Afganistan'da çatışmalar şiddetlendi: Taliban kuzeydeki bir bölgeyi ele geçirdi

Afgan hükümetinden yapılan açıklamada, Taliban'ın son 24 saat içinde 100'den fazla saldırı düzenlediğini duyurdu

Fotoğraf: Reuters

Afganistan'ın kuzeyindeki bir bölgede Taliban militanları ile hükümet güçleri arasında çatışma yaşandı.

Çatışma sonrası, Taliban militanları bölgeyi ele geçirerek hükümet güçlerini geri çekilmeye zorladı.

Bölge polisinden bir sözcü olan Jawed Basharat, Afganistan'ın kuzeyinde yer alan Baghlan'a bağlı Barka bölgesinin saatler süren çatışmanın ardından Taliban militanları tarafından ele geçirildiğini duyurdu.

Basharat çatışmalarda Taliban güçlerine ağır bir darbe indirildiğini söylerken adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik yetkilisi en azından 10 güvenlik gücünün hayatını kaybettiğini ve 16'sının da Taliban tarafından yakalandığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afgan hükümetinden yapılan açıklamada Taliban'ın son 24 saat içerisinde güvenlik güçlerine ve 34 bölgenin 24'ünde yer alan hükümet tesislerine yönelik 100'den fazla saldırı düzenlediği ifade edildi.

Yetkililer ABD'nin 11 Eylül'de birliklerini Afganistan'dan çekeceğini açıklamasından bu yana hükümet ve Taliban arasındaki çatışmaların şiddetlendiğini söyledi.

Ne olmuştu?

ABD, 29 Şubat 2020'de Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ile anlaşmaya varmış ve 1 Mayıs 2021'de Afganistan'dan çekilme konusunda anlaşmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak'ta göreve geldikten sonra Pentagon, eski Başkan Donald Trump döneminde imzalanan bu anlaşmaya yönelik inceleme başlatmıştı.

Biden, 14 Nisan'da ise ülkede sayıları 2 bin 500 civarında olan Amerikan askerlerinin 1 Mayıs'tan başlamak üzere 11 Eylül'e kadar tamamen Afganistan'dan çekileceğini açıklamıştı.

ABD'nin çekilme kararını açıklaması sonrası ise ülkede hükümet ve Taliban arasındaki çatışmalar artmıştı.

ABD'li üst düzey yetkililer de, askerlerin çekilmesi sonrası çatışmaların daha da yayılabileceğini söylemişlerdi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU