ABD'de "kölelik eğitimi" tartışması: Cumhuriyetçiler plana karşı çıktı

Eğitim Bakanı'na gönderilen mektupta, "Amerikalılar, vergilerimizin ulusumuzu birleştiren ilkelerin desteklenmesi yerine bizi bölen radikal fikirlerin teşvik edilmesine harcanmasını istemiyor ve buna ihtiyaç duymuyor" ifadeleri dikkat çekti

Washington DC'de geçen yıl Martin Luther King Jr. anıtı önündeki ırkçılık karşıtı gösteriden bir kare (Reuters)

ABD'de Joe Biden yönetiminin kölelik tarihine ve siyahların katkılarına okul müfredatında daha fazla yer verilmesi planı, Senato'daki Cumhuriyetçilerin itirazlarıyla karşılaştı.

Senato azınlık lideri Mitch McConnell öncülüğündeki 39 Cumhuriyetçi senatör, Biden yönetimine çağrı yaparak ülkeyi böleceğini savundukları eğitim planının geri çekilmesini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Senatörler, Eğitim Bakanı Miguel Cardona'ya hitaben yazdıkları mektupta, "Genç Amerikalılar vatandaşlık ve Amerikan tarihiyle ilgili dikkatli bir anlayışı hak ediyor. Başarılarımızı ve başarısızlıklarımızı bilmeliler” ifadelerini kullandı.

Mektupta, "Amerikalılar, vergilerimizin ulusumuzu birleştiren ilkelerin desteklenmesi yerine bizi bölen radikal fikirlerin teşvik edilmesine harcanmasını istemiyor ve buna ihtiyaç duymuyor" ifadeleri dikkat çekti.

Eğitim Bakanlığı'ndan bir sözcü, öneriyle ilgili yorumları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Plan, okullarda ABD tarihindeki önyargıların, eşitsizliklerin ve ayrımcı politikaların ele alındığı projelerin teşvik edilmesini amaçlıyor.

Öneride atıfta bulunulan The New York Times'ın ABD resmi tarih söyleminde kölelik geçmişine daha fazla değinilmesini amaçlayan 1619 Projesi, eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından birçok defa eleştirilmişti.

Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton, geçen yıl haziranda okullarda 1619 Projesi'yle bağlantılı bilgilerin öğretilmesi için federal fonların kullanılmasını yasaklamak amacıyla bir yasa tasarısı sunmuştu.

1619 Projesi'yle Pulitzer Ödülü alan The New York Times'dan gazeteci Nikole Hannah-Jones, Twitter'da Cumhuriyetçi senatörlerin mektubuna tepki gösterdi. Hannah-Jones, mesajında "Kimse 1969 Projesi'nin öğretilmesini öngören yasaları zorunlu kılmıyor ama ABD genelinde Cumhuriyetçiler, 'vatansever' eğitimin dayatılmasına ve ABD'nin 'ırkçı geçmişinin' öğretilmesini yasaklamaya yönelik yasaları savunuyor" diye yazdı.  


Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU