarıldı.

The Seattle Times'ın bildirdiğine göre mektuplardan birinde şu ifadeler yer alıyor:

O zamandan bu yana başta düşünüldüğü gibi intihar etmediği ve öldürüldüğüne dair kanıtlar bulundu.

Bir diğerindeyse şu sözler bulunuyor:

Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca hayran, ölümü çevreleyen tutarsızlıkların kesin olarak ortadan kaldırıldığını görmek istiyor. ABD'de bu tür bir adaletsizliğe izin verilebileceğini düşünmek üzücü.

Dosyada yer alan FBI adına yapılan açıklamadaysa şu ifadeler yer alıyor:

Cobain'in cinayete kurban gittiğine yönelik endişenizi anlıyoruz. Ancak cinayet/ölüm soruşturmalarının çoğu genellikle eyalet ve yerel yetkililerin yetki alanına girmektedir. Sağladığınız bilgilere dayanarak FBI'ın soruşturma yetkisi kapsamında herhangi bir federal yasa ihlali tespit edemedik.

 

Independent Türkçe, Billboard, Rolling Stones, The Seattle Times

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU