Cumhuriyetçilerin kontrolündeki eyaletler, kamuda eleştirel ırk kuramını yasaklıyor

Joe Biden, başkanlık koltuğuna oturduğu 20 Ocak'ta kamuda ırk eşitliğinin teşvik edilmesini öngören başkanlık kararnamesini onaylamıştı

Portland'da adalet sisteminde eşitlik talep eden göstericiler (Reuters)

ABD'de Joe Biden yönetiminin okullarda ve federal kurumlarda ırkçılıkla mücadeleye yönelik planları muhafazakarların itirazlarıyla karşı karşıya kalırken, bazı eyaletlerde kamu kurumlarında eleştirel ırk kuramı yasaklandı.

Arkansas eyaletinde, ırkçılığın bireysel değil sistematik bir sorun olarak ana akım liberal perspektif dışında yeniden ele alınmasını öngören ve ırk ayrımcılığı karşıtlarının uzun süredir savunduğu eleştirel ırk kuramına desteğin kamu kurumlarında yasaklanması yönündeki tasarı kabul edildi. Eyaletin Cumhuriyetçi Valisi Asa Hutchinson, itirazlara rağmen tasarıyı kabul ettiğini açıkladı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Idaho, geçen ay devlet okullarında bu kurama desteğin yasaklandığı ilk eyalet olmuş, onu Oklahoma takip etmişti. Benzer tasarılar Teksas ve Tennessee gibi eyaletlerde de gündemde.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl beyazlara yönelik ayrıcalıklar ve eleştirel ırk kuramı gibi konuları "Amerika karşıtı propaganda" diye niteleyerek federal kurumlara bunları müfredattan kaldırma talimatı vermişti. Joe Biden ise, başkanlık koltuğuna oturduğu 20 Ocak'ta kamuda ırk eşitliğinin teşvik edilmesini öngören başkanlık kararnamesini onaylamıştı.

Kararnameye tepki gösteren Cumhuriyetçilerin kontrolündeki bazı eyaletler, o dönemden beri ırkçı olarak niteledikleri eleştirel ırk kuramına karşı kampanya yürütüyor.

39 Cumhuriyetçi senatör, geçen hafta Biden yönetiminin kölelik tarihine ve siyahların katkılarına okul müfredatında daha fazla yer verilmesi planının geri çekilmesini istemişti.


Independent Türkçe, RT, The Hill

DAHA FAZLA HABER OKU