İran’dan Körfez ülkelerine “saldırmazlık paktı” teklifi

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, “Komşu Körfez ülkelerine saldırmazlık anlaşması önerdik” dedi

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif / Fotoğraf: AFP

Resmi ziyaret kapsamında Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan Cevad Zarif, burada yaptığı basın toplantısında İran’ın “ister ekonomik ister askeri” her türlü savaş tehdidine karşı koymaya hazır olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nükleer anlaşma konusuna da değinen İranlı bakan, “Nükleer anlaşmayı sürdürmek için konuşmak yeterli değil, Avrupa ülkelerinin icraata geçmesi gerekiyor” dedi.

Zarif, İran’ın komşusu olan Körfez ülkelerine saldırmazlık anlaşması önerdiklerini açıkladı.

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Hekim ise Irak’ın İran’ın yanında olduğunu ve iki taraf arasında arabuluculuk yapabileceğini ifade etti.

Hekim, İran’a yönelik ablukanın hiç kimseye fayda etmeyeceğini belirtti ve “Irak, ABD’nin tek taraflı eylemlerini reddediyor” dedi.

 

iran ve ırak dışişleri bakanları
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Hekim / Fotoğraf: AP

 

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz yıl nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamasının ardından, ABD ile İran arasındaki gerilim kademeli olarak artmıştı. Son olarak ABD, Körfez'e uçak ve savaş gemileri yollamış, Washington yönetimi Orta Doğu'ya ek asker gönderme kararı almıştı.

İran'ın 'komşu Körfez ülkeleri' olarak açıkladığı saldırmazlık paktı teklifinin hangi ülkelere yapıldığı henüz bilinmiyor. Bölgede İran ile Yemen'deki savaşta karşı karşıya gelen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler de bulunuyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU