"70 bin liraya arama, yakalama ve yurtdışı çıkış yasağı kaldırılır" ilanı... İlanı verenler, "Savcı ve katibi ile çalışıyoruz" dedi

Independent Türkçe'nin gündeme getirdiği ilanı verenler, haberin yayınlanmasının ardından "Hizmet bir süre durdurulmuştur" dedi. İlanla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı

Görsel: Pixabay

Türk hackerların oluşturduğu bir forum sitesinde, "hakkında arama, yakalama ve yurtdışı çıkış yasağı olanlara yönelik kısıtlamaların 70 bin lira karşılığında kaldırılacağına" yönelik ilanla ilgili yeni yazışmalar ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


"İşlemi bir savcı ve katibi aracılığı ile yaptırıyoruz"

Ankara'dan verilen ilanı yayınlayan kişi veya kişiler, gelen sorular üzerine işlemin bir savcı ve katibi üzerinden yapıldığını ileri sürdü.

 İlanı veren hackerların gelen soruya verdiği yanıt şöyle:

"İşlemi bir savcı ve katibi aracılığı ile yaptırıyoruz. Orada bizim arkadaşla yan yana yapıyorsunuz her şeyi. Dosya kapatma durumu yok maalesef, olsa zaten fiyat bu olmayacaktır. Aranma veya yurtdışı çıktıysa onların kaldırılması var." 
 

hackgörsel2.PNG
Görsel: Independent Türkçe​​​​​​​


Dolandırıcılık şüphesi var ancak...

Yargı içindeki 'borsa' iddiası ve yargıya olan güvenin azalmasını suiistimal etmek için verildiği düşünülen ilanda; arama, yakalama ve yurtdışı çıkış yasağının savcı ve katibi aracılığıyla kaldırıldığının belirtilmesi, dolandırıcılık şüphesini arttırıyor. Çünkü, savcılar kendi dosyası olmayan bir dosya ile ilgili işlem yapamıyor. Ancak istisnai durumlar da sözkonusu. Başsavcı ya da başsavcı vekili birçok dosyada yetki sahibi. 

Ayrıca, ilan verenlerin dolandırıcı olmama ihtimali ve hakkında arama, yakalama ve yurtdışı çıkış yasağı bulunanların bu 'hizmet'ten yararlanabilmesi ancak, birlikte çalıştıklarını ileri sürdükleri savcının nöbetçi olduğu gün mümkün olabiliyor. Bir savcı nöbetçi olduğunda, bakacağı dosya kendisinin yürüttüğü bir dosya olmasa bile işlem yapabiliyor. 

"Hizmet bir süre durdurulmuştur"

İlanı veren kişi veya kişiler, konuyu Independent Türkçe'nin ilk olarak 30 Nisan'da gündeme getirmesinin ardından, forum sitesinde aynı günün akşamı, "Hizmet bir süre durdurulmuştur" mesajını paylaştı.
 

hackgörsel1.PNG
Görsel: Independent Türkçe


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı

Independent Türkçe'nin konuyu ilk olarak gündeme getirdiği 30 Nisan'daki haberinden bir gün sonra 1 Mayıs'ta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Başsavcılık, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi'ne yazı yazarak, ilanı veren kişi ya da kişilerin tespit edilmesini istedi.

Ayrıca, yayınlanan ilk haberde değerlendirme yapan Adli Bilişim Uzmanı ve Avukat Levent Mazılıgüney'in de bilgi sahibi olarak ifadesine başvuruldu.  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU